Lagbanner

Ineffektivt!

Trött på att försvara dig med "ja, men du skulle ha sett vilka chanser vi skapade"? Här får du siffror för att backa upp det, men jag varnar dig - det är inget för svaga hjärtan. Mattias Herner går hårt åt Liverpools offensiv och konstaterar att vi är tredje sämst i ligan.

Vad var det som hände i andra halvlek mot Milan i Champions Leaguefinalen? Fick vi tillbaka den effektivitet som varit oss förlorad under ett år och dessutom böta med ett år framåt? Ja, om det nu är så skulle väl få byta tillbaka, men det går inte ifrån att Liverpool har haft väldigt svårt att omsätta en dominerande matchbild i mål och punktera matcher.

I höstas vann Liverpool tio raka matcher och det mest förvånande var inte att vi vann dem med tanke på hur matchbilden såg ut, utan att segersiffrorna inte blev större. Lägg till det att våra resultat mot den tunga trion Chelsea, Manchester United och Arsenal de två senaste säsongerna visar på blott en seger samt den farsartade uppvisningen i att bränna lägen mot Birmingham City häromveckan så är det uppenbart att det finns problem i offensiven.

Första målet nästan avgörande

Att spela i ledning är alltid en fördel, men när du möter Chelsea, Man Utd och Arsenal är det nästan omöjligt att vända ett sådant underläge till seger. Jag skulle tro att dessa lag resonerar ungefär likadant inom kvartetten innehållande Liverpool.

Det är välbalanserade matcher med taktiskt skickliga enheter och när första målet faller kan laget som tog ledningen slå över till bevakningsläget och invänta blottor.

Liverpool har inte alls varit underlägsna den här trion de gångna två säsongerna sett till bollinnehav, hörnstatisk, skott på mål och liknande, men den stora skillnaden har varit att vi har haft infernaliskt svårt att omsätta våra dominerande perioder av matcherna i mål.

Liverpools resultat mot ”tunga trion” 2004-2006

Man Utd (b) 1-2
Chelsea (b) 0-1
Arsenal (h) 2-1
Chelsea (h) 0-1
Man Utd (h) 0-1
Arsenal (b) 1-3

Man Utd (h) 0-0
Chelsea (h) 1-4
Man Utd (b) 0-1
Chelsea (b) 0-2

10  1 1 8  5-16

Åtta förluster på tio matcher och endast vid ett tillfälle har Liverpool hållit nollan! Den enda segern bärgades med stor möda på stopptid när Neil Mellor satte 2-1 hemma mot Arsenal den 28 november 2004. Två matcher mot Arsenal återstår den här säsongen för att komplettera statistiken.

”Något överlånga inlägg sista tredjedelen”

Det är någon gång runt 2000 och Tommy Söderberg förstummar en hel presskår. Inte för att han uttalat en hel mening som alla förstår, utan för att han menar att Sverige trots noll mål framåt borde ha vunnit med tanke på de 10-15 chanser laget skapade. Lasse Sandlin, Mats Olsson, Peter Wennman, Lasse Granqvist, Robert Laul och de andra som kan tänkas ha varit där skruvar på sig besvärat. 10-15?

Sveriges samlade fotbollsanalytikers hjärnor går för högvarv och spelar upp matchen för sitt inre medan de räknar. Okej, om vi anser att Olof Mellbergs uppspel från mittplan var en het chans och så var vi ju Kalle Corneliussons inkast som nådde straffområdeslinjen och den där hörnan som passerade hela boxen kunde ju ha nåtts av Johan Mjällby om han försökt sig på en cykelspark och så har vi förstås Anders Svenssons frispark som bara missade krysset med två meter i både höjd- och längdled. Sedan var det ju ett par straffsituationer och Fredrik Ljungberg tänkte i alla fall på att skjuta även om han inte gjorde det och så var det en kille på läktaren som genomförde en affär via mobil…

Lagen om alltings jävighet

Vart jag vill komma med det här innan vi ger oss in i en utläggning om avslut och skott på mål är att alla avslut förvisso är avslut, men en del avslut är mer avslut än andra. Låter man samma ögon bedöma samtliga lag och samtliga matcher kommer man dock ifrån partiskhet eller åtminstone får man samma partiskhet hela tiden.

I det här fallet står statistikföretaget Opta Stats, samma institut som förser Sky Sports med siffror, bakom de bedömande ögonen. Data till uträkningarna härunder är hämtade därifrån och inkluderar samtliga matcher i Premier League säsongen 2005/06 till och med den 8 februari.

Med avslut avses av undertecknad skott, nick eller annan förflyttning av bollen mot mål medelst tillåten kroppsdel.

Tänk på procenten

Den viktigaste siffran i det här sammanhanget torde vara effektivitetskvoten mål/avslut. Någon kan invända att om lag A och lag B båda har gjort 30 mål så är det det viktiga och ingenting annat (förutom hur många mål de har släppt in förstås), men om lag B behöver 50 % fler avslut jämfört med lag A för att nå samma målsumma kan man troligen börja notera faktorer som att lag B överarbetar situationer, blir frustrerade över alla missar och tröttnar snabbare under en match.

Får jag spekulera ytterligare skulle jag förvänta mig en extra utdragning i den absoluta toppen och botten (klassiskt klustring eller ”de rika blir rikare”-syndromet) beroende på att lag som gått upp i ledning och i ännu högre grad har avgjort matcher kan spela ut medan motståndarna då i praktiken har givit upp eller övergår till skadelimitering. Mot detta argument kan man hävda att lag i stor ledning tenderar att slå av på takten eller tappar koncentrationen och därmed dundrar iväg skott från alla möjliga håll och vinklar utan att göra mål. 3-0-ledningar i paus slutar trots allt oftare i 3-1-segrar än 6-0-vinster.

Följande kommer knappast som någon överraskning (en del är på gränsen till tautologier), men kan vara bra att ha som grundförutsättning och om det inte hade funnits klara undantag hade jag förstås aldrig nämnt dessa självklarheter.

* De lag som har bäst effektivitet gör flest mål totalt.
* De lag som har flest avslut totalt gör flest mål.
* De lag som har flest avslut totalt har högst effektivitet.

Tabellerna visar de fyra bästa och fyra sämsta lagen i respektive kategori.

Flest Avslut

Liverpool 348
Chelsea 333
Man Utd 310
Man City 292
---------
Everton 212
Newcastle 203
WBA 192
Sunderland 191

Flest Avslut/Match

Liverpool 14,5
Chelsea 13,3
Man Utd 12,4
Man City 11,7
-------------
Everton 8,5
Newcastle 8,5
Sunderland 8,0
WBA 7,7

På mål/Avslut

Arsenal 48,7 %
Tottenham 46,8 %
Chelsea 45,6 %
Man Utd 44,2 % 
-------
Liverpool 41,7 % (8)
--------
Middlesbrough 39,1 %
Blackburn 38,4 %
Wigan 35,5 %
Aston Villa 35,2 %

Mål/Avslut

Man Utd 15,8 %
West Ham 15,8 %
Chelsea 15,6 %
Tottenham 14,3 %
---------
Sunderland 8,9 %
Liverpool 8,6 %
Everton 8,5 %
Portsmouth 7,8 %

Mål/Avslut på mål

West Ham 38,7 %
Aston Villa 37,8 %
Man Utd 35,8 %
Chelsea 34,2 %
------
Sunderland 21,3 %
Liverpool 20,7 %
Everton 20,7 %
Portsmouth 18,9 %

Slutsats

Liverpool har flest avslut i hela Premier League tillsammans med Chelsea, men på 23 i stället för 25 matcher. Andelen avslut som går på mål (innanför ramen) är om inte i topp åtminstone runt genomsnittet.

Men vår effektivitet är faktiskt nästan ofattbart låg och jag tror inte ens någon som sett alla matcher hade vågat gissa att Liverpool skulle återfinnas så långt ner som tredje sist. West Hamfansen kan dock sova lugnt med vetskapen om att deras favoriter kanske inte skjuter så ofta, men med kraft och ackuratess.

För dem som tycker att någon procentenhet hit och dit inte spelar så stor roll skulle jag vilja säga att differensen mellan 13 % och 15 % är skillnaden mellan ligaguld och en femteplats eller säker mark och nedflyttning. Något tillspetsat, men för att peka på den enorma skillnad som råder mellan några ynka procentenheter.

De två mest effektiva lagen (Man Utd och West Ham) är ganska precis dubbelt så effektiva som det sämsta (Portsmouth) medan elva lag ligger mellan 11,3 % och 14,3 %.

Liverpools statistik så här långt är dock inte strax bakom toppen eller ens i mitten utan nere bland nedflyttningslagen, vilka inte bara har usel effektivitet utan även gör få mål och har få avslut. Liverpool är ett kolossalt undantag i den änden av skalan och vår offensiv så här långt säsongen 2005/06 måste karakteriseras som nära nog ett fullständigt fiasko.

Sådan tur är består ett lag av fler lagdelar än anfallare och vi har ett försvarsspel som gör att vi senast jag kollade tabellen slåss om en andraplats trots att det krävs 1,84 gånger så många skott av Liverpool som Manchester United för att göra lika många mål.

Tappen ur tunnan

Phil Thompson hade under sin tid som assisterande manager en stående kommentar ungefär en gång i månaden i stil med ”förr eller senare kommer ett lag att åka på en rejäl utskåpning mot Liverpool”. Det var efter att Liverpool i sedvanlig ordning vunnit skotten med 22-3, men bara nått 1-1 eller spelat ut motståndarna efter alla tillgängliga partitur men ändå bara vunnit med 2-0.

Jag vet inte om han skull räkna in 5-0 och 6-0 mot nedflyttade Ipswich (2001/02) eller 6-0 mot nedflyttade WBA (2002/03). Det skulle inte jag, men kan väl acceptera 4-0 borta mot Leeds (2001/02) och 4-0 hemma mot Blackburn (2003/04) som en styrkedemonstration.

Även om Thompson säkert skulle använda någon av ovanstående resultat för att hävda att han hade rätt kan jag ju kontra med två saker. För det första talar vi här om fem resultat på 175 ligamatcher och mot motstånd som i Ipswich och WBA inte höll Premier Leagueklass. För det andra gjordes 17 av de här 23 målen (två var självmål) av Michael Owen, Emile Heskey och Milan Baros.

Händer inget snart med våra forwards får jag fortsätta att vänta.






Mattias Herner2006-02-08 13:57:00

Fler artiklar om Liverpool