Lagbanner

Inför: Barcelona - Liverpool

Liverpool står inför en mäktig uppgift när laget ska försöka slå ut de regerande mästarna ur Champions League och inleder på Camp Nou mot ett Barcelona som ryktas ha skakats av inre stridigheter och föll mot Valencia i genrepet i helgen. Liverpool har också haft sin beskärda del av bråk i veckan, men kan luta sig mot det faktum att vara det enda engelska lag som någonsin besegrat katalanerna på bortaplan.

Liverpool reser från träningslägret på Algarvekusten över gränsen till Spanien och hela vägen upp längs Medelhavskusten till nordostspetsen där Kataloniens, tillika Barcelonaprovinsens och grevskapet (comarca) Barcelonès, huvudstad Barcelona ligger belägen mittemellan floderna Llobregats och Besòs mynningar.

Katalonien är en autonom region som förutom Barcelona omfattar provinserna Lleida, Tarragona samt Girona och har ett eget språk som talas av 7,5 miljoner människor. Katalanska är officiellt språk i Andorra och talas förutom i Katalonien också på Balearerna, i den franska regionen Roussillon och i staden Alghero på Sardinien. Språket skiljer sig så markant från spanska att det även för en svensk som kan spanska sägs vara mycket svårt att förstå. Barrack, majonnäs och aioli är ord som kommer från katalanska.

Klubbfakta Barcelona

Bildad: 1899

Smeknamn: Barça, Blaugrana, Culers

Ligasegrar: 18
Spanska Cupen (Copa Del Rey): 24
Fairs Cup: 3 (57/58, 59/60, 65/66)
Europacupen: 2 (91/92, 05/06)

Ligaform

Barcelona har ett imponerande decennium bakom sig med placeringsraden 2, 1, 1, 2, 4, 4, 6, 2, 1 och 1 1996/97-2005/06 i tillägg till att de i skrivande stund leder La Liga fyra plusmål före Sevilla som också har plockat 46 poäng. Valencia och Real Madrid skuggar båda på 42 poäng.

Hemma har Barcelona nio segrar och två kryss på elva matcher med 27-5 i målskillnad medan de borta är mer beskedliga med fyra segrar, fem oavgjorda, tre förluster och 19-15 i målskillnad.

I sista matchen inför mötet med Liverpool väntade visserligen hemmastarka Valencia på Mestallastadion, men det Barcelona jag såg där var ett lättirritabelt lag med en inte alltför imponerande backlinje. Ronaldinho nätade visserligen på frispark, men då först efter att ha fått 4-5 chanser från perfekt position någon meter utanför straffområdet.

Barca må ha en spelare med dubbla hjärtan i Carlos Puyol och världklass från mittfältet och framåt, men backlinjen är inte den enhet som brukar känneteckna lagen i den absoluta toppen och jämför man med Liverpool bör de vara svagare i luftrummet, men å andra sidan, hur mycket dominerade Peter Crouch mot Puyol när lagen möttes på Old Trafford den 8 augusti? Får han en lika ”offensiv foul”-älskande domare igen blir det inte lättare.

Turbulens

Samuel Eto’o hade blivit lovad 15 minuter mot Racing Santander i förra helgens ligmatch och när Frank Rijkaard med fem minuter kvar markerade att Eto’o skulle in vägrade anfallaren och gick sedan fullständigt i spinn på en presskonferens där han i stället för att tacka familjen, Gud och Quincy Jones högg mot i synnerhet Rijkaard och Ronaldinho.

En del menar att det bara var ett impulsivt uttryck för en otacksamhet från tränaren efter att Eto’o slitit stenhårt för att komma tillbaka snabbt efter en skada medan andra pekar på den maktkamp som finns mellan förre vicepresidenten Sandro Rosell och klubbpresidenten Joan Laporta, vilka står bakom varsina värvningar (Rosell: Ronaldinho, Deco, Marquez, Beletti m fl; Laporta: Eto’o, Giuly, Gudjohnson, Zambrotta m fl) och delat upp klubben i två läger.

Barcelona har saknat Eto’o i offensiven och att Rijkaard ändrade sig kan mycket väl bero på att han inte ville riskera kameruanen inför ligaavgörandet och Champions Leaguespelet samt att matchen redan var avgjord. Rijkaard skulle knappast få för sig att sätta ett av sina vassaste vapen på bänken även framöver.

Att Eto’t och Ronaldinho syntes krama varandra inför tv-kamerorna bör man inte tillskriva alltför mycket värde, men det betyder inte heller att spelarna när de befinner sig ute på planen är märkta av den påstådda lägerdelningen.

Hemmastadion

Camp Nou, katalanska för ”nya planen”, har det officiella namnet Estadi del Futbol Club Barcelona och invigdes den 24 september 1957 i en 4-2-seger för Barcelona och började byggas drygt tre år tidigare. Designen stod arkitekterna Francesc Mitjans-Miró och Lorenzo García Barbon för och arenan innehåller faciliteter som miniplaner för träningsmatcher och ett litet kapell där spelarna kan söka gudomlig inspiration före avspark.

Med kapacitet för 98 787 åskådare är Camp Nou Europas största arena och en av de stadion i världen som rymmer flest åskådare. Själva fotbollsplanen mäter 105 x 68 m, vilket gör den något längre än Anfields 100,5 x 68,5 m.

Barcelona i Europa

Barcelona har deltagit i någon av europacuperna varenda säsong sedan 1959/60 och har i det sammanhanget blygsamma facitet en seger i Europacupen (dessutom först 1992, vilket även var sista året turneringen fanns i det formatet) och så då vinsten i Champions League förra säsongen som åtminstone i svenska tidningar är ihågkommen som Henkefinalen. I tillägg hittar vi fyra Cupvinnarcuptitlar (79, 82, 89, 97) samt tre bucklor från Inter-Cities Fairs Cup (58, 60, 66) och ett otal vinster i latinska och katalanska småcuper.

Tidigare möten

Liverpool mot spanskt motstånd: 24 10 8 6 29-22

Bland dessa matcher hittar vi Europacupfinalen mot Real Madrid i Paris 1981 när Alan Kennedy fixade den tredje inteckningen i mästarpokalen med ett mål åtta minuter före full tid och UEFA-cupfinalen mot Alavès som efter en bergochdalbanefärd slutade med 5-4-seger till Liverpool. Nämnas bör också det allra första mötet med spanskt motstånd i form av Athletic Bilbao i Fairs Cup (föregångaren till UEFA-cupen) 1968/69. Efter 2-1 till respektive hemmalag och en mållös förlängning förlorade Liverpool slantsinglingen och var utslaget.

Liverpool mot Barcelona: 6  2 3 1  3-4

Milan Baros debuterade som inhoppare i 0-0-matchen på Camp Nou i Champions Leaguekvalet i mars 2002 efter att Barcelona vunnit ganska komfortabelt med 3-1 i det första mötet på Anfield under hösten. Just 3-1-målet där brukar vevas i Champions Leaguesammanhang, men man bör komma ihåg att matchen då var vunnen för Barca och att Liverpool lät dem rulla runt bollen i väntan på slutsignalen.

På väg mot trippeln 2000/01 blev det återigen 0-0 på Camp Nou, men avancemang efter att Gary McAllister satt matchens enda mål på straff i returen på Anfield. Domaren hade inte mycket val annat än att blåsa för straff strax före halvtidsvilan eftersom Patrick Kluiverts hands syntes till månen. Sander Westerveld bommade en bakåtpassning ganska grovt, men till Liverpoolfansens lättnad rullade bollen utanför stolpen.

25 år tidigare nätade John Toschack borta mot Barcelona i en match där hemmafansen ventilerade sin frustration genom att slänga in stolsitsar på planen. 1-1 på Anfield efter mål av Phil Thompson i returen grejade en finalplats och det inför 55 104 betalande!

Slutligen hittar vi en vänskapsmatch i augusti 1977 där David Johnson avgjorde tredjeprismatchen i Amsterdam Tournamnet med sitt 1-0-mål.

Barcelona mot engelskt motstånd: 55  25 15 15  107-68

Bryter vi ner den statistiken på hemma- och bortaplan framstår Liverpools prestationer på Camp Nou som än mer imponerande eftersom Barcelona på 26 hemmamatcher mot engelskt motstånd har 18 segrar, sju oavgjorda och bara en förlust. Liverpool har alltså stått för två av dessa oavgjorda och Barcas enda nederlag mot engelska lag.

I båda lägren

Tre spelare i den nuvarande Liverpooltruppen och fem totalt har spelat för Barcelona. De två som inte längre återfinns på Merseyside är Jari Litmanen och Mauricio Pellegrino. Pellegrino lånades ut från Vélez Sarsfield säsongen 1998/99 och gjorde 23 framträdande när Barca försvarade sin ligatitel. Litmanen gick på fri transfer från Barcelona i januari 2001 och hann näta nio mål på 43 matcher i den röda tröjan. Under tiden i Spanien blev det bara tre mål på 21 matcher på grund av stora skadebekymmer.

Trion i nuvarande trupp är förstås Luis Garcia, Pepe Reina och Bolo Zenden. Garcia gjorde fyra mål på 25 matcher säsongen innan han flyttade till England och då hade han även spelat i Barcelonas b-lag när han var 19-21 år. Zenden anslöt till katalanerna säsongen 1998/99 och vann La Liga det andra året i klubben. Totalt blev det 89 matcher för holländaren innan han såldes för £7,5M till Chelsea sommaren 2001. Just 89 matcher är vad Reina har spelat för Liverpool och på dessa har han imponerande nog hållit nollan i 50. Efter att liksom Garcia ha inlett sin Barcakarriär i b-laget blev det sedermera 40 ligamatcher samt elva europacupmatcher med a-laget. Detta inkluderar två semifinaler i UEFA-cupen mot Liverpool säsongen 2000/01.

Domare

Kyros Vassaras härstammar från Thessaloniki och har faktiskt dömt en match mellan båda lagen en gång tidigare, nämligen det redan nämnda 0-0-mötet i mars 2002. Kyros höll också i pipan i februari 2005 när en 3-1-seger mot Bayer Leverkusen på Anfield var ett första slutspelssteg på väg mot Istanbul. Samma år dömde Vassaras i en 2-1-seger för Barcelona mot just Leverkusen. Greken är 41 år, talar både engelska och spanska och har under sju säsonger i Champions League haft huvudansvar för över 30 matcher.

Det var även Kyros som hade det inte helt bekväma nöjet att döma matchen mellan Liverpool och Boavista kvällen den 11 september 2001 medan världen höll andan. 

Väder

Lätta skurar väntas under kvällen när dagstemperaturen på 15 °C sjunker ner strax under tiostrecket. Vinden kommer att vara svag, luftfuktigheten ganska hög och sikten dålig.

Källor: Eurocups, Wikipedia, ynwa.tv, BBC

LIVERPOOL FC

Luis Garcia och Harry Kewell är skadade.

Två frågor att ta hänsyn till är för det första om Benítez väljer en 4-5-1-uppställning med en enda renodlad anfallare och för det andra om de spelare som var, eller åtminstone ryktas ha varit, iblandade i bråk i Portugal ställs utanför startelvan på grund av detta. Det sistnämnda skulle då främst kunna drabba Craig Bellamy och John Arne Riise, men jag tror att matchen är för viktig för att låta sådana interna uppgörelser gå ut över laget och klubben.

Stämmer det bör Riise få behålla sin vänsterbacksplats med Steve Finnan på den andra kanten. Jamie Carragher tar en av mittlåspositionerna och Sami Hyypiä i kraft av rutin den andra före Daniel Agger. Jag hoppas verkligen inte att vi satsar på 5-3-2-varianten med tre mittbackar för vi behöver ett starkt och välbefolkat mittfält för att matcha Barcelona på bortaplan.

Jag är tämligen säker på att Peter Crouch blir vår spjutspets på Camp Nou och sedan känns Steven Gerrard, Momo Sissoko och Xabi Alonso givna från start. Det blir nu spännande att se hur Rafa resonerar när han för första gången har tillgång till samtliga av Gerrard, Alonso och Sissoko igen i tillägg till att utnyttja Jermaine Pennant ute på kanten. Min gissning är att Sissoko får städuppdraget framför backlinjen med Xabi och Gerrard i spelfördelarrollar framför. Kuyt placeras sedan i en tillbakadragen forwardsroll ute till vänster med Pennant i ungefär motsvarande position på andra kanten. Medan Alonso lär operera runt mittcirkeln får Gerrard troligen friare tyglar att röra sig för samarbete med inte minst Kuyt, åtminstone är det vad jag hoppas. Längst fram hittar vi då Crouch om detta resonemang stämmer.




Stöd våra sponsorer







Det är tack vare dem
sidan lever!

 




Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2007-02-20 21:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool