Inför: Liverpool - Barcelona
Liverpool har ett mycket gångbart 2-1-läge när laget ska försöka försvara överläget och ta sig till kvartsfinal. Få lag har genom tiderna vunnit på Anfield i Europacupens olika format, men ett av dem råkar vara just Barcelona.
UPPDATERADE STYCKEN I RÖTT
Katalonien är en autonom region som förutom Barcelona omfattar provinserna Lleida, Tarragona samt Girona och har ett eget språk som talas av 7,5 miljoner människor. Katalanska är officiellt språk i Andorra och talas förutom i Katalonien också på Balearerna, i den franska regionen Roussillon och i staden Alghero på Sardinien. Språket skiljer sig så markant från spanska att det även för en svensk som kan spanska sägs vara mycket svårt att förstå. Barrack, Majonnäs och Aioli är ord som kommer från katalanska.
Klubbfakta Barcelona
Bildad: 1899
Smeknamn: Barça, Blaugrana, Culers
Ligasegrar: 18 stycken
Spanska Cupen (Copa Del Rey): 24 stycken
Fairs Cup (57/58, 59/60, 65/66)
Europacupen: 2 (91/92, 05/06)
Ligaform
Barcelona har ett imponerande decennium bakom sig med placeringsraden 2, 1, 1, 2, 4, 4, 6, 2, 1 och 1 1996/97-2005/06 i tillägg till att de i skrivande stund leder La Liga fyra plusmål före Sevilla som också har plockat 46 poäng. Valencia och Real Madrid skuggar båda på 42 poäng.
Hemma har Barcelona nio segrar och två kryss på elva matcher med 27-5 i målskillnad medan de borta är mer beskedliga med fyra segrar, fem oavgjorda, tre förluster och 19-15 i målskillnad.
I sista matchen inför mötet med Liverpool väntade visserligen hemmastarka Valencia på Mestallastadion, men det Barcelona jag såg där var ett lättirritabelt lag med en inte alltför imponerande backlinje. Ronaldinho nätade visserligen på frispark, men då först efter att ha fått 4-5 chanser från perfekt position någon meter utanför straffområdet.
Barca må ha en spelare med dubbla hjärtan i Carlos Puyol och världklass från mittfältet och framåt, men backlinjen är inte den enhet som brukar känneteckna lagen i den absoluta toppen och jämför man med Liverpool bör de vara svagare i luftrummet, men å andra sidan, hur mycket dominerade Peter Crouch mot Puyol när lagen möttes på Old Trafford den 8 augusti? Får han en lika ”offensiv foul”-älskande domare igen blir det inte lättare.
Allt såg bra ut när Ronaldinho givit Barca ledningen borta mot Sevilla i lördagens seriefinal i La Liga och hemmalaget dessutom fått Aito Ocio utvisad med en knapp halvtimme spelad. Ronaldinho missade dock straffen som följde ihop med utvisningen och sedan gick det inte Barcas väg.Aleksandr Kerzhakov och en viss Daniel Alvés vände matchen för Sevilla och dessutom såg både Ludovic Giuly och Gianluca Zambrotta rött innan matchen var slut.
”Vi hade segern i våra händer och vi gick från att skaffa oss en fempoängsledning till att ha en poäng upp till toppen”, sa Xavi
Turbulens
Samuel Eto’o hade blivit lovad 15 minuter mot Racing Santander i förra helgens ligmatch och när Frank Rijkaard med fem minuter kvar markerade att Eto’o skulle in vägrade anfallaren och gick sedan fullständigt i spinn på en presskonferens där han i stället för att tacka familjen, Gud och Quincy Jones högg mot i synnerhet Rijkaard och Ronaldinho.
En del menar att det bara var ett impulsivt uttryck för en otacksamhet från tränaren efter att Eto’o slitit stenhårt för att komma tillbaka snabbt efter en skada medan andra pekar på den maktkamp som finns mellan förre vicepresidenten Sandro Rosell och klubbpresidenten Joan Laporta, vilka står bakom varsina värvningar (Rosell: Ronaldinho, Deco, Marquez, Beletti m fl; Laporta: Eto’o, Giuly, Gudjohnson, Zambrotta m fl) och delat upp klubben i två läger.
Barcelona har saknat Eto’o i offensiven och att Rijkaard ändrade sig kan mycket väl bero på att han inte ville riskera kameruanen inför ligaavgörandet och Champions Leaguespelet samt att matchen redan var avgjord. Rijkaard skulle knappast få för sig att sätta ett av sina vassaste vapen på bänken även framöver.
Att Eto’t och Ronaldinho syntes krama varandra inför tv-kamerorna bör man inte tillskriva alltför mycket värde, men det betyder inte heller att spelarna när de befinner sig ute på planen är märkta av den påstådda lägerdelningen.
Hemmastadion
Camp Nou, katalanska för ”nya planen”, har det officiella namnet Estadi del Futbol Club Barcelona och invigdes den 24 september 1957 i en 4-2-seger för Barcelona och började byggas drygt tre år tidigare. Designen stod arkitekterna Francesc Mitjans-Miró och Lorenzo García Barbon för och arenan innehåller faciliteter som miniplaner för träningsmatcher och ett litet kapell där spelarna kan söka gudomlig inspiration före avspark.
Med kapacitet för 98 787 åskådare är Camp Nou Europas mäktigaste arena och en av världens största. Själva fotbollsplanen mäter 105 x 68 m, vilket gör den något kortare än Anfields 100,5 x 68,5 m.
Barcelona i Europa
Barcelona har deltagit i någon av europacuperna varenda säsong sedan 1959/60 och har i det sammanhanget blygsamma en seger i Europacupen (dessutom först 1992, vilket även var sista året turneringen fanns i det formatet) och så då vinsten i Champions League förra säsongen som åtminstone i svenska tidningar är ihågkommen som Henkefinalen. I tillägg hittar vi fyra Cupvinnarcuptitlar (79, 82, 89, 97) samt tre bucklor från Inter-Cities Fairs Cup (58, 60, 66) och ett otal vinster i latinska och katalanska småcuper.
Tidigare möten
Liverpool mot spanskt motstånd: 21 9 6 6 28-22
Bland dessa matcher hittar vi Europacupfinalen mot Real Madrid i Paris 1981 när Alan Kennedy fixade den tredje inteckningen i mästarpokalen med ett mål åtta minuter före full tid och UEFA-cupfinalen mot Alavès som efter en bergochdalbanefärd slutade med 5-4-seger till Liverpool. Nämnas bör också det allra första mötet med spanskt motstånd i form av Athletic Bilbao i Fairs Cup (föregångaren till UEFA-cupen) 1968/69. Efter 2-1 till respektive hemmalag och en mållös förlängning förlorade Liverpool slantsinglingen och var utslaget.
Mot Barcelona: 7 3 3 1 5-5
Milan Baros debuterade som inhoppare i 0-0-matchen på Camp Nou i Champions Leaguekvalet i mars 2002 efter att Barcelona vunnit ganska komfortabelt med 3-1 i det första mötet på Anfield under hösten. Just 3-1-målet där brukar vevas i Champions Leaguesammanhang, men man bör komma ihåg att matchen då var vunnen för Barca och att Liverpool lät dem rulla runt bollen i väntan på slutsignalen.
På väg mot trippeln 2000/01 blev det återigen 0-0 på Camp Nou, men avancemang efter att Gary McAllister satt matchens enda mål på straff i returen på Anfield. Domaren hade inte mycket val annat än att blåsa för straff strax före halvtidsvilan eftersom Patrick Kluiverts hands syntes till månen. Sander Westerveld bommade en bakåtpassning ganska grovt, men till Liverpoolfansens lättnad rullade bollen utanför stolpen.
25 år tidigare nätade John Toshack borta mot Barcelona i en match där hemmafansen ventilerade sin frustration genom att slänga in stolsitsar på planen. 1-1 på Anfield efter mål av Phil Thompson i returen grejade en finalplats och det inför 55 104 betalande!
Slutligen hittar vi en vänskapsmatch i augusti 1977 där David Johnson avgjorde tredjeprismatchen i Amsterdam Tournamnet med sitt 1-0-mål.
Barcelona mot engelskt motstånd: 51 23 14 15 101-63
Bryter vi ner den statistiken på hemma- och bortaplan framstår Liverpools prestationer på Camp Nou som än mer imponerande eftersom Barcelona på 25 hemmamatcher mot engelskt motstånd har 17 segrar, sex oavgjorda och bara två förluster. Liverpool har alltså stått för två av dessa oavgjorda och Barcas båda nederlag mot engelska lag.
I båda lägren
Tre spelare i den nuvarande Liverpooltruppen och fem totalt har spelat för Barcelona. De två som inte längre återfinns på Merseyside är Jari Litmanen och Mauricio Pellegrino. Pellegrino lånades ut från Vélez Sarsfield säsongen 1998/99 och gjorde 23 framträdande när Barca försvarade sin ligatitel. Litmanen gick på fri transfer från Barcelona i januari 2001 och hann näta nio mål på 43 matcher i den röda tröjan. Under tiden i Spanien blev det bara tre mål på 21 matcher på grund av stora skadebekymmer.
Trion i nuvarande trupp är förstås Luis Garcia, Pepe Reina och Bolo Zenden. Garcia gjorde fyra mål på 25 matcher säsongen innan han flyttade till England och då hade han även spelat i Barcelonas b-lag när han var 19-21 år. Zenden anslöt till katalanerna säsongen 1998/99 och vann La Liga det andra året i klubben. Totalt blev det 89 matcher för holländaren innan han såldes för £7,5M till Chelsea sommaren 2001. Just 89 matcher är vad Reina har spelat för Liverpool och på dessa har han imponerande nog hållit nollan i 50. Efter att liksom Garcia ha inlett sin Barcakarriär i b-laget blev det sedermera 40 ligamatcher samt elva europacupmatcher med a-laget. Detta inkluderar två semifinaler i UEFA-cupen mot Liverpool säsongen 2000/01.
Att vända ett underläge
1971/72 infördes de dubbelmöten med påföljande förlängning och straffsparkar som lever vidare i Champions Leagues slutspel än i dag och fram till säsongen 2003/04 som statistiken (Euro Cups Online) är uppdaterad till och med vann bortalaget det första mötet med 2-1 vid 182 tillfällen.
Av dessa 182 matcher slutade returen i
66,5 % av fallen med en 1:a
25,3 % av fallen med ett X
8,2 % av fallen med en 2:a
Sammantaget innebar det här att laget som tog med sig en 2-1-vinst avancerade i 96 % och bara blev utslaget i 4 % av fallen.
Ingen klubb har ännu försvarat sin titel i Champions League och senast ett lag vände ett underläge efter att ha förlorat den första matchen på hemmaplan i turneringens utslagsfas var så långt tillbaka som 1995/96 när Ajax vände 0-1 mot Panathinaikos tack vare 3-0 på bortaplan. Sedan dess har följt 14 misslyckad försök inklusive Barcas ”derbysemi” mot Real Madrid 2001/02.
Liverpool har totalt i Europacupen (2)/Champions League (3) förlorat fem hemmamatcher och av dessa är det endast resultatet i två som skulle ta Barcelona till kvartsfinal på tisdagskvällen. Det rör sig om 0-2 mot Benfica i åttondelen förra säsongen och så då mer oroväckande 1-3 mot just Barca i Champions Leaguegruppspelet 2001/02. I tillägg skulle en upprepning av Röda Stjärnans bragd (med avgörande i 90:e minuten) innebära förlängning.
EC 1967/68 Ferencvárosi TC 0-1
EC 1973/74 Röda Stjärnan 1-2
CL 2001/02 Barcelona 1-3
CL 2002/03 Valencia 0-1
CL 2005/06 Benfica 0-2
Nej Liverpool gillar inte spanskt motstånd och har på de senaste tio hemmamatcherna mot spanska lag endast vunnit en match och misslyckats med att göra mål i sex av dem! Sex matcher har slutat oavgjorda och tre med förlust.
LIVERPOOL FC
Luis Garcia och Harry Kewell är skadade.
Craig Bellamy togs av tidigt mot Manchester United, något som mer än väl antyder att walesaren är tänkt att starta på tisdag. Om Peter Crouch näsa inte hindrar honom tror jag han blir anfallspartner.
Ska Rafael Benítez få in Xabi Alonso, Steven Gerrard och Momo Sissoko på mittfältet lär det bli Gerrard och Steve Finnan ute till höger, vilket talar för att Jermaine Pennant börjar på bänken. Jag tror dock vi får se Fabio Aurelio ute till vänster på bekostnad av Mark González. Kanske ges Alvaro Arbelo en ny spanskchans, men John Arne Riise verkar ha en fastcementerad plats i startelvan.
Dudek, Hyypiä, Riise, Gerrard och Fowler var med i laget som föll med 1-3 mot Barcelona. Hos spanjorerna har Xavi Hernández, Javier Saviola (avbytare) och Reina (avbytare) överlevt.
Det är tack vare dem
sidan lever!