Euro 2008
Sex Liverpoolspelare undanräknat skadade Ryan Babel är uttagna i EM-trupperna för sina länder. Här hittar ni en sammanställning över deras insatser i samtliga matcher.
Schweiz - Grupp A
Phillipp Degen (tillhör Borossia Dortmund under EM)
Landskamper: 26
Mål: 0
7 juni Schweiz - Tjeckien 0-1
Phillipp Degen deltog inte i turneringens öppningsmatch, vilket var en relativt tillknäppt affär där hemmanationen fick se sig besegrade via en blytung förlust som innebär att laget behöver få med sig ett resultat mot Portugal för att klara av ett avancemang.
11 juni Schweiz - Turkiet 1-2
Inte heller i match nr 2 blev det speltid för Degen som från bänken kunde se Schweiz släppa in en kvittering signerad Semih Sentürk efter en knapp timme. Då hade Hakan Yakin öppnat målskyttet efter 32 minuter i en händelserisk och underhållande match, något som säkerligen hade att göra med det hala underlaget.
Eländet slutade dock inte där för Degen och hans kamrater för två minuter in på stopptiden krutade Arda Turan in segermålet för turkarna via en motståndare. Bara någon minut tidigare hade Yakin en jättechans att ge Schweiz tre poäng, men nu är EM-äventyret hastigt och mindre lustigt i stället över.
15 juni Schweiz - Portugal 2-0
Det blev inget framträdande från Liverpools nya högerback i detta mästerskap. Phillipp Degen blev kvar på avbytarbänken i hela matchen mellan Schweiz och Portugal. Portugal ställde upp med ett reservlag, men det var snarare inställningen som var reservbetonad, ty Portugals reserver går inte av för hackor.
Schweiz fick avsluta snyggt i och med att man tog en fin skalp då slutresultatet blev 2-0. Hakan Yakin gjorde båda målen, varav det andra kom på en straffspark. Båda målen föll i den andra halvleken.
Spanien - Grupp D
Xabi Alonso
Landskamper: 43
Mål: 1
Pepe Reina
Landskamper: 9
Nollor: >3
Alvaro Arbeloa
Landskamper: 1
Mål: 0
Fernando Torres
Landskamper: 51
Mål: 17
10 juni Spanien - Ryssland 4-1
Fernando Torres hamnade i skuggan av David Villa som gjorde 3-0 och vars målvaktsretur Cesc Fabregas gjorde 4-1 på. Rysslands tröstmål gjordes av Roman Pavlyuchenko. Torres gjorde kanske inte en av sina mest minnesvärda insatser, men fick ändå en assist för en kylig och osjälvisk framspelning till 1-0 samt var med i uppbyggnaden av 2-0 när Spanien kontrade efter en hörna.
Torres byttes ut mot Fabregas efter 54 minuter och visade tydligt missnöje när han klev av något som förbundskapten Luis Aragones ogillande kommenterade i media dagen efteråt.
Xabi Alonso fick 13 minuter på slutet när matchen var avgjord.
14 juni Sverige - Spanien 1-2
Sverige åkte på ett tungt bakslag när Spanien, utan att övertyga som i den första matchen, lyckades hitta ett segermål på stopptid. Det spanska laget kom inte alls upp i samma standard som i matchen mot Ryssland, detta trots att Fernando Torres gjorde sitt första mål i turneringen redan efter en kvart. En hörnvariant, där en snygg passning grundlurade det svenska försvaret, gjorde att Torres i slutändan kunde stöta in bollen i mål.
Charles Puyol tvingades utgå skadad efter 24 minuter och det var efter detta som Sverige mer eller mindre tog över matchen, vilket kulminerade med Zlatan Ibrahimovics kvitteringsmål i minut 34. Även Ibrahimovic fick dock gå av på grund av smärtor i sitt knä, och Interanfallaren kunde endast medverka i den första halvleken.
Utan sin stora anfallsstjärna lyckades Sverige inte hålla i bollen särskilt länge på offensiv planhalva, något som gjorde att Spanien kunde vara bollförande och hela tiden skapa någonting utan att svenskarna fick chans att andas. Trots ett stort bollövertag stod sig det oavgjorda resultatet fram till stopptiden, då David Villa lyckades utnyttja en miss av Petter Hansson och anfallaren gjorde ingen miss när han kom fri mot Andreas Isaksson. 2-1 till Spanien, vilket kändes logiskt men oerhört surt sett med svenska ögon.
Det var endast Torres av Liverpoolspanjorerna som fick speltid i denna match, och Torres spelade samtliga minuter denna gång.
18 juni Grekland - Spanien 1-2
Avslutningsmatchen i Grupp D blev en positiv upplevelse för de spanska Liverpoolspelarna (med undantag för Fernando Torres som vilades).
Spanien, som redan var klart för avancemang, luftade truppen ganska friskt och i målet fick José Reina chansen i sin blott tionde landskamp. Även Alvaro Arbeloa spelade från start i backlinjen (hans andra landskamp). Grekland tog ledningen i minut 42 genom Angelos Charisteas men efter paus visade spanjorerna bättre takter och anförda av Xabi Alonso inte minst vände laget på steken.
Alonso själv kom aldrig närmare än ett fräsande stolpskott men Rubén de la Red och Daniel Güiza lyckades bättre och Spanien vann med 2-1. Alonso bedömde matchen att vara "hans bästa landskamp någonsin" och samarbetet med Cesc Fabregas fungerade utmärkt.
Såväl Alonso som Arbeloa och Reina spelade hela matchen medan Fernando Torres satt kvar på bänken tiden ut. Nu väntar Italien i kvarten.
Kvartsfinal: Spanien - Italien 4-2 efter straffar (0-0 efter full tid och förlängning)
Precis som i de gruppspelsmatcher som betydde något för Spanien var det bara Fernando Torres som fanns med i startelvan när Italien stod för motståndet i kvartsfinalen och varken Reina, Arbeloa eller Alonso fick någon speltid trots att matchen pågick i 120 minuter.
Organiserade italienare mot EM:s hetaste anfallspar Villa/Torres slutade 0-0 i en match som bjöd på avvaktande, ofta tempofattigt spel där inget av lagen riktigt vågade flytta upp mycket folk för att anfalla på bred front. Spanien var ändå det laget som låg närmast att våga mest och kanske kan man därför säga att utgången av straffsparksläggningen där Buffon räddade en gång och Casillas två gånger var rättvis.
Efter att ha åkt ut mästerskap i de tre senaste straffsparksläggningarna avancerar nu Spanien till semifinal mot Ryssland.
Semifinal: Ryssland - Spanien 0-3
Många såg detta möte som den potentiellt bästa matchen i turneringen, och den må ha levt upp till vissa förväntningar men knappast alla. Spanien var helt enkelt för bra, och där Ryssland tidigare hade vunnit mycket på sitt frejdiga anfallsspel så kom de ingenstans mot Spanien. Varför? Därför att det spanska mittfältet inte lånade ut bollen.
Fernando Torres startade matchen, och fick tidigt ändra roll från att vara en av två anfallare till att agera ensam på topp då David Villa skadade sig vid en frispark. Torres gjorde en bra match och slet sönder det ryska försvaret vid flera tillfällen. Spanien hade tagit ledningen när Torres gick av efter 69 minuter och gjorde sedan två till på ett tröttkört Ryssland. När Torres gick av kom Xabi Alonso in, men mittfältaren hann knappast sätta sin prägel på matchen. Spanien, enkelt, till final.
Final: Tyskland - Spanien 0-1
Så var det då dags för final, och frågan var om det var turneringens kanske bästa lag Spanien som skulle stå som segrare eller om Michael Ballack skulle få vinna en internationell titel genom att leda sitt Tyskland mot segern. Ballack var direkt blek i semifinalen och hans prestation i finalen var inte mycket bättre.
Kanske var det därför Spanien relativt enkelt lyckades utmanövrera Tyskland i denna match. Visserligen stannade siffrorna vid 1-0, men spelmässigt var Spanien klart bättre och tyskarna hotade endast under en kortare period under den andra halvleken.
Fernando Torres startade matchen som enda Liverpoolspelare, och han gjorde det i den roll han fick sedan David Villa inte kunnat fortsätta i semifinalen. Som offensiv spets var Torres hetare än någonsin och han gjorde förmodligen sin bästa match i turneringen. Föga förvånande var det också Torres som lyckades slita sig loss vid en omställning och i duell med Philipp Lahm stod spanjoren som klar segrare och Torres kunde sedan enkelt peta bollen över Jens Lehmann för 1-0 efter 32 minuter. Tidigare hade Torres en nick i stolpen och under hela sin tid på planen var han ett ständigt hot mot de tyska backarna.
Torres var dock inte enda spelare från Liverpool som medverkade i denna match, när Tyskland lyckades nita sig fast på Spaniens planhalva såg Luis Aragones till att få ordning på tillvaron genom att ta ut Cesc Fabregas och ersätta honom med Xabi Alonso. Detta skedde i den 63:e minuten och två minuter senare hade Spanien rett ut den tyska stormen och var ohotade resten av matchen. Torres fick, som vanligt, gå av tidigare, denna gång efter 78 minuter.
Spanien rättvisa segrare, både i matchen och i turneringen.
Holland - Grupp C
Dirk Kuyt
Landskamper: 38
Mål: 6
Ryan Babel (skadade sig på träning den 30 maj och missar EM)
Landskamper: 22
Mål: 4
9 juni Holland - Italien 3-0
EM sparkade igång på allvar när Holland besegrade Italien med 3-0 i turneringens bästa match så här långt. Italienarna gjorde ingen bra första halvlek och hade Gianluigi Buffon att tacka för att det bara stod 0-2 i paus efter mål av Ruud van Nistelrooy och Wesley Sneijder. Vana vid en annan bedömningsnivå var Italien märkbart störda av Peter Fröjdfeldts höga ribba och inte blev det bättre av 1-0-målet när Christian Panucci upphöjde van Nistelrooys offside genom att ligga utanför planen efter en krock med egen målvakt. Eftersom Panucci inte fick behandling av läkarteamet räknas han inte som en död punkt och Fröjdfeldt gjorde således en korrekt bedömning.
Dirk Kuyt spelade 81 minuter och låg bakom två av målen. Vid 2-0 nickade han från högerläge fram till Sneijder som från nära håll stötte in bollen. I det andra fallet räddade Buffon Liverpoolspelarens avslut, ett av få tillfällen som Kuyt kom till skottläge i matchen, men holländaren snappade upp returen och slog in bollen igen nerifrån kortlinjen till Geovanni van Bronckhorst som nikade in spiken i kistan. Då hade Edvin van der Saar i anfallet innan bjudit på en mycket vass räddning på Andrea Pirlos frispark under en period när Italien tryckte på för en reducering. Det var symptomatiskt för en match där även 2-0 hade föregåtts av en rejäl italiensk målchans – den gången räddade van Bronckhorst på mållinjen.
13 juni Holland - Frankrike 4-1
Holland fortsatte att blända åskådarna i EM genom att upprepa den imponerande segermarginalen mot Italien. Edwin van der Sar fick plocka ut en boll ur det egna nätet, men å andra sidan kompenserades detta genom att laget gjorde fyra mål framåt istället.
Dirk Kuyt inledde målskyttet för Holland redan efter nio minuter då han fick gå upp mot en passiv Malouda och nicka in bollen i mål på en hörna. Fotbollsfesten fortsatte, men jag måste säga att Kuyt var bättre i matchen mot Italien och högeryttermittfältaren fick lämna planen efter 55 minuter. Han gjorde ingen dålig match, men var inte riktigt bra heller.
Ställningen var fortfarande 1-0 till Holland när Kuyt gick av, men bara några minuter senare blev det rena fyrverkeriet. Robin van Persie, som ersatte Kuyt, gjorde 2-0 i 59:e minuten. Drygt tio minuter senare reducerade Thierry Henry i misstänkt offsideläge, men rättvisan dök upp direkt i form av ett mycket vackert Arjen Robbenmål i princip direkt på avspark. Wesley Sneijder avslutade målskyttet med ett vackert distansskott som gick in via ribban med drygt tio minuter kvar.
17 juni Holland - Rumänien 2-0
Holland var redan klara gruppsegrare inför den avslutande matchen mot Rumänien och Marco van Basten valde att vila nio spelare som startade matchen mot Frankrike. En av dem var Dirk Kuyt. Det fanns således en möjlighet att vi skulle få höra konspirationsteorier från italienare och/eller fransmän, men holländarna visade sig ha reserver av högsta klass.
Första halvleken var relativt jämn, möjligen med ett visst övertag för Rumänien, men i den andra halvleken var det mer eller mindre Holland för hela slanten. Klaas-Jan Huntelaar gjorde 1-0 i minut 54 och det var fullständig ridå för rumänerna som tappade allt mod vid detta ögonblick. Efter 62 minuter kom Kuyt in i spel, men hann inte utmärka sig nämnvärt.
Någon som däremot utmärkte sig var Arsenals Robin van Persie. Många farliga avslut i matchen resulterade i slutändan i ett mycket vackert mål med några få minuter kvar av matchen.
21 juni Holland - Ryssland 1-3 (efter förlängning)
Hollands kvartsfinal mot Ryssland haussades av många inför matchen och till stor del levererade lagen som av taktiska skäl prioriterat offensiv fotboll. Ryssland visade dock upp en effektiv och svårpasserad defensiv mot Holland och det var ryssarna som var det bättre laget genom större delen av matchen.
Dirk Kuyt var på förhand den exemplariska spelaren i den här matchen då han om någon skulle ha en arbetskapacitet att matcha det ryska laget, men istället var det inte många saker som gick rätt för honom i sin högerytterroll. Marco van Basten insåg att det förmodligen inte skulle hända särskilt mycket med Kuyt på planen så Liverpoolspelaren blev i halvtid utbytt till förmån för Robin van Persie.
Ryssland tog rättvist ledningen i den andra halvleken genom Roman Pavlyuchenko i den 56:e minuten, men vid en fast situation kunde Ruud van Nistelrooy kvittera med fem minuter kvar och det var även efterrätt på dagens fotbollsmeny. I förlängningen visade dock ryssarna att deras ork inte skulle ta slut och under de sista åtta minuterna gjorde de två mål, först serverade eleganten Andrey Arshavin Dimitri Torbinski vid den bortre stolpen och sedan slog Arshavin själv spiken i kistan på holländarna när han tunnlade Edwin van der Sar.