Lagbanner
24 nya kontraktsår – Liverpool gör ett kanonfönster
Blott en värvning till trots, Liverpool gör ett klart godkänt transferfönster.

24 nya kontraktsår – Liverpool gör ett kanonfönster

Det går att hantera ett övergångsfönster på olika sätt. Antingen gör man som PSG och plockar det man vill ha. Eller så gör man som Liverpool och ser till att säkra upp det man redan har.

Liverpools sommartaktik är tydlig. Det handlar mer om att behålla än om att ersätta. Så sent som igår, tisdag, blev det officiellt att Andy Robertson förlänger med fem nya år. Ett kontrakt som håller honom kvar till 2026. Liverpool har säkrat upp 24 nya år, uppdelat på fem gjutna startspelare. Det är smått otroligt. Det stinker framförhållning, tillit, förtroende. 

Trent Alexander-Arnold, fyra år, Fabinho, fem år, Virgil Van Dijk, fem år, Alisson, sex(!) år. Tålmodigt väntar vi också på att Henderson ska krita på en förlängning. Trots att The Reds endast värvat en spelare, har sommaren, enligt mig, varit mer än godkänd. Vi befinner oss numer på en plats, truppmässigt, där det inte är till någon nytta att värva på måfå. För att bli ett bättre lag behövs världen bästa.

Alisson, en av världens bästa burväktare. Trent är möjligtvis världens bästa högerback. Robertson, en av världens bästa på vänterbacken. Mellan dem har vi Van Dijk, som innan skadan var världens bästa mittback, och som mycket väl kan komma upp i samma nivå igen. Ett mittfält med Fabinho, Henderson och Thiago. Henderson är vår kapten, honom flyttar man inte lätt på. Fabinho är vårt lås, vi hittar inte ett bättre lås. Thiago tog så sent som förra året plats i Fifas världslag. Vår offensiva trio har vi koll på. Du petar inte någon av yttrarna, och centralt har Jota visat sig vara en utmanare till Firmino. 

Trots att truppen ser ut som den gör, trots att Klopp är nöjd, och trots att laget bevisligen är tillräckligt bra för att vinna både CL och PL höjs röster när värvningar uteblir. Lägg ner. Tyst. Vem ska vi ta in? Hur ska vi kunna bli ett bättre lag? Det var mittbackskris, och vi löste det genom att värva en mittback. Det var inte kris någon annanstans och därför kan vi sitta lugnt i båten. Vi har en stomme av spelare som är några utav världens bästa. Och vi kan nu vara säkra på att så kommer att vara fallet i många år framöver. 

Och till alla er som tror att FSG, ägarna alltså, är för snåla för att värva. Ni har fel. Jag säger inte emot, och jag håller inte med. FSG har byggt ut Anfield. Tagit sig igenom en pandemi. Förlängt kontrakt med många startspelare, plus Harvey Elliott, som inom kort tillhör den kategorin. Skriver man kontrakt med den sortens spelare så kostar det. Veckolöner på 2 miljoner kronor, agentkostnader och sign-on bonusar. De två senare beloppen blir sällan offentliga, men små är de inte. 

Att sommaren till stor del handlat om förlängningar och försäljningar är konstaterat. Frågan jag ställer mig nu är: Hur kommer nästa fönster se ut?

Vad tycker du om Liverpools agerande under sommarens transferfönster?

Wilhelm EdlundTwitter: @WilhelmEdlund2021-08-25 16:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool