Lagbanner

Liverpools trupp får kritik

Topplagen i dagens fotboll har stora trupper, men nu får Liverpool kritik från både UEFA och PFA för att ha för många spelare.

För att lyckas i dagens fotbollsvärld krävs både spets och bredd, och topplagen i Premier League har tack vare ekonomiska muskler lyckats skaffa sig bägge. Se bara på Aston Villa, som har en del spetskompetens i form av till exempel Ashley Young, men där saknas bredden vilket straffat sig under slutskedet av säsongen och Birminghamklubbens försök att slå sig in bland de fyra främsta ser ut att misslyckas.

Det finns dock flera som inte anser att det är positivt med de stora trupperna som topplagen besitter. Liverpool har fått kritik av både UEFA och PFA för att ha en alldeles för stor trupp. Inför årets säsong har Liverpool anmält 62 spelare, vilket är det högsta antalet av samtliga Premier Leagueklubbar. Om Liverpool går långt i Champions League kanske laget passerar 62 tävlingsmatcher den här säsongen, och har då haft möjlighet att ta in ett nytt ansikte i varje match om de så önskat. Övriga topplag i England har anmält 59 (Arsenal), 51 (Man Utd) och 46 (Chelsea).

David Taylor, generalsekreterare för UEFA, delar ut en slev kritik till Liverpool för att ha för stor trupp.

"Det är löjligt. 62 spelare, det är mer än tillräckligt för att spela två internmatcher samtidigt. Du kan ha elva spelare på banan, så det är onekligen ett begränsat utrymme för en spelartrupp och en fråga värd att diskutera. Behövs 20 man, eller 25?

Vad Liverpool skall göra med sina 62 spelare får ni fråga dem om.

UEFA har föregått med gott exempel, men det är upp till varje enskilt förbund att komma med restriktioner.
"

Det UEFA har gjort är att införa en begränsning i antalet spelare som får deltaga i europeiskt cupspel. I dag anmäler varje klubb 25 spelare, varav fyra måste vara fostrade i klubben och fyra i det land klubben spelar. Spelare under en viss ålder behöver dock inte registreras, så i teorin kan du ändå spela med elva oregistrerade spelare om de är tillräckligt unga.

UEFA får stöd av ledaren för PFA, Gordon Taylor. PFA fungerar ungefär som ett fackförbund. Taylor:

"Varje år är det 600 16-åriga spelare som ansluter till klubbar i Premier League eller Football League. 500 av dem är borta från den professionella fotbollen innan de fyller 21. Det är slöseri med spelarresurser, och något vi inte kan acceptera. Vi måste se till att ungdomsakademierna får fram fler spelare som slår igenom på seniornivå."

UEFAs initiativ må vara beundransvärt, men samtidigt har deras regler också skapat den hysteri kring stora spelartrupper som finns i dagens topplag. Få klubbar litar till sin akademis förmåga att ständigt leverera talanger redo att slå sig in i a-laget, vilket skapar en marknad för att köpa unga spelare innan de slår igenom på allvar. Dels är priset ofta lägre för en ännu inte färdig spelare, dels kan en klubb "gå runt" UEFAs regel med egenfostrade spelare då regeln är formulerad att spelarens nationella ursprung inte är det viktiga, utan att spelaren skall ha tränats av laget under tre år i åldern 15-21.

Många lag har då börjat värva unga spelare billigt för att i framtiden kunna se dem som lokalt fostrade talanger, vilket enligt mig delvis beror på UEFAs regelverk.

Samtidigt finns det en annan del av de stora trupperna, och det är vad det säger till de spelare som är en del av denna enorma mängd. Liverpool lånar ut en stor del av de spelare som inte är tillräckligt bra för att i dag spela i förstatruppen, de lite yngre spelarna går mot en framtid som utlånade nästa eller nästnästa säsong. Det har nu börjat höras röster från några av de 62 Liverpoolspelarna som antyder att de inte ser någon framtid i Liverpool. Många tvekar inför att förlänga sina kontrakt, andra har mer eller mindre bestämt sig för att lämna klubben.

Jack Hobbs, nu utlånad till Leicester, fick några matcher förra säsongen, men sedan värvades Martin Skrtel och i och med den värvningen försvann mer eller mindre möjligheten att spela i a-laget för Hobbs.

"Jag pratade med en av mina lärare häromdagen och han bad mig se på laget som vann FA Youth Cup för några år sedan. Ingen av spelarna i det laget har slagit sig in i a-laget. Till slut börjar du tänka om det är värt att harva i reservlaget och tappa intresset för fotbollen innan du får chansen i a-laget."

Godwin Antwi, som nyligen kom tillbaka från en låneperiod i Hereford, har redan bestämt sig för att det inte blir en framtid i Liverpool.

"Det finns inte en chans att jag accepterar en förlängning med Liverpool. Jag kommer inte att få chansen i a-laget här. Jag vet inte varför. När jag skrev på kontraktet med Liverpool sade både Rafael Benítez och Paco Herrera att jag var bland det bästa de hade sett. Nu kommer jag inte ens ihåg när jag pratade med Benítez sist."

Antwi köptes av Real Zaragoza augusti 2005 och har hunnit med spel i fyra klubbar på lån, men har ännu inte spelat en enda match i a-laget. Det ser inte ut att bli någon heller.

Å andra sidan finns det unga spelare som gärna förlänger sina kontrakt, till exempel Jay Spearing och Stephen Darby. Två saker dessa har gemensamt är att de är lokala Liverpoolkillar och att de har fått chansen att visa upp sig i a-laget. Bägge sakerna gör att de känner mer för klubben än vad en spelare som Antwi gör, och de är kanske redo att ta några år extra innan de utvärderar sin framtid.

Björn Grafström2009-03-31 13:55:00
Author

Fler artiklar om Liverpool