Lagbanner
Topp fyra sitter stadigt på tronen
Den rike mannens börda.

Topp fyra sitter stadigt på tronen

Ikaros må sväva högre och högre allt närmare solen, men han har fortsatt tjocka sedelbuntar att stärka sina vingar med. Lönetak, regler för ett minsta antal egenproducerade spelare och krav att sprida tv-avtalspengar är några medel för att minska Arsenal, Chelsea, Liverpool och Manchester Uniteds dominans. Dominans? Begrunda siffrorna och döm själva.

Den skotska högstadivisionen, Scottish Premier League, har länge fått utstå sarkastiska tillmälen om att det är en tvålagsliga – Glasgow Rangers och Celtic slutade 27 respektive 23 poäng före trean Heart of Midlothian som i ärlighetens namn självklart borde ha erhållit allsköns bonuspoäng bara för sitt namn – plus tio utfyllnadslag fast rent proportionellt är Premier League endast skönjbart mer konkurrensspäckad då den senare med samma mått kan beskrivas som en fyralagsliga plus utfyllnad.

Topp fyra (T4) - Arsenal, Chelsea, Liverpool och Manchester United - är ett slitet begrepp, men inte heller den här säsongen fanns det någon anledning att se det som förlegat även om Aston Villa gjorde ett tappert försök som rann ut i vårfloden i mars. Tottenham likaså, fast den skörden ruttnade i september.

Så, i Benítezsk anda – let’s talk about facts!

Premier League - Säsongen 2007/08

Säsongen 2007/08 förlorade T4 endast 15 matcher totalt. Det är lite i sig, men räknar vi som sig bör för den här diskussionen bort förlusterna lagen sinsemellan återstår åtta nederlag. På 140 matcher (4x38-12) mot lag utanför topp fyra (B16) blev det alltså bara 8 nederlag (5,7 %) – det är anmärkningsvärt få.

Av dessa åtta förluster kom sju på bortaplan och det var bara i Manchesterderbyt på Old Trafford som City lyckades spränga sig in som säsongens undantag genom att vinna borta mot T4.

Man Utd 5 st: Chelsea, Man City (2), Bolton, West Ham
Chelsea 3 st: Arsenal, Man U + Aston Villa
Liverpool 4 st: Man Utd (2), West Ham, Reading
Arsenal 3 st: Man Utd, Chelsea, Middlesbrough

Inbördes tabell Topp 4 
             V O F
Man Utd  4 1 1
Chelsea  2 2 2
Arsenal   1 3 2
Liverpool 0 4 2

Tabell undanräknat inbördes möten
Chelsea   23 8 1 77 p
Arsenal    23 8 1 77 p
Man Utd   23 5 4 74 p
Liverpool  21 9 2 70 p

Premier League - Säsongen 2008/09

Arsenals knackiga inledning gör att det vore mer korrekt att tala om topp 3,5 den här säsongen, inte bara för att de hänger halvvägs mellan tredjeplacerade Chelsea och femman Everton, utan för att deras fem förluster mot B16 på de 14 första matcherna har en stor inverkan på statistiken, men vi räknar ändå med dem i jämförelsen och hittar då totalt 17 förluster för T4.

Räknar vi bort nederlag T4 sinsemellan återstår 9 förluster (6,4 %), där då Arsenal tidigt samlade på sig fem av dessa.

Man Utd 4 st: Liverpool (2), Arsenal, Fulham
Liverpool 2 st: Tottenham, Middlesbrough
Chelsea 5 st: Liverpool (2), Man Utd, Arsenal, Tottenham
Arsenal 6 st: Chelsea, Fulham, Hull, Stoke, Aston Villa, Man City,

Inbördes tabell Topp 4
               V O F
Liverpool  4 2 0
Arsenal    2 3 1
Man Utd   1 2 3
Chelsea   1 1 4

Tabell undanräknat inbördes möten
Man Utd    26 6 1 84 p
Chelsea    24 7 1 79 p
Liverpool  21 9 2 72 p
Arsenal    18 9 5 63 p

Chelsea, Liverpool och Manchester United gick igenom säsongen utan ett enda nederlag hemma mot B16 medan Arsenal föll på Emirates mot Hull och Aston Villa.

Efter den 22 november är det bara Fulham, Middlesbrough och Tottenham som plockat 3 poäng mot något T4-lag. Baserat på detta är ju Tottenham med två vinster faktiskt det lag som har mest fog för att kalla sig den främsta utmanaren... 

Förkrossande hemmadominans

Ur odds- och tipssynpunkt vore det baserat på fyra års statistik inte särskilt smart att spela på en tvåa när T4 spelar hemma mot B16. Faktum är att oddsen på tvåa är för låga för att motivera det ens om man är ute efter skrällar. På 256 hemmamatcher för T4 under fyra säsonger har det bara blivit sju nederlag mot B16, vilket motsvarar 2,7 %. Undanräknat Arsenal handlar det om två förluster på 192 matcher eller 1,0 %.

Även om man inte endast kan ta hänsyn till de senaste fyra säsongernas stabila trend – samtidigt som den borde ha någon inverkan - kan ju ni som känner till hur räkna ut vilket snittodds en tvåa på Svenska Spel borde ha för att motsvara den här 2,7-procentiga chansen. 

B16 som har lyckats vinna borta mot T4 2005/06-2008/09

05/06 Blackburn Rovers, West Ham
06/07 West Ham, West Ham*
07/08 Manchester City
08/09 Hull, Aston Villa 

Totalt: Arsenal (4), Man Utd (3)

*Manchester United hade redan säkrat ligatiteln och luftade delar av truppen inför FA-cupfinalen mot Chelsea sex dagar senare. Som en parentes gjorde en viss Carlos Tevez matchens enda mål.

FA-cupen

Cupset, Giant killers, David mot Goliat och var inte Millwall i final häromåret?

Glöm det när det verkligen skall avgöras! När Portsmouth förra säsongen skrällde och besegrade Cardiff City i finalen var det första gången sedan 1995 (Everton) som varken Arsenal, Chelsea, Liverpool eller Manchester United vann FA-cupen.

Champions League

Eller lilla Premier League kanske?

Säsongen 2007/08

Arsenal åkte ut mot Liverpool i kvartsfinal.

Liverpool åkte ut mot Chelsea i semifinal.

Chelsea förlorade finalen mot Manchester United.

Säsongen 2008/09

Liverpool förlorade en av tolv matcher inklusive kval och det mot Chelsea.

Chelsea förlorade en av tolv matcher och det var borta mot Roma.

Arsenal förlorade bara en av fjorton matcher inklusive kval förutom mötena mot Manchester United och det var i den avslutande gruppspelsmatchen mot Porto då avancemanget redan var säkrat. Det stod för visso 0-1 på tavlan vid 90 minuter i mötet med Roma i den andra åttondelsfinalmatchen, men när matchen var över hade Arsenal vunnit på straffar.

Manchester United förlorade en av tretton matcher, låt gå att det var en rätt viktig sådan, och det var mot Barcelona.

T4 förlorade på hela säsongen i Champions League endast tre matcher mot icke-engelska lag.

Nästa säsong

Kan Arsenal bota sidledssjukan på Emirates och/eller hämta in ett rivjärn på mitten samt inte ha Adebayour och inhoppar-Bendtner som enda räddare framåt i tillägg till att spelarna nu har passerat puberteten finns det anledning att tro att de inte kommer att ha en lika tung period som första tredjedelen av den här säsongen och Chelsea kommer inte kunna drabbas av samma negativa Scolarieffekt även om den inte påverkade just den här statistiken.

T4:as hemmastyrka är betongfast så det känns som att det är bortaplan som B16 får sätta sitt hopp till för inte kan väl T4 upprepa ett lika strålande facit på bortagräs igen?

Är spänningen borta?

Efter denna kanonad av siffror och statistik kan det vara på plats att inflika att jag inte vill måla upp nuet som en ofrånkomlig spegling där man ser samma sak om man blickar mot framtiden som bakåt och faktum är att jag hoppas på att fler lag annat än när grisar flyger genom ett till is fruset Helvete lyckas mäta sig med T4. Jag måste medge att det i så fall riskerar att gå ut över Liverpool, men om så enbart för att jag då skulle få något för alla timmar jag lägger ner varje år på att se Arsenal, Chelsea och Manchester United möta mitten- och bottenlag i matcher av tveksamt underhållningsvärde bara för att se dessa möten sluta som vanligt med en favoritseger efter sena mål, tvivelaktiga domslut eller andra humörhöjare.

"Premier League riskerar att bli en av de bästa, men tråkigaste ligorna i världen", sa Kevin Keegan i maj 2008. Premier Leagues VD Richard Scudamore svarade att ”Det finns gott om duster i ligan oavsett om du ligger i toppen, mitten eller i botten som gör den intressant”.

Den enorma ekonomiska förlust som nedflyttning innebär i tillägg till de rena kontantvinster som erhålls för varje ytterligare placering ett lag klättrar är sakförhållandena som ligger till grunden för Steve Bruces uttalande i december 2006 att ”Det är en resultatdriven verksamhet. Championship är mycket underhållande för tillfället eftersom du har tolv klubbar som alla tror att de kan vinna ligan. I Premier League har du tolv lag som är skitskraja för att åka ner och det är skillnaden.

Lönetak, finanskris och egenproducerade spelare

Arsene Wenger sa för någon vecka sedan att han trodde att finanskrisen och pundets försvagade ställning tillsammans med förslaget om en ny skatt i Storbritannien på 50 % för inkomster större än 150 000 pund om året kraftigt skulle hejda strömmen av utländska spelare på väg till Premier League. Wenger får medhåll av Birmingham Citys delägare David Sullivan.

Till detta ska vi lägga den ständigt uppdykande diskussionen om lönetak (i en del klubbar i Premier League har lönerna stiget till så höga nivåer att de utgör 70 % av klubbens totala inkomster), där den stora frågan väl är vilka som vågar vara först, samt förslaget att minst fyra spelare i truppen varje match måste vara egenproducerade. Klubbarna i Premier League ska i princip vara klara att godta en regeländring som kan träda i kraft redan säsongen 2010/11.

Regeln är dock inte så stenhård som det kan låta eftersom alla spelare som har varit registrerade för spel i England under tre år innan de fyllt 21 år räknas som egenproducerade. Arsenals Cesc Fabregas skulle i det här sammanhanget alltså räknas dit. Det går ju att föreställa sig en risk för att klubbarna nu sätter en ännu lägre åldersgräns för när de lockar till sig spelare för att kunna möta den här nya regeln - om den nu blir verklighet

FIFA och Sepp Blatter önskar en världsomfattande styrning så att minst sex spelare från klubbens hemland ska finnas i laget, men Premier League och Scudamore tror inte att det kommer att godkännas av EU.

Premier League ska också ha kikat på det system som UEFA tillämpar i Champions League med en 25-mannatrupp där åtta spelare ska ha fullgjort en period som junior i det aktuella landet. Klubbarna i Premier League ska dock ha vägrat att begränsa truppen till 25 spelare.

Alla ska med

TV-avtalen för att få visa Premier League och Champions League räknas i miljarder och den brittiska regeringen uppmanar nu T4 att dela med sig av sina pengar till B16. Ett behjärtansvärt initiativ av Kultur-, media- och sportminister Andy Burnham, men går aningen emot ursprungsmotivet till att skapa Premier League då nu 20 snarare än 92 lag får dela på TV-kakan.

Försöken att mixtra med tv-pengarna i Champions League har tidigare lett till hot om en utbrytningsliga av Europas toppklubbar och det vore verkligen inte bra för sporten om exempelvis de åtta högst UEFA-rankade lagen skapade en egen Supercalifragilisticexpialidocious League oaktat att turneringen är nästan klinisk ren från skrällar efter kvartsfinalerna, om ens då.

Slutord

Det utvecklade sig till en rätt spretig artikel där jag valde att bara glänta på dörren till rum det finns anledning att besöka igen och ta en mer detaljerad titt på. Statistiken i första delen kommer jag återknyta till när det är dags att sammanfatta 2008/09 och blicka fram mot 2009/10.

Klart är i alla fall att Premier League är den mest lukrativa fotbollsligan i världen och den sportliga som följs av flest tittare globalt sett. Att intresset skulle göra en störtdykning från dessa höjder bara för att fyra lag i nuläget sitter stadigt på tabelltronen och har återfunnits i varenda Champions Leaguefinal sedan 2005 samt att tre av de 43 lag som någonsin har satt sin fot i Premier League har vunnit varenda säsong utom en finner jag inte det minsta sannolikt.

Kan dessutom lag som Everton och Aston Villa lyfta sig ytterligare lite och bli stabilare över 38 matcher samt hävda sig bättre i matcherna mot T4 kan det kanske bli dags att begrava ”topp fyra”-begreppet för all framtid.

Källor: wikipedia, soccernews, uefa, 365statistics, BBC

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2009-05-29 23:28:00
Author

Fler artiklar om Liverpool