Lagbanner
35 år sedan Heyselkatastrofen

35 år sedan Heyselkatastrofen

Idag är det 35 år sedan den fruktansvärda katastrofen på Heyselstadion i Belgien den 29 maj 1985. Där och då var det dukat för fotbollsfest, men dagen blev ihågkommen för något helt annat eftersom 39 människor tragiskt fick sätta livet till.

Kvällen då fotbollen förlorade sin oskuld, har det kallats. Tragedin inträffade i den numera ökända block Z som från början var tänkt som en neutral zon som skulle skilja de olika supporterskarorna från varandra. Redan här borde arrangörerna förstått att något kunde gå snett, men det fanns också annat som gjorde katastrofen möjlig. 

Stadion var fallfärdig och det enda som skiljde Liverpoolfansen från block Z var ett hönsnät. Både engelsmän och italienare hade kommit över biljetter till den "neutrala" zonen, men när upploppen startade ungefär en timme före avspark var de tillresta från Liverpool i klart numerärt övertag eftersom de bara behövde ta sig förbi det till synes skyddande hönsnätet. 

Kaoset som uppstod inne i block Z ledde till att Juventusanhängarna pressades mot en betongvägg i andra änden av sektionen (jämfört med varifrån Liverpoolfansen attackerade genom hönsnätet). Muren kollapsade så småningom och 39 personer, varav två minderåriga, omkom. 

Hela arenan förvandlades sedan till ett slagfält när italienarna från andra sidan stadion fick höra talas om vad som hänt vid block Z. Underligt nog togs ändå beslutet att spela av matchen och över två timmar efter att muren rasat samman kom spelarna ut på planen. Matchen slutade 1-0 till italienarna sedan Juventus tilldelats en feldömd straff i den andra halvleken för en fällning utanför straffområdet. Michel Platini slog in straffen.

Skänk en tanke till de 39 offren:

Rocco Acerra 
Bruno Balli 
Alfons Bos 
Giancarlo Bruschera 
Andrea Casula 
Giovanni Casula 
Nino Cerullo 
Willy Chielens 
Giuseppina Conti 
Dirk Daenecky 
Dionisio Fabbro 
Jacques François 
Eugenio Gagliano 
Francesco Galli 
Giancarlo Gonnelli 
Alberto Guarini 
Giovacchino Landini 
Roberto Lorentini 
Barbara Lusci 
Franco Martelli 
Loris Messore 
Gianni Mastrolaco 
Sergio Bastino Mazzino 
Luciano Rocco Papaluca 
Luigi Pidone 
Bento Pistolato 
Patrick Radcliffe 
Domenico Ragazzi 
Antonio Ragnanese 
Claude Robert 
Mario Ronchi 
Domenico Russo 
Tarcisio Salvi 
Gianfranco Sarto 
Giuseppe Spalaore 
Mario Spanu 
Tarcisio Venturin 
Jean Michel Walla 
Claudio Zavaroni

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-05-29 09:45:39
Author

Fler artiklar om Liverpool