Lagbanner
VM-kollen Liverpool

VM-kollen Liverpool

Följ de tolv Liverpoolspelare som är uttagna i VM-trupperna. Den här artikeln uppdateras löpande.

Tolv Liverpoolspelare är uttagna till fotbolls-VM i Sydafrika 2010 och här kan du följa deras framfart under 4 heta sommarveckor som förhoppningsvis bjuder på strålande fotbollsunderhållning.

Liverpoolspelare

ARGENTINA
- Grupp B
Javier Mascherano
Maxi Rodriguez

12 juni, kl 16:00 Argentina - Nigeria 1-0
17 juni, kl 13:30 Argentina - Sydkorea 4-1
22 juni, kl 20:30 Grekland - Argentina 0-2
27 juni, kl 20:30 Argentina - Mexiko 3-1
03 juli, kl 16:00 Argentina - Tyskland 0-4

Argentina - Nigeria 1-0

Argentina rivstartade med mängder av farliga löpningar centralt, men det var på hörna som 1-0 föll redan i den sjätte minuten när Heinze omarkerad kunde nicka in bollen stenhårt under ribban. Inga fler mål föll i matchen där Messi och hans lagkamrater sumpade en rad chanser att öka på målskörden, men matchens lirare Enyeama i Nigeriamålet gjorde en storstilad insats och höll nollan resterande 84 minuter.

Mascherano spelade hela matchen och Maxi Rodriguez hoppade in i stället för Juan Veron efter 74 minuter.

Argentina - Sydkorea 4-1

Argentina med Messi och Higuain i spetsen hade show när de blottade Sydkoreas svagheter som hade stått för en bra premiärmatch mot Grekland. Ett självmål ifrån Monaco-Park och ett mål ifrån Real Madrids anfallare Higuain gjorde att Argentina såg ut att gå mot en säker halvtidsledning men Demichelis ville annorlunda och skänkte bort ett reduceringsmål i 45:e minuten.

Maxi Rodriguez hade fått ersätta småskadade Veron på Argentinas mittfält och låg bakom Higuains första balja men hade i övrigt ingen framträdande roll idag. Mascherano drog på sig ett obligatoriskt gult kort när han orsakade en farlig frispark när Sydkorea jagade kvittering i andra halvlek.

Men Mascherano och kompani kunde andas ut när Higuain petade in en stolpretur efter Messiskott och han fullbordade sedan sitt hattrick efter ett mönsteranfall. Imponerande anfallsfotboll ifrån Argentinas sida men det ska tilläggas att försvaret såg svajigt ut emellanåt och det bådar inte gott att Walter Samuel fick lämna planen redan efter tjugo minuter med en sträckning i baksidan av låret.

Grekland - Argentina 0-2

Maradona gjorde hela sju(!) ändringar i laget efter att 6 p och 5-1 i målskillnad på de första två matcherna säkrat avancemanget och i praktiken även gruppsegern. Bland de sju ändringarna återfanns Mascherano, men han hade ändå varit tvungen att stå över efter två gula kort i turneringen. Trots en nästan ny startelva behöll Maradona Messi i laget och kunde mönstra Aguero och Milito på topp, en ganska hyfsad andrauppställning om man säger så. Maxi Rodriguez var en av dem som nu gavs chansen från start och han fick 62 minuter på mittfältet.

Argentina hade fasligt svårt att få spets på sina många anfall, mycket på grund av hårdbevakning av Messi, och sammantaget med en duktig Tzorvas i Greklands mål så tog det 76 minuter innan Demichelis slutligen spräckte nollan. En minut före full tid kunde Palermo punktera matchen på en målvaktsretur. Grekland hade en stor möjlighet i början av andra halvlek att göra 1-0, men var sammantaget klasser sämre än Argentinas "b-lag".

Åttondelsfinal: Argentina - Mexiko 3-1

Maradona valde att starta med både Javier Mascherano och Maxi Rodriguez i åttondelsfinalen mot Mexiko. Motståndarna inledde piggt och hade några farligheter från distans, men när domarblunder nummer två för dagen ramlade till Argentinas fördel (en jätteoffside på Carlos Tevez) pekade det ut resten av matchen och Maradonas lag var egentligen aldrig hotade efter ett ganska tidigt ledningsmål. Higuain och Tevez gjorde sedan varsitt mål innan Mexiko reducerade med tjugo minuter kvar.

Argentinas mittfält deltog knappt i matchen, vilket är ett bra betyg för Mascherano och ett dåligt för Rodriguez...

Kvartsfinal: Argentina - Tyskland 0-4

Oj, oj, oj, vilken stjärnsmäll Maradona och hans Argentina åkte på mot Tyskland. Diego hade före matchen sakt att Tysklands 4-1 mot England var ett bedrägligt resultat eftersom engelsmännen bjudit på det, men nu är det nog dags för honom att ändra uppfattning.

Tyskland låste effektivt Argentinas spel sista tredjedelen och sett till den offensiva och tekniska kraft som Argentina förfogar över var det förbluffande få anfall och ännu förre avslut från sydamerikanarnas sida. Låt gå att Tysklands 1-0 kom redan efter 3 minuter på frispark och att de då kunde lägga sig på sin favorittaktik, sluka motståndarnas anfallsförsök och sedan kontra, men det går inte att komma från att Argentina aldrig kändes som att de skulle komma in i matchen och än mindre ändra matchbilden.

Mascherano varnades och skulle därmed att missat semifinalen, men det är nu ett mindre bekymmer för honom. Både han och Rodriguez spelade hela matchen och var varken bättre eller sämre än någon annan i Argentina.

GREKLAND - Grupp B
Sotirios Kyrgiakos

12 juni, kl 13:30 Sydkorea - Grekland 2-0
17 juni, kl 16:00 Grekland - Nigeria 2-1
22 juni, kl 20:30 Grekland - Argentina 0-2

Sydkorea - Grekland 2-0

Sotirios Kyrgiakos fick ingen speltid i Greklands första match i turneringen. Grekland var faktiskt rätt usla, och lyckas man inte skapa farligheter på fasta situationer mot spelare som är tre äpplen höga lär det bli en dyster turnering för grekerna.

Grekland - Nigeria 2-1

Kyrgiakos gick in i startelvan och fick vara med när Grekland gjorde sina första mål i VM-sammanhang och bärgade landets tre första poäng någonsin. Nigeria tog ledningen när en inläggsfrispark från Uche letade sig i mål men när Kaita i Nigeria måttade en spark mot Torosidis och belönades med ett rött kort föll Nigerias spel mer eller mindre samman.

Ett skott letade sig in i mål bakom Enyeama efter att ha tagit en omväg via ett försvarsben innan halvtidsvisslan ljöd. I andra halvlek stod den annars så duktiga Enyeama för ett kostsamt misstag och Torosidis kunde stöta in 2-1 till Grekland. Tungt för Nigeria men desto roligare för Kyrgiakos.

Grekland - Argentina 0-2

Kyrgiakos spelade hela matchen när Grekland föll med 0-2 mot Argentina och därmed åkte ur fotbolls-VM. Taktiken att lägga sig på totalförsvar mot Messi & Co och lyfta långt var trots sin brist på publikfrieri bara en kvart från att hålla nollan och kanske hade grekerna kunnat skrälla om Samaras satt sin chans i andra halvlek, men det är svårt att se hur ett Argentina som då säkert hade gått mer framåt inte hade fixat minst oavgjort.

Grekland släpper visserligen in 5 mål, men Kyrgiakos får ändå godkänt för försvarsinsatsen eftersom grekernas problem låg i deras ytterst svaga offensiv och brist på anfallsalternativ. Ett av VM:s absolut tråkigaste lag att kolla på är nu borta och ingen utanför Grekland lär gråta särskilt mycket över det.

ENGLAND - Grupp C
Jamie Carragher
Steven Gerrard
Glen Johnson

12 juni, kl 20:30 England - USA 1-1
18 juni, kl 20:30 England - Algeriet 0-0
23 juni, kl 16:00 Slovenien - England 0-1
27 juni, kl 16:00 Tyskland - England 4-1 (åttondelsfinal)

England - USA 1-1

Gerrard visade vägen som lagkapten redan i den fjärde minuten när Heskey spelade fram till Liverpoolmittfältaren som med höger yttersida smekte in 1-0 till England. Halvleken bjöd på fysiska brottningsmatcher på fasta situationer och låsta positioner ute på planen, men det bjöds på ett mål till och det för USA när Robert Green fyllde David James grodmansdräkt och bjöd på en riktig tavla i slutet av första halvlek.

England satte press direkt från avspel i andra halvlek, men hade fortsatt svårt att skapa riktigt heta målchanser. Jamie Carragher ersatte Ledley King redan i halvtid och hade vissa problem med att hänga med i tempot. Det blev en varning för Carra efter 14 minuter på planen och då hade han klarat sig undan billigt på en sen tackling redan. Lagkompisen Gerrard blev näste man i domarens anteckningsblock två minuter senare.

Trots att England hade det mesta av det offensiva spelet var det USA som kom närmast ett ledningsmål när Altidore gled förbi Carragher och avslutade via Green och i stolpen. Liten revansch för Green och lättnad för Carragher och England. Crouch kom in med elva minuter kvar, men England var sanslöst dåliga på att utnyttja den förre Liverpoolforwardens många nickduellvinster. Matchen slutade 1-1.

Resultatet var förstås en besvikelse, men Gerrard kan vara nöjd med sin insats, framför allt i första halvlek där han både med spel och i närkamperna gick i bräschen och visade sig värdig bindeln. Johnson var också vass på högerkanten och kom till flertalet inlägg under hela matchen.

England - Algeriet 0-0

I startelvan återfinns förutom Gerrard, Carragher och Johnson även David James och Emile Heskey så 5/11 av Capellos elva har stark Liverpoolanknytning.

England gjorde en riktigt bedrövlig första halvlek och det är märkligt att landslaget representativt för ligan med världens mest tempofyllda och intensiva fotboll spelar så långsamt och utan press. Om det är något som England borde fixa så är det att tvinga motståndarna till misstag med fysiska dueller och hög forechecking. I stället fick vi se en mycket avvaktande, chansfattig och temposvag första halvlek.

En av säsongens lirare Rooney var nära nog osynlig hela matchen och jag kan inte minnas när jag senast såg honom så tafatt och intetsägande. Engelsmännens spel präglades förutom av brist på spelalternativ av försäsongsförstatouch och Gerrard lyckades ta sig in bland de minst dåliga tack vare en tiominutersperiod i andra halvlek där inhopparna Wright-Phillips och Defoe gav en liten bättre skärpa i offensiven. Normalt sett så säkra passningsspelare som Gerrard, Lampard och Barry slog oforcerat bort bollar till motståndare och ut över sidlinjen. Nej, det här var riktigt uselt och det enda Cappello och hans mannar kan glädja sig åt är att de har en match kvar som då förstås måste vinnas. Den kommer inte Carragher spela eftersom han fick sin andra varning i turneringen och därför får se matchen mot Slovenien från bänken.

Slovenien - England 0-1

Efter mycket möda och lite ro i gruppspelet lyckades England krångla sig vidare till slutspelet efter en stabil vinst mot Slovenien. Defoe blev hjälten när han knoppade in ett inlägg ifrån Milner och England kontrollerade större delen av matchen. Hadanovic fick slita i Sloveniens mål och räddade ett skott ifrån Gerrard och stötte ett skott ifrån Rooney i stolpen. Närmaste Slovenien kom ett mål var ett par skott i straffområdet som engelska försvarare blockade.

Nu väntar Tyskland i åttondelen för engelsmännen och den engelska pressen lär gnugga händerna inför mötet. Gerrard och Johnson spelade hela matchen medans Carragher fick se Upson göra en bra insats som mittback då Liverpools vicekapten var avstängd efter gult kort i de två första matcherna.

Åttondelsfinal: Tyskland - England 4-1

Fabio Capello valde Matthew Upson före Jamie Carragher, men startade med Glen Johnson och Steven Gerrard i en match som för alltid kommer att minnas för Frank Lampards skott som studsade en bra bit innanför mållinjen, men som ändå inte godkändes som mål.

Nu spelade Tyskland i princip ut England större delen av matchen, och där större kompetens blandades med tydlig spelidé var det inget snack om att Tyskland gick vidare efter en rättvis seger med 4-1. Steven Gerrard hade ett farlig läge att reducera i slutskedet, och gjorde väl en okej men absolut inte mer insats i dagens match. Glen Johnson utgick skadad i slutskedet, baksida lår, och det är väl ungefär vad vi kommer att minnas från högerbackens insats i denna åttondelsfinal.

Carra fick ingen speltid alls, och att döma av Upsons bedrövliga spel i mittförsvaret i den första halvleken (att han stod för Englands reducering är en mindre detalj i sammanhanget) var det ett mycket tokigt beslut av Capello.

SPANIEN - Grupp H
José Reina
Fernando Torres

16 juni, kl 16:00 Spanien - Schweiz 0-1
21 juni, kl 20:30 Spanien - Honduras 2-0
25 juni, kl 20:30 Chile - Spanien 1-2
29 juni, kl 20:30 Spanien - Portugal 1-0
03 juli, kl 20:30 Paraguay - Spanien 0-1
07 juli, kl 20:30 Tyskland - Spanien 0-1
11 juli, kl 20:30 Holland - Spanien 0-1 (e.f.)

Spanien - Schweiz 0-1

Europamästarna Spanien, med endast 1 förlust på de 48 senaste landskamperna, stod på fel sida om VM:s största skräll så här långt när de åkte på däng mot ett av Ottmar Hirzfeld mycket organiserat Schweiz. Casillas blev övermodig vid en utrusning och efter lite flipperstuds kunde Fernandes (schweizare trots namnet) stöta in ledningsbollen efter 52 minuter.

Närmast ett kvitteringsmål kom Xabi Alonso när han efter en hörnvariant sköt i ribban. Fernando Torres byttes in tillsammans med Jesus Navas i den 61:a minuten och båda dessa innebar en tempohöjning i Spaniens anfallsspel, men det stannade vid nära och Schweiz var i stället ytterst nära att punktera matchen när en kontring slutade med en lätt yttersidavrickning i stolpen. Torres visade prov på ringrostighet efter skada med ett par svaga förstatouchar där han bland annat petade bollen för långt framför sig två gånger om vid chansen till en öppnande kontring.

I ett VM där även de bästa undantaget vissa tyskar skjutit högt över var det lite komiskt att Spanien när de jagade på slutet inte lyckades få höjd på sina fasta situationer och inlägg utan på Liverpoolvis träffade förste försvararen.

Spanien - Honduras 2-0

Två mål av David Villa, det första ett solomål som han glidtacklade in efter att ha åkt slalom förbi två backar och det andra ett långskott via en mittback, såg till att Spanien vann enkelt mot ett blekt Honduras och då hann Villa med att missa en straff och bränna ytterligare ett riktigt bra läge. Fernando Torres, som spelade 70 minuter, fick två gyllene möjligheter att näta i första halvlek och i form hade han minst satt en av chanserna. I övrigt var det en lovande insats, men fortsatt en bit från formen, av Liverpoolanfallaren.

Chile - Spanien 1-2

Spanien krånglade sig ur det svåra läge som inledningsförlusten mot Schweiz innebar och tog två raka segrar vilket förde dem till topp i Grupp H. Chile inledde matchen aggressivt, men precis på gränsen till för hårt, något som resulterade i flera varningar och en utvisning redan efter 37 minuter i samband med anfallet som ledde till Spaniens 2-0-mål.

Torres målvaktsretur slogs in på Alonsovis från 40 meter av Villa för 1-0 och det var Torres som hälklipptes av Estrada när denne åkte ut och Iniesta några meter bort kunde placera in spanjorernas andra mål. Liverpoolanfallaren fick ta emot en hel del stryk och togs av redan i den 55:e minuten och kunde resten av matchen ses på bänken med en ispåse över fotleden.

Hopplöst läge för Chile kunde man tänka, men trots en man mindre och 0-2 fortsatte de att pressa högt och överraskade många, inte minst motståndarna, när de redan en minut efter halvtidsvilan reducerade genom Millar. Eftersom Schweiz fortsatt inte hade fått hål på Honduras var båda lagen vidare och ju längre matchen fortled blev Chile mindre och mindre benägna att gå till attack rädda sig för att blotta sig och försämra målskillnaden, något som skulle kunna bli ödesstiget om Schweiz tog ledningen mot Honduras.

Slutet av matchen blev därför av "Västtyskland-Österrike"-karaktär där bollen mest rullades i sidled och eftersom Schweiz bara fick 0-0 var både Spanien och Chile vidare till åttondelsfinalen.

Åttondelsfinal: Spanien - Portugal 1-0

Efter ett, åtminstone på pappret, relativt enkelt motstånd i gruppspelet tilldelades regerande europamästarna riktigt tufft motstånd i form av Portugal i första utslagsrundan. Bägge lagen gjorde det de var bra på - Spanien höll i bollen och spelade runt för att finns luckorna, medan Portugal försvarade sig och stack upp med snabba omställningar.

Portugiserna har imponerat stort med sin gedigna defensiv och gjorde så även i denna match, där det skulle dröja drygt en timme innan det spelskickliga Spanien fick utdelning. Fram till dess hade Spanien ägt matchen utan att skapa särskilt många heta chanser, men när en sådan chans kom och den dessutom föll till David Villa blev det utdelning direkt. Att Villa fick två chanser och, av repriserna att döma såg ut att vara i offsideposition, är en annan sak. 

Efter ledningsmålet kunde Spanien spela ut och bortsett från någon enstaka portugisisk halvchans lyckades man kontrollera matchen fram till dess att domaren satte pipan i munnen och förkunnade att en av turneringens förhandsfavoriter nu är i kvartsfinal, där man ställs mot Paraguay, som tidigare på dagen slog ut Japan efter straffar.

Fernando Torres hade inte en av sina bästa dagar och det syns att han fortfarande inte nått formen efter sin operation. Istället blev han utbytt och ersättare Llorente gjorde ett mycket bra inhopp. Får Torres stanna på bänken i nästa match? José Reina satt som vanligt på avbytarbänken hela matchen och trots att han därifrån hade väldigt långt till målskytten Villa var han (som så många gånger förr) först på plats för att gratulera.

Kvartsfinal: Paraguay - Spanien 0-1

Spanien fick inte igång sitt passningsspel, Torres gjorde en slät figur (utbytt efter 55 minuter) och Villa räddade laget - känns det igen?

Paraguay, som väl får anses vara det laget i fotbolls-VM som har fått ut max av sitt i sammanhanget mindre namnkunniga lag och rätt begränsade spelidé skapade stora problem för Spanien.

Medan Paraguay gjorde sin grej, d v s låg djupt i aggressivt pressförsvar och slog långa bollar mot en smart löpande Valdez, lyckades spanjorerna inte skramla ihop till ett enda avslut på mål i första halvlek. Paraguay, som inte fick hål på Japan på 120 minuter utan vann på straffar, var snäppet bättre och kunde visa upp ett ganska löst avslut.

En chansfattig match tände till tio minuter in i andra halvlek när Pique höll på att dra av Cardozo armen inne i straffområdet och domaren pekade helt riktigt på elvameterspunkten. Casillas kunde rädda den rätt dåliga, om än inte bedrövliga, straffen och inom en minut hade Villa fixat fram en straff för Spanien åt andra hållet. Modell sökt och billig. Fram klev Alonso som satte den högt utom räckhåll för målvakten, men eftersom ett par spanjorer befann sig flera meter in i halvcirkeln och straffområdet gick straffen om. Den här gången var Alonso inte lika lyckosam och slog en kopia på Cordozos en stund tidigare.

På väg fram för att hugga på returen var dock Fabregas som bara han peta bollen innan han klipptes av Villar och en ny straff var att vänta trodde vi. Men dålig placering eller feghet gjorde att matchen bara blåstes vidare utan ny straff för Spanien.

Det skulle krävas ett speciellt mål för att avgöra det här förstod man och det dröjde till den 82:a minuten innan Spaniens specielle målskytt Villa klev fram. Iniesta och Xabi låg bakom anfallet där Iniesta efter att ha dansat förbi två motståndare släppte bollen till Pedro i högerläge som sköt i stolpen och ut till Villa som sköt i insidan av högerstolpen via lite längre in på vänsterstolpen och slutligen i nätmaskorna inne i målet.

Bara en dubbelräddning av Casillas i slutminuterna, där han lämnade en onödig bröstretur på Santa Cruz första avslut, hindrade dock en förlängning och ytterligare drama.

Semifinal: Tyskland - Spanien 0-1

Villa gick för en gångs skull mållös och i stället klev Carlos Puyol som matchvinnare genom att nicka in matchens enda mål på hörna med dryga kvarten kvar och i slutet blockera flera viktiga bollarna när Tyskland lyfte laget i jakt på en kvittering. Det var Puyols blott tredje mål på 90 landskamper och utan tvekan det viktigaste. Han hade dessutom missat ett riktigt bra nickläge i första halvlek av en match där Spanien skapade flest målchanser i.

Torres hade bänkats till förmån för Pedro och dessa båda var inblandad i en sen kontring som borde ha stängt matchen, men Pedro valde att inte spela en fristående Torres när de kom i 2-mot-1-läge och snubblade i stället bort läget. Torres kom in i minut 81.

Final: Holland - Spanien 0-1 (e.f)

Ska man få stopp på Spanien måste man förhindra att de kan börja trä ihop sitt passningsspel, det har nog alla lag resonerat sedan Schweiz blev utspelade i den första gruppspelsmatchen (men likväl på något konstigt sätt lyckades vinna...), och då genom aggressivt försvarsspel. Aggressivt var ordet, för De Jong och van Bommel hade inom en halvtimme gjort sig skyldiga till fula tacklingar som under andra omständigheter hade resulterat i två utvisningar och i samma fula klass var Sneijders stämpling i lårhöjd på Pedro, men där räddades nog holländaren av att även han åkte på en smäll i krocken. Man kan i och för sig säga att Howard Webb var konsekvent, men eftersom bara ett lag stod för de värsta tilltagen blev det ändå snedfördelat och Holland ska vara glada att de hade elva och inte nio man på planen när halvleken blåstes av. Spanien, det ska sägas, var också ute och for med sena sparkar om än inte lika illa som sina motståndare. I chansväg hade Ramos en nick efter fem minuter som Stekelenburg dök ner för att rädda och sedan höll det på att bli mål när Holland skulle spela tillbaka bollen efter skada...

Andra halvlek fortsatte nästan lika fult, men i takt med att lagen, framför allt Holland, inte orkade bibehålla den täta bevakningen öppnade sig matchen för chanser och Robben, Villa och Ramos brände i tur och ordning öppna lägen som ska vara mål. Dirk Kuyt tackade för sig i den 71:e minuten och det bytet var lite oväntat då Kuyt var utan varning och alltid springer outtröttligt även om det skulle bli förlängning. Bert van Marwijk verkade dock föredra snabbhet på kanten eftersom han satte in Elia.

Under slutet av de 90 minuterna var det Spanien som långsamt byggde upp sina anfall mot ett samlat Holland om när bollen väl stacks in fångade upp den och sökte en snabb spelvändning ut mot kanterna där spelare som Robben var överlägsna sina motståndare i Spanien när det gäller kvickhet. Inget av lagen lyckades dock med sin strategi under ordinarie matchtid och förlängning tilltog.

När Kuyts ersättare Elia hade bollen under kontroll i den 104:e minuten var det ungefär hans första bollkontakt på 25 minuter. Förlängningen fortsatte annars med mindre hårda närkamper och mer utdragna lag och där Fabregas hade ett friläge som Stekelburg räddade. Xavi ville ha straff en stund senare, men repriserna visade att han sparkade omkull sig själv.

Inför andra förlängningspausen kom så Torres in och Villa, som plockades av, förlorade i samband med sitt uttåg chansen till att ensam vinna skytteligan. Efter 116 minuter bröts slutligen dödläget när en allt offensivare Iniesta första balanserade på offsidelinjen för att sekunder senare motta bollen och via Stekelenburgs fingertoppar skjuta in 1-0 till Spanien, ett resultat som stod sig trots högljudda protester från de oranga.

Torres då? Ja, 30 sekunder innan 1 månads fotboll var över slog han upp en skada oattackerad medan han med blicken mot skyn jagade en höjdboll och det är bara att hålla alla tummar vi har för att det där inte ruinerar hans försäsong. Det vore ju minst sagt typiskt om Torres efter en turnering utan ett enda mål och utan en assist drar sönder ljumsken precis innan den tar slut.

SLOVAKIEN -
Grupp F
Martin Skrtel

15 juni, kl 13:30 Nya Zeeland - Slovakien 1-1
20 juni, kl 13:30 Slovakien - Paraguay 0-2
24 juni, kl 16:00 Slovakien - Italien 3-2
28 juni, kl 16:00 Holland - Slovakien 2-0

Nya Zeeland - Slovakien 1-1

Martin Skrtel fick vara med om en ordentlig kalldusch när Slovakien såg ut att gå mot sin första VM-seger någonsin. Róbert Vittek hade i tajt offsideposition gett slovakerna ledningen fem minuter in i andra halvlek men på övertid kvitterade Nya Zeeland och tre poäng förvandlades till ett. Skrtel fick spela hela matchen och var gedigen men kunde inte göra något åt kvitteringen utan det får tillskyllas hela laget som föll tillbaks för mycket och släppte pressen helt.

Slovakien - Paraguay 0-2

Skrtel och hans Slovakien föll klart mot Paraguay och måste nu besegra Italien i den sista gruppspelsmatchen för att gå vidare. Liverpoolbacken spelade hela matchen i en tempsvag tillställning där de två målen var det som livade upp det hela. Paraguay förde spelet i första halvlek medan slovakerna fick mer att säga till om i andra, men utan att få till bra målchanser och deras enda avslut på mål kom inte förrän på stopptid... Det säger en hel del om varför Skrtel med största sannolikhet får följa VM:s slutspelsfas via tv-bilder även om Italien inte såg sylvassa ut mot Nya Zeeland.

Slovakien - Italien 3-2

Slovakien skrällvann mot Italien som sin vana trogen släppte in första målet och sedan inte vaknade förrän det återstod en kvart och allt verkade hopplöst eftersom Slovakien då ökat på till 2-0. I en händelserik match räddade Skrtel en boll på mållinjen strax före 2-0-målet och Italien fick vid 2-1-ställning med nio minuter kvar ett mål tveksamt bortdömt för offside.

När inhopparen Kopunek lyfte in 3-1 verkade det hela avgjort, men Italien som bara behövde oavgjort för att gå vidare reducerade igen genom Quagliarella och skapade sedan en stor målchans i slutsekunderna när bollen föll till Pepe vid den bortre stolpen. Pepe valde dock ett vristavslut i stället för en enkel bredsida och bollen träffade inte ens mål.

En enorm framgång för Skrtel och hans Slovakien som nu möter Holland i åttondelen.

Åttondelsfinal: Holland - Slovakien 2-1

Holland blev för starka för Slovakien som inte bjöds på samma mängd med kontringslägen och fasta situtioner som mot Italien, den enda VM- match där de känts offensivt farliga. Slovakien mäktade med 3 avslut innanför ramen och det andra av dessa kom första i minut 67 när Stoch fick ett jätteläge rakt framför mål, men Hollandsmålvakten stod för en vass enhandsräddning. Det hade kunnat skapa nerv i avslutningen av en halvlek som fram tills dess var riktigt sömning och Holland hade ju sitt 1-0-mål att gå på.

Skrtel blev tyvärr direkt inblandad i 0-2-målet efter 84 minuter. Liverpoolbacken drog på sig en frispark nästan uppe vid mittlinjen. Han var inte alls överens med domaren om detta och eftersom han dröjde kvar och tjafsade blev det en lucka i backlinjen som målvakten Mucha försökte täcka med följd att han blev överspelad av Kuyt som spelade fram Sneijder. Skrtel fortsatte att protestera och mottog en varning som följd.

Det absolut sista som hände i matchen var att Stekelenburg fällde Jakubko i straffområdet och Vittek kunde därmed göra sitt fjärde mål i VM-turneringen. Det blev också hans sista eftersom domaren direkt efteråt blåste av matchen.

DANMARK - Grupp E
Daniel Agger

14 juni, kl 13.30 Holland - Danmark 2-0
19 juni, kl 20:30 Kamerun - Danmark 1-2
24 juni, kl 20:30 Danmark - Japan 1-3

Holland - Danmark 2-0

Daniel Agger spelade hela matchen för Danmark, som lyckades hålla uppe spelet bra mot Holland. Olyckligtvis för Agger är det han som är siste man på bollen när Holland tar ledningen i andra halvlekens första minut (och han styr in en medspelares nick i eget straffområde). Detta skapade en uppförsbacke som danskarna inte mäktade med, trots att Holland inte var på topp i dag.

Kamerun - Danmark 1-2

Danmark slarvade rejält i försvaret i första halvlek och 0-1 av Eto'o redan efter tio minuter såg ut att markera början till en ganska enkel kamerunsk seger. Men Nicklas Bendtner kvitterade mot spelets gång framspelad av Dennis Rommedahl efter 33 minuter och danskarna hade sedan tur när Eto'o sköt i stolpen precis före halvtidsvilan.

Kamerun vann skotten med 23-13, men det var Danmark som tog 3 poäng efter att Rommedahl satt matchavgörande 2-1 i den 61:a matchminuten. Agger spelade hela matchen och belönades av FIFA med utmärkelsen matchens lirare efter en storstilad försvarsinsats. Danmark möter Japan i en för avancemang direkt avgörande match på torsdag där de rödvita måste vinna för att göra Holland sällskap till åttondelen.

Danmark - Japan 1-3

Danmark inledde bäst med 2-3 goda möjligheter att ta ledningen innan två frisparksmål gav Japan en 2-0-ledning och verkade slå bort allt hopp om avacemang hos danskarna. Det första målet får Sörensen ta på sig, då han stod felplacerad när bollen slogs in från 30 meter, och det andra hade kunnat förhindras med en bättre uppställd mur. Agger spelade hela matchen och hade inte mycket han kunde göra på något av målen.

Japan gjorde en mycket stark första halvlek och det var närmare 0-3 än 1-2. Direkt efter pausvilan höll Sörensen på att bjuda på ytterligare ett mål när bollen gled benom händerna på honom och tog i ribban bakom innan den kunde rensas, även detta på en fast situation.

Danmark hade inte gett upp, men Japans målvakt var bättre än sin motsvarighet på andra sidan och det dröjde tills den 81:a minuten innan Tomasson spräckte nollan och väckte liv i avancemanget. Någon bra kvitteringsmöjlighet kom dock inte utan i stället kunde Japan kontra in 3-1 och punktera matchen.

HOLLAND - Grupp E
Ryan Babel
Dirk Kuyt

14 juni, kl 13.30 Holland - Danmark 2-0
19 juni, kl 13:30 Holland - Japan 1-0
24 juni, kl 20:30 Kamerun - Holland 1-2
28 juni, kl 16:00 Holland - Slovakien 2-0
2 juli, kl 20:30 Holland - Brasilien 1-2
6 juli, kl 20:30 Uruguay - Holland 2-3
11 juli, kl 20:30 Holland - Spanien 0-1 (e.f.)

Holland - Danmark 2-0

Dirk Kuyt startade matchen i den bekanta högerytterpositionen han ofta spelat i Liverpool, och slet precis lika föredömligt som han brukar. När Robin van Persie gick av efter drygt 75 minuter fick Kuyt flytta upp till den offensiva spetsrollen. I slutet av matchen fick Kuyt registreras som målskytt då han styr in en retur från nära håll och spikar slutresultatet till 2-0.

Ryan Babel fick stanna kvar på bänken hela matchen.

Holland - Japan 1-0

Ett segt och långsamt Holland hade stora problem att få kontroll på Japan, som låg perfekt i sina positioner och gjorde en fantastisk insats i den första halvleken. Precis som mot Danmark får dock Holland ett mål tidigt i den andra halvleken, och detta för att de satte högre fart och hade bättre rörlighet. Detta ändrade Japans strategi, och det var en spännande match att följa.

Dirk Kuyt spelade hela matchen ute till höger på det offensiva mittfältet i Holland, och precis som vanligt fick vi se hårt jobb och en fullt godkänd insats. Kul också att holländaren uppmärksammas av experterna i SVT, många gånger får Kuyt göra goda insatser i det tysta.

Ryan Babel ännu en gång på bänken hela matchen.

Kamerun - Holland 1-2

Holland blev andra lag efter Argentina att ta maximala 9 p när de besegrade Kamerun i en match mellan lagen som redan var avsågat respektive vidare. Robbie van Persie gav holländarna ledningen i första halvlek, Eto'o kvitterade från straffpunkten efter 64 minuter och Huntelaar säkrade segern sex minuter före full tid. Kuyt missade en stor chans  innan han låg bakom anfallet till 1-0-målet någon minut senare. Liverpoolforwarden sparades till åttondelsfinalen mot Slovakien och togs av halvvägs in på den andra halvleken.

Åttondelsfinal: Holland - Slovakien 2-1

Slutresultatet skrevs till 2-1, men det var inte lika jämnt som det låter trots en mycket god kvitteringschans för Slovakien halvvägs in i andra halvlek när det stod 1-0 till Holland. De orange borde ha avgjort matchen tidigare i någon av de många anfallen som byggde på samma dribblingsraider av Sneijder, Robben och van Persie. Det var just Robben som i den 18:e minuten på karakteristiskt sätt bröt in från högerkanten och sköt in 1-0 intill närmaste stolpen. Något han var nära att göra en kopia på i början av andra halvlek.

Kuyt var mannen bakom 2-0 när han vann en luftduell med målvakten, skarvade till sig själv och sedan behärskat passade Sneijder snett inåt bakåt och denne hade bara att bredsida in 2-0-målet.

Kvartsfinal: Brasilien - Holland 1-2

Matchens första halvlek handlade i princip bara om Brasilien och när spelarna gick ut till halvtidsvila stod det 1-0 till just Brasilien. I det läget talade inte mycket för att Holland skulle vända på steken, utan istället verkade det vara sydamerikanernas match. Men när lagen kom ut efter paus var situationen en helt annan och istället var det Holland som var det klart bättre laget.

Man tryckte tillbaka Brasilien och det dröjde mindre än tio minuter innan man hade kvitterat efter ett missförstånd mellan Julio Cesar och Filipe Melo. En stund senare fullbordades också vändningen när Wesley Sneijder (som slog inlägget till 1-1) kunde nicka in Dirk Kuyts nickpass. Efter det kom brasilianarna aldrig riktigt tillbaka, utan var snarare chockade av matchutvecklingen. Istället var Holland närmare att kontra in ett tredje mål, men slarv gjorde att slutresultatet skrevs till 2-1 för laget i brandgult. Dirk Kuyt stod som vanligt för en fin laginsats och skarvade alltså vidare hörnan vid Sneijders segermål. I slutskedet av matchen var han dessutom, hör och häpnad, på väg att dribbla sig igenom från mittplan, men stoppades i sista stund. Holland vidare. Brassarna, precis som i VM 2006, utslagna i kvartsfinalen.

Semifinal: Uruguay - Holland 2-3

I VM:s första semifinal möts två duktiga fotbollsnationer, som båda har en fin historia, men som båda också har väntat länge sedan sin senaste framgång. Inte minst gäller detta såklart Uruguay, men å andra sidan har de till skillnad från Holland fått smaka på VM-segerns sötma.

När matchens första mål faller är det också ett av de vackraste som detta mästerskapet fått skåda. Henrik Larssons polare Giovanni van Bronckhorst drar till från över 30 meter och Jabulani letar sig förbi målvakten Stekelenburg och sitter så mycket i krysset som det bara går. Efter målet har Holland greppet, men när Diego Forlan spelar i motståndarlaget går man aldrig säker och lagkaptenen skjuter 1-1 strax innan halvtid.

I andra halvlek är Holland, om inte det bästa, så i alla fall det mest effektiva laget och man stänger matchen med två snabba mål...trodde alla. Uruguay hinner dock med att skapa spänning i matchen igen genom att reducera, detta trots att man då redan hunnit byta ut (!) sin vassaste målskytt, nämnde Forlan. Med honom på bänken, väntandes på matchen om tredje pris, är Uruguay inte helt oävet, men tiden såväl som matchen rinner dem ur händerna och när domaren blåser av är det holländarna som firar att de för första gången på länge nått en riktigt stor final.

Holland gör det med hjälp av en Dirk Kuyt som står för ännu en stabil insats, som även denna gång kryddas med ett par riktigt fina aktioner.

Final: Holland - Spanien 0-1 (e.f)

Se matchreferat under Spanien ovan.

Andra intressanta spelare

SERBIEN - Grupp D
Milan Jovanovic

13 juni, kl 16:00 Serbien - Ghana 0-1
18 juni, kl 13:30 Tyskland - Serbien 0-1
23 juni, kl 20:30 Australien - Serbien 2-1

Serbien - Ghana 0-1

I vad som kan vara en direkt avgörande match för avancemang tog Ghana tre sjukt viktiga poäng mot Serbien via ett straffmål i slutet. Ett disciplinerat Ghana släppte inte till några luckor, och utöver ett fåtal chanser från serbernas sida i andra halvlek var det afrikanernas match. Vändningen kom när Serbien fick försvararen Lukovic utvisad i den andra halvleken, därefter hade Ghana full kontroll, men fick vänta till slutet innan ett hjärnsläpp i straffområdet resulterade i en straffspark som förvaltades väl av Asamoah Gyan.

Jovanovic startade på vänsterkanten i Serbien och var helt okej, tog sig ofta förbi sin försvarare men Ghanas spelare täckte ofta upp väl för varandra och gav understöd, och Jovanovic klarade sällan mer än en spelare. Blev utbytt i minut 76.

Tyskland - Serbien 0-1

Serbien greppade det sista halmstrået om fortsatt VM-spel när Tyskland besegrades med 1-0. Segerskytt blev Jovanovic som tog tillvara på en nickpassning ifrån Birmingham-spelare Zigic. Mest i centrum stod domaren Mallenco som minuten innan Jovanovic mål hade skickat Klose av planen efter två tveksamma gula kort.

Matchen var högdramatisk och Tysklands Khedira bombade bollen i ribban just innan halvtidsvilan och i andra halvlek backade Serbien tillbaks trots en man mer och Tyskland fick ta över matchen. Podolski brände läge efter läge och när Vidic gjorde en Kuzmanovic (det vill säga, helt oattackerad tog bollen med handen i eget straffområde) fick Tyskland en gratischans in i matchen men Stojkovic räddade straffen ifrån Podolski. Den första straffen under ordinarie tid som en tysk missar sedan 1974 då Uli Hoeness missade mot Polen.

Jovanovic stod för en imponerande insats och utöver målet skickade han en boll i stolpen i andra halvlek, ett mål som hade punkterat matchen. Men när Tyskland plockade av Özil och Müller på grund av trötthet så försvann den press som de hade och de fick inkassera sin första förlust det här VM:et. Detta var också tyskarnas första förlust i gruppspelet sedan 1986 då Danmark besegrade dem.

Redaktionenmattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2010-07-11 23:55:00
Author

Fler artiklar om Liverpool