Lagbanner

Ayre om biljettpriser, tröjfärsäljning, den asiatiska marknaden och vuvuzelas

I en längre intervju på LFCTV svarar klubbens kommersielle direktör Ian Ayre på frågor om biljettpriser, eventuell kvotering av dessa, försäljningen av den nya tröjan och att storsäljaren varken hade Fernando Torres eller Steven Gerrard på ryggen. Och den viktigaste frågan av dem alla: hur ställer sig klubben till vuvuzelas.

Liverpool FC:s kommersiella direktör Ian Ayre intervjuades på LFCTV av den officiella sidan där han bland annat försvarar prisökningen på säsongskort inför säsongen 2010/11:

"Vi baserar inte säsongskortspriserna på hur laget spelar. Vi är Liverpool FC och detta är en säsongsbiljett för nästa säsong då alla fans och vi som jobbar i klubben tror på att vi kommer att ha en bra chans, som vi alltid tror. Det är det viktiga.

När det gäller prissättning försökte vi se över dessa separat från matchdagsbiljetterna och som alla vet har momsen ökat från 15 % till 17,5 % och det ligger utanför våra händer. Dessa 2,5 procentenheter samt inflationen tog oss fram till den nivå vi valde."

Ayre säger att han väljer att låta sig intervjuas, inte för att sno åt sig rampljuset utan för att kommunikation tidigare inte har varit klubbens bästa sida och att det är viktigt att fansen får svar och information direkt från källan och inte någon tabloid eller artikel på Internet.

Vidare säger Ayre att det inte finns någon preferens för utomsocknes supportrar som förväntas spendera större summor på souvenirer och annan turistservice utan att alla behandlas lika. Biljetterna säljs till säsongskortsinnehavare, medlemmar, supporterklubbar och sedan ett fåtal går till en öppen allmän försäljning. När det gäller allokeringen av bortamatchbiljetter i Premier League och svårigheten att bryta sig in i ett system där du måste ha gått på flera bortamatcher för att få biljett till nästa är det en av de viktigaste frågorna för Ayre att driva.

Den nya dräkten med Standard Chartered i stället för Carlsberg har varit den snabbast säljande hemmatröjan någonsin förklarar Ayre och samma dag som den blev tillgängliga skeppades 35 000 paket till 100 länder! Vi får också reda på att Fernando Torres och Steven Gerrard föga otippat var toppsäljarna bland spelarnamnen förra säsongen och köptes av 30 000 fans vardera. Det vanligaste är dock att ha sitt eget namn eller en annan personlig text på baksidan.

I interjvun som ni finner i sin helhet via länken uppe till höger talar Ayre också om en olycklig incident som började med att en kvinna i Kanada ville ha "Justice 96" på ryggen och på grund av att hon av misstag fick en tröja i mansstorlek som returnerades slutade med att en nationellt täckande tidning kokade ihop en historia om hur klubben ville profitera på Hillsborough.

Ayre bekräftar att Asien är den ledande marknaden för att utveckla varumärket Liverpool FC utanför England, men att det inte är samma sak som att man fokuserar enbart på Asien på bekostnad av andra länder eller världsdelar. Han berättar om ett universitetsprojekt i Indien där Liverpool har en egen fakultet där de utbildar indiska barn i fotbollsrelaterade ämnen som ämneslära, sportvetenskap och teknologi samt en tv-show i Vietnam av "hitta en talang"-typ. I USA har Liverpool varit med och drivit hundratals tränings- och fotbollsläger.

I anslutning till detta får Ayre frågan om Liverpool inte helt enkelt bara ska värva en asiatisk spelare för att trigga försäljningen av supporterprylar.

"Det vore grymt bra, eller hur? Olyckligtvis, eller lyckligtvis beroende på hur man ser det, är det inte jag som väljer vem vi ska köpa. Det har byggts upp en myt kring att om man köper en asiatisk spelare så kommer det att omvandla våra affärer kommersiellt. Det kan definitivt ha en inverkan, men det handlar enbart om vilken kvalité spelaren har."

Att framgång på fotbollsplanen gynnar klubben kommersiellt kommer inte som någon överraskning, men Ayre säger samtidigt att Liverpool FC har en sådan stabil kärna av support och vad varumärket representerar att man alltid kommer att vara framgångsrika.

En av de arton frågorna Ayre får svara på behandlar fotbolls-VM:s läktardödare vuvuzelan och om denna mistlur är något vi kan förvänta oss att se på Anfield i höst.

"Jag tror inte det, men jag gissar att det handlar om efterfrågan. Många kommer att ha en åsikt, men jag tror inte att den slutgiltiga domen har fallit när det gäller vuvuzelas. Skämt åsido så handlar det  för varje produkt vi säljer om vilken efterfrågan som finns. Finns det en tillräcklig efterfrågan kommer vi inom rimliga gränser att erbjuda det som folk vill ha."

Vuvuzelor faller inte inom rimliga gränser om ni frågar mig.

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2010-06-25 13:35:00
Author

Fler artiklar om Liverpool