Lagbanner

Liverpool - Valencia 0-1 (0-1)

Liverpool förlorade den näst sista matchen i det inledande gruppspelet hemma mot Valencia med 0-1 och har satt sig i en lite obekväm sits inför den avslutande bortamatchen mot FC Basel.

Gérard Houllier gör bara en ändring jämfört med matchen mot Tottenham i lördags. Emile Heskey ersätter El-Hadji Diouf i anfallet medan både backlinjen och mittfältet är oförändrade. På bänken hittar vi Chris Kirkland, Igor Biscan, Markus Babbel, Bruno Cheyrou, Vladimir Smicer, Milan Baros och El-Hadji Diouf.

Liverpool attackerar Anfield Roadänden i jakt på ett bättre resultat än på Mestallastadion i september. Valencias inledande attack i den andra minuten slutar med att en svepande lång boll ut mot vänsterkanten inte kan hållas innanför linjen av Kily González. Liverpool inleder annars bäst och kan få med en hel del folk upp i anfallen mot ett Valencia som inte rivstartar som i det förra mötet.

Efter fyra minuter får Salif Diao skottläge utanför straffområdet efter att bortaförsvaret har nickat undan en hörna från Danny Murphy, men avslutet blockeras ut till en resultatlös hörna. Framför allt John Arne Riise börjar piggare än vi har sett honom på länge och både han, och Jamie Carragher och Steven Gerrard från högerkanten, får måtta ett par farliga inlägg i början av matchen. Efter att bortalaget inte har fått undan bollen riktigt får Emile Heskey sånär en framsträckt fot på den knappt fem meter utanför målet.

Valencias första farlighet dröjer tio minuter in i matchen, då Ruben Barajas inlägg från vänsterkanten seglar i ribban och sedan kan fångas upp av en Liverpoolspelare. Matchen har inletts i ett väldigt högt tempo, men där Liverpool ändå har haft övertaget. Efter ribbträffen börjar dock Valencia att flytta fram positionerna i allt högre grad, men inte ens spanjorerna klarar att spela i det inledande tempot. Detta får till följd att båda lagen slår bort en mängd passningar, mycket till följd av att spelarna inte har tid att överväga alternativen. Sakta men säkert börjar dock bortalaget ta över spelet.

Valencia får en frispark i bra läge efter 15 minuter, men den slås svagt rätt i Liverpoolmuren. Fyra minuter senare får Pablo Aimar chansen från en vänsterposition strax utanför straffområdet, men argentinaren skjuter en bra bit över Jerzy Dudeks ribba. Minuten senare får Michael Owen sin första chans i matchen. Diao vinner bollen på mittfältet och spelar ut bollen till Owen som har utrymme på vänsterkanten. Liverpoolforwarden tar sig fram ända till straffområdeslinjen, men avslutet med högerfoten går en bra bit över Cañizarez målram.

Både Dietmar Hamann och Salif Diao har gått hårt in i varsin närkamp utan åtgärd från domaren, och Diao får sig en rejäl tryckare tillbaka efter 25 minuter. Inget kort den gången heller och Diao är snabbt på benen igen. Valencia får sin första hörna efter 28 minuter och den blir riktigt farlig. Kily González högerhörna når huvudet på John Carew, som nickskarvar den vidare till Aimar. Argentinaren visar kyla, då han dämpar bollen med bröstet och sedan släpper ut den till Baraja fem meter utanför mål. Dudek kastar sig framför fötterna på Baraja, och om det nu är det som orsakar det eller inte låter jag vara osagt, men Valenciaspelaren drar bollen över ribban.

Med 29 minuter på klockan avancerar Hamann fram på vänsterkanten. Tysken ser först ut att ha tappat bollen, men den studsar via motspelaren tillbaka på Hamann och fram till Owen. Den assisterande domaren viftar för offside, och låt oss säga som så här: var det offside så var det väldigt marginellt.

En dryg halvtimme in i matchen börjar Valencias spelövertag bli alltmer påtagligt och Djimi Traoré lyckas i sista stund slänga sig framför Aimar och få undan Rufetes låga inlägg från högerkanten. Efter 34 minuter kör bortalaget nästan en repris på samma anfall och då ger det utdelning. Efter ett snabbt passningsspel centralt hittar bollen ut på högerkanten och den här gången lyckas Traoré inte få undan Curro Torres inlägg. Det är i stället Carew som tar hand om bollen och släpper ut den till Rufete rakt framför Liverpools mål. Dudek står bra placerad och hade säkerligen tagit skottet, men Sami Hyypiä försöker blockera, med resultatet att han styr bollen i mål helt otagbart för Dudek.

Liverpools första avslut på mål dröjer 40 minuter. Gerrard (som hade en bra möjlighet i bortamötet med Valencia, men då tog lite för god tid på sig) får ett gyllene kvitteringsläge då han får bollen innanför straffområdet med endast Cañizarez att överlista. Gerrards avslutning är dock ingen vidare och bollen går rätt på Valenciamålvakten. Carew har första halvleks sista målchans, då han får bollen i misstänkt offsideposition innan han via fingertopparna på Dudek skjuter utanför bortre stolpen. Dudek gör en bra utboxning på den följande hörnan.

Sammanfattning:

Liverpool får under den inledande tiominutersperioden det övertag man ofta kan få som hemmalag, oavsett motstånd, och det gäller då att ta tag i det från början. Som matchen sedan gestaltade sig hade vi behövt utnyttja något av de farliga inläggen som vi slår under inledningen.

Vi slår bort väldigt många passningar, men det gör faktiskt även Valencia inledningsvis. Efter Barajas ribbträff har spanjorerna dock få ta över alltmer av spelet. Efter att först ha fått hålla bollen inom laget i backlinjen lyckas de nu hålla i den även på offensiv planhalva allt oftare och när Liverpool väl får tag i bollen ligger motståndarna så tätt att vi stressas till långbollar eller misstag.

------------------------------------------------------------------------------

Liverpool inleder även den andra halvleken bra och i den 47 minuten får Owen en jättechans. Heskey spelar bollen snett inåt bakåt i straffområdet och friställer sin anfallspartner framför Cañizarez. Owen har bara att lätta bollen över målvakten, men avslutar rätt på. Där missade vi en gyllene möjlighet att direkt ta oss tillbaka i matchen efter paus.

Kanske är det så att Valencia har slagit av lite på offensiven, men Liverpool får nu mer att säga till om, även om vi fortfarande har väldigt svårt att komma till avslut. Efter 54 minuter får Liverpool sin blott andra hörna i matchen. En Liverpoolspelare är först på bollen, men Cañizarez kan hålla bollen ute med en enhandsräddning. Dock inte bättre än att den hamnar hos Hamann som försöker nicka den över mållinjen. Curro Torres kan dock rädda via knäet till en ny hörna. Tre minuter senare vänder Heskey innanför straffområdet och får hårt uppvaktad iväg ett löst skott strax utanför Cañizarez vänstra stolpe. Mer än en anfallare hade sökt straff i det läget.

Efter 61 minuter gör Houllier ett dubbelbyte. Vladimir Smicer ersätter Danny Murphy och Milan Baros kommer in i stället för Emile Heskey. Heskey har varit en av Liverpools bästa spelare och det bytet känns inte helt motiverat, även om Baros ses som mer målfarlig.

Tyvärr verkar Heskeys utgång få den av undertecknad befarande effekten och vi har ännu svårare att hålla i bollen på offensiv planhalva. Valencia visar upp hur skickliga de är på att hålla bollen inom laget, oftast bara med ett tillslag, och eftersom vi inte kan matcha det bolltempot stressas vi till misstag när vi skall spela bollen till någon medspelare. En spelare som Smicer hade behövt någon som kunde ta emot och hålla i bollen innan han fick den och kunde avancera med fart mot mål. Nu tvingas tjecken försöka hitta på något på egen hand mot två eller tre motståndare och oftast förlorar han helt enkelt bollen.

Pablo "krullalfa" Aimar skjuter utanför efter 65 minuter och lämnar tre minuter senare planen till förmån för Miguel Angulo. Just Angulo får matchens nästa stora möjlighet efter 75 minuter, då han drar på ett långskott som tvingar Dudek till en högklassig räddning och därmed håller oss kvar i matchen. I den 76 minuten gör bortalaget sitt andra byte då Mista ersätter Carew, som därmed inte kunde infria sitt löfte om att göra mål i kvällens match.

Matchens första varning dröjer till den 80 minuten, då Albeldo får gult kort för en sen tackling på Smicer. I den 81 minuten gör Houllier sitt sista byte när Bruno Cheyrou ersätter Jamie Carragher, och vi går därmed ner på en trebackslinje. Vi börjar för första gången i matchen att få lite tryck mot motståndarnas straffområde och får också ett par frisparkar i bra läge. Just en frispark från Hamann efter 84 minuter touchar en spelare i muren, men till skillnad från 0-1-målet så styrs bollen den här gången rätt i händerna på Cañizarez.

Ytterligare en frispark efter 86 minuter slås av Cheyrou. Hyypiä är först på den, men kan inte hålla den under ribban. Minuten senare gör Valencia sitt sista byte, då Rodriguez Vincente ersätter Kily González. Matchens andra och sista varning går till Carlos Marchena för maskning i den 88 minuten.

Liverpool får en mycket bra kvitteringschans två minuter före full tid när Baros snett utanför Cañizarez högerstolpe ansluter till Gerrard och Owen genom att skjuta rätt på målvakten efter att ha tagit emot en boll från Hyypiä. Liverpool skickar upp mycket folk på hörnan och Hyypiä trycks bryskt ner i straffområdet. Den finske backjätten är inte den som lägger sig, och en annan dag i en annan värld så...

En lång nick från eget försvar av Carew hittar fram till Angulo och Liverpoolförsvaret misslyckas med att ställa offside. Det är endast Riise som är med tillbaka och Angulo väljer uppvaktad av norrmannen att gå på skott, vilket dock inte tvingar Dudek att ingripa. Angulo borde nog ha försökt driva med sig bollen in i straffområdet, om inte annat för att slösa tid.

Fjärdedomaren signalerar för tre minuters stopptid, men ungefär hälften av dem går åt till att låta Hyypiä småskrattande försöka ta sig ur Albeldas nätta upphakning i väntan på en Liverpoolhörna.

Sammanfattning:

Av alla de motståndare jag har sett Liverpool möta de senaste åren är Valencia utan tvekan det mest bollskickliga laget. Mer så än något av Barcelona, Bayer Leverkusen, Roma eller valfritt lag i Premier League. De har ett passningsgrundspel där de är vana att släppa på ett tillslag och vet var de har sina medspelare. De flyttar ofta upp mycket folk när de anfaller, men eftersom de är så svåra att ta bollen av, ger de bort väldigt få kontringsmöjigheter.

Liverpools mittfält präglas i kvällens match av styrka och uthållighet snarare än teknik och flärd, men vårt fysiska övertag får vi inte utnyttjat eftersom Valencia släpper bollen innan de kan bli tacklade. Vi har inte samma bolltempo i laget och tvingas spela över vår förmåga, vilket leder till många bortslagna passningar. Avsaknaden av Roberto Ayala i gästernas försvar syntes egentligen inte och det dröjer alltså 40 minuter innan vi får till vårt första avslut på mål.

Men ändå, sett till antalet klart målchanser är matchen jämn, om inte till och med i Liverpools favör (vi vann skotten på mål med 5-2). Steven Gerrard, Michael Owen och Milan Baros har varsin jättechans och det är så enkelt att sätter man inte dem mot ett så här bra lag, så vinner man inte.

Jag tycker inte vi gör en dålig match, utan vi förlorar helt enkelt mot ett bättre lag. Vi skapar dock tillräckligt med chanser för att vi inte hade behövt skämmas för ett oavgjort resultat.

Spelarkritik:

Jerzy Dudek är chanslös på målet, men gör en kanonräddning på Angulos långskott i den andra halvleken. Dessutom gör han ett par bra utboxningar, samt stressar Baraja att skjuta över i första halvlek.

Trots att Valencia har mycket boll åstadkommer de inte mer än två avslut på mål och backlinjen måste följaktligen få godkänt. John Arne Riise inledde väldigt lovande och jag tycker även totalt sett att han kom med mer framåt än på länge. Å andra sidan var det kanske just anledningen till att Valencias farligaste anfall kom på Riises kant. Norrmannens felprocent i passningarna är dock alldeles för hög. Allteftersom bortalaget flyttade fram laget, avtog Riises raider och ungefär det samma kan sägas om Jamie Carragher. Jag tycker dessutom att Riise fick för dålig hjälp av mittfältarna när han väl sökte sig framåt. Sami Hyypiä var stabil, trots blockeringen som inte var lika lyckosam som mot Tottenham, men jag håller ändå Djimi Traoré som den bäste försvararen i kväll. Säga vad man vill om hans bollbehandling, men glidtackla kan han.

Vårt mittfält innehöll många fysiskt starka bollvinnare som är bra på att hitta passningsalternativ i djupled, men som kanske inte är lirarna som kan vända på en femöring och finta ett par spelare. Både Dietmar Hamann och Salif Diao oerhört viktiga defensivt, men för att matcha Valencias passningsspel hade vi behövt en bättre balans på mittfältet, som det blev nu hade vi spelare som kunde erövra bollen, men inte göra så mycket av den. Jag håller nog ändå Diao som vår bäste spelare mot Valencia (eftersom Heskey bara fick en timme och Traoré var inblandad vid målet). Danny Murphy gjorde en ganska blek insats, och även Steven Gerrard hade behövt sätta sin prägel på den här matchen i högre grad än vad han gjorde. Fick till ett par fina inlägg, men det hade behövts mer.

Detta innebar att vi fick koncentrera oss på att hitta Heskey med långbollar och lita på att han kunde hålla i bollen i väntan på att vi flyttade upp lite mer folk. Jag undrar om de som klagar på Heskey vet hur lätt det är att dämpa en 40-meterspassning med bröstet, ta ner bollen på foten och släppa till en medspelare med en eller två motståndare i ryggen. Heskey spelade idag sin 26 raka europacupmatch för Liverpool och det är knappast någon tillfällighet att Houllier skriver ner hans namn bland de första i laguttagningen. Problemet är att det lätt leder till ett stereotypt anfallsspel, eftersom medspelarna enbart låter Heskey ta emot långbollar från luften. Michael Owen å sin sida har inte många bollar att jobba på, blir mycket tveksamt avvinkad för offside, men får en jättechans som han måste sätta. Jag hade dock aldrig bytt bort målet mot Chelsea för en kvittering i det läget.

Stöd vår sponsor!

Mattias Herner2002-10-31 02:00:00

Fler artiklar om Liverpool