Sporting - Feirense
Inför: Liverpool FC - Manchester United
På dagen 1 år efter övertagandet av John Henry från Tom Hicks och George Gillett väntar årets största match på Anfield. Steven Gerrard kan göra sin första match från start på ett halvår, passande nog var det senast Liverpool och Manchester United möttes.
Så var då den första delen av säsongen avklarad, den jag kallade ”hårt och blandat” i min analys av spelschemat.
2011-08-13 16:00 Liverpool - Sunderland 1 p (1 p)
2011-08-20 13:45 Arsenal - Liverpool 3 p ( 1 p)
2011-08-27 18:30 Liverpool - Bolton 3 p (3 p)
2011-09-10 16:00 Stoke - Liverpool 0 p (0 p)
2011-09-18 14:30 Tottenham - Liverpool 0 p (0 p)
2011-09-24 16:00 Liverpool - Wolverhampton 3 p (0 p)
2011-10-01 13:45 Everton - Liverpool 3 p (0 p)
Först anges poängen Liverpool tog 2011-12 och inom parentes hur många poäng det blev i fjol. Som synes en rejäl förbättring, men då var förra säsongens 5 p på dessa sju matcher nära nog katastrofalt dålig.
Det är fortfarande för kort in på säsongen för att enstaka poängjusteringar inte ska förändra bedömningen markant så att den segern som borde ha tagits hemma mot Sunderland och det krysset som var det minsta Liverpool förtjänade borta mot Stoke skulle ha skickat upp oss på 16 poäng och häng i toppen medan en svängig avslutning mot Wolves och en utvisning mot Everton kunde ha placerat oss i det undre mittenskiktet.
13 p på sju matcher extrapoleras till 71 p över en hel säsong och goda möjligheter att ta fjärdeplatsen. I nästa block väntar en blandning av topplag och nykomlingar. Något oväntat med tanke på den skrala utdelningen mot lagen ovanför 2010-11 lyckades Liverpool riktigt bra mot topplagen förra säsongen. Trots prestigen i mötet med Manchester United och vad en seger där skulle innebära för självförtroendet ser jag ändå nyckeln under oktober och november som att ta 9 poäng mot Norwich, WBA och Swansea.
2011-10-15 13:45 Liverpool - Manchester U 3 p
2011-10-22 18:30 Liverpool - Norwich ---
2011-10-29 18:30 West Bromwich - Liverpool 0 p
2011-11-05 16:00 Liverpool - Swansea ---
2011-11-20 17:00 Chelsea - Liverpool 3 p
2011-11-27 17:00 Liverpool - Manchester C 3 p
MANCHESTER UNITED
Säsongen 2010-11 i sammanfattning
När Manchester United besegrade Aston Villa den 1 februari i år var det den 29:e raka ligamatchen utan förlust, ett tangerat klubbrekord, och enda orsaken till att ligan inte var avgjord redan då var att de på 24 matcher under 2010-11 spelat oavgjort i hela nio. Men de flesta såg ju varthän det lutade…
Det närmaste en svacka vi kan hitta följde rekordsviten när laget förlorade tre av fem matcher, bland annat mot Chelsea och Liverpool, men 20 av 27 poäng på de resterande nio matcherna säkrade den nittonde ligatiteln på 80 poäng, nio pinnar före Chelsea och Manchester City.
Transferaktivitet sommaren 2011
In
Phil Jones, 19 år, försvarare, Blackburn Rovers, £16,5M (ej bekräftad)
Ashley Young, 26 år, offensiv mittfältare, Aston Villa, £17M (ej bekräftad)
David de Gea, 20 år, målvakt, Atletico Madrid, £18,3M (ej bekräftad) + £1,19 för en munk
Lån in
Inga
Ut
Edwin van der Saar, målvakt, skorna på hyllan
Paul Scholes, mittfältare, skorna på hyllan
Owen Hargreaves, frigjord från kontrakt
Conor Devlin, frigjord från kontrakt
Oliver Gill, frigjord från kontrakt
Nicky Ajose; Peterborough United
Wes Brown, Sunderland
John O’Shea, Sunderland
Gabriel Obertan, Newcastle United.
Lån ut
Bébé, anfallare, Besiktas
Ritchie De Laet, försvarare, Norwich City
Ryan Tunnicliffe, mittfältare Peterborough United
Scott Wootton, försvarare, Peterborough United
Robbie Brady, yttermittfältare, Hull City
Joshua King, forward, Borussia Mönchengladbach
Reece Brown, försvarare, Doncaster Rovers
Danny Drinkwater, mittfältare, Barnsley
Oliver Norwood, mittfältare, Scunthorpe United
Gladstony, målvakt, Twente
Sam Johnstone, målvakt, Scunthorpe United.
Sina vana trogen utgår Alex Ferguson från ett väl sammansvetsat lag och adderar ett fåtal spelare tänkta att direkt gå in i startelvan eller inom kort utmana om en plats. Den stora omställningen till den här säsongen är att erfarna Edwin van der Saar lämnar plats för spolingen David de Gea som redan har hunnit hängas ut som syndabock för att sedan göra fantomräddningar i nästa match. Med tanke på att de Gea är kanske 10 år från sin absoluta topp är det inte oroväckande ur ett spelarutvecklingsperspektiv, men efter stabila pjäser som Peter Schmeichel och van der Saar är det klart att en målvakt som man inte vet var man har för dagen inte inger lugn och säkerhet i defensiven.
Nemanja Vidic, Rio Ferdinand och Patrice Evra utgör troligen ligans bästa backlinje oavsett vem Ferguson slänger in som högerback. Det spelar dock mindre roll så länge 1-2 av dem är skadade varenda match och även om John Evans, Phil Jones och Chris Smalling inte skämt ut sig blir det skillnad när eller om förstafyran kan ställas på planen. Oroväckande för övriga lag om det vi har sett hittills är det försvarssvaga United. På längre sikt är utmaningen för Ferguson att Ferdinand (33 år i november), Vidic (31 år om 2 veckor) och Evra (31,5 år) kommer att fasas ut ungefär samtidigt.
Manchester Uniteds innermittfält är kompetent utan att vara uppseendeväckande så vi fokuserar i stället på därifrån det största hotet väntar på lördag och det är Nani och Young på kanterna. Vi minns med fasa John Flanagans och Martin Skrtels åkturer nyligen och nu väntar två av ligans absolut bästa yttrar. Viktigt att Liverpools yttermittfältare hjälper ytterbackarna och att vi sätter hög press, inte bara på kanterna utan även centralt så att Carrick & Co inte kan fördela bollarna till de offensiva spetsarna.
Återstår att se om det blir extra förstärkning på mitten med Wayne Rooney som ensam topp eller huruvida Danny Walback eller Javier Hernandez ansluter i frontlinjen. Jag kan tänka mig att Ji-Sung Park med sin arbetskapacitet ses som lämplig mot Liverpools löpstarka spelare om Ferguson väljer fem på mitten.
2011-12 så här långt – City och United hand i hand
Ett plusmål separerar de båda Manchesterlagen på 19 poäng i toppen där United dragit det längsta strået så här långt. Sex poäng skiljer ner till Liverpool och
det är väl inte att ta i för mycket om jag säger att en förlust skulle öppna upp ett gap till Manchester United som känns orealistiskt att lyckas stänga trots att ytterligare 30 matcher återstår.
Efter en försäsong med idel segrar och 26-3 i målskillnad på sex matcher hackade motorn inledningsvis och det krävdes ett självmål tio minuter från slutet för att ta 3 poäng i premiären borta mot WBA. Sedan var det dock bara full fart framåt som gällde och i tur och ordning massakrerades Tottenham (3-0), Arsenal (8-2), Bolton (5-0) och Chelsea (3-1) innan det felfria facitet bröts borta mot Stoke där Peter Crouch nickade in kvitteringen till 1-1. Senast före landslagsuppehållet vann United hemma mot Norwich, men det var inte en lika övertygande seger som under augusti och september.
I Champions League har laget kryssat borta mot Benfia och hemma mot Basel. Medan det förstnämnda får anses vara ett godkänt resultat var 1 poäng mot Basel en besvikelse, men sett till matchen ska United nog vara nöjda med kvitteringen i slutminuten. Nu väntar dubbelmöte med Otelul Galati
Luis Nani och Danny Walbeck har bidragit med 3 ligamål vardera, men ligger långt bakom Wayne Rooney som redan har hittat rätt 9 gånger. Rooney gjorde hattrick mot både Arsenal och Chelsea. Ashley Young har spelat fram till 5 mål och Nani till 3 st.
United har gjort 5 mål under de sista fem minuterna av ligamatcherna.
0-1-förlusten mot Arsenal i maj är Fergusons enda nederlag på 16 ligamatcher. De har gjort mål i samtliga av de senaste 16 matcherna inräknat cuper.
Skador & Avstängningar
Nemanja Vidic, som inte har spelat sedan premiären mot WBA, ska enligt BBC själv få avgöra om han kan spela. Chris Smalling är aktuell för spel igen, men Tom Cleverly och Rafael Da Silva är skadade.
Även Bebe och Danny Gibson missar matchen skadade.
Tidigare möten (i Liverpools favör)
Totalt i ligan: 53 vinster, 43 oavgjorda, 60 förluster
Totalt Premier League: 11 vinster, 7 oavgjorda, 20 förlust
På Anfield: 38 vinster, 18 oavgjorda, 22 förluster
Premier League på Anfield: 7 vinster, 3 oavgjorda, 9 förluster
Efter en svag period 2004-08 med en oavgjord och sju förluster på åtta ligamöten lyckades Liverpool besegra Manchester United i tre raka matcher innan United bröt tillbaka med tre vinster före Liverpools 3-1-seger i våras. Dirk Kuyt gjorde samtliga mål innan Javier Hernandez tröstmålade alldeles på slutet. Kuyt blev därmed den blott andre spelare att göra hattrick mot United i Premier League. Den förste var David Bentley för Blackburn. Det var också det första hattricket mot United av en Liverpoolspelare sedan Peter Beardsley 1990.
Än bättre än tre raka gick det 2000-02 då Liverpool med god hjälp av Danny Murphys känsliga fötter vann fyra raka ligamatcher mot Manchester United, något som ingen annan klubb kan skryta med i Premier League. 1909-10 och 1978-79 är de enda tidigare tillfällen då Liverpool lyckats vinna fyra raka ligamatcher mot United.
På Anfield har Liverpool tre raka segrar mot Manchesterlaget efter att ha tagit 1 poäng på de föregående sex.
Största vinstmarginalen för de båda lagen i motsvarande möte hittar vi för Liverpools del 1895 när Newton Heath som Manchester United då hette fick stryk med 7-1. 1969 vann United med 4-1 vilket är deras största vinst på Anfield.
Om vi kan spåra någon svaghet i Manchester Uniteds prestationer det gångna året så är det i bortamatcher mot de berömda ”topp fyra”-lagen. United har nämligen förlorat sex av de sju senaste bortamatcherna mot Arsenal, Chelsea och Liverpool.
Det kommer säkert inte som någon överraskning att med 67 poäng så är United det laget som har plockat flest antal poäng av Liverpool under Premier Leagueeran.
De sju senaste mötena lagen emellan i ligan har producerat 25 st mål.
Rooney har bara nätat 1 mål på nio matcher på Anfield, men United har samtidigt endast gått mållöst från tre av de senaste 15 bortamatcherna mot Liverpool.
Endast en av de 22 senaste ligamatcherna har slutat oavgjort.
0-0 på Anfield i september 2005 är lagens enda mållösa möte på 38 ligamatcher eller 44 möten inräknat cupmatcher.
Inom loppet av 13 månader blev Nemanja Vidic utvisad tre gånger mot Liverpool, det största antalet som en spelare nått mot en och samma motståndare i Premier League. Totalt har åtta spelare i Manchester United blivit utvisade i matcher mot Liverpool, sex av de röda korten har visats på Anfield.
Det här blir Fergusons 51:a ligamatch mot Liverpool. Hans facit så här långt lyder 23 vinster, 12 oavgjorda och 15 förluster. Dalglish managerdito mot Manchester United lyder 4 vinster, 6 oavgjorda och 3 förluster på 13 försök.
LIVERPOOL
Kenny Dalglish leder Liverpool i sin 250:e ligamatch i toppdivisionen, den sjätte Liverpoolmanagern att uppnå den milstolpen, och har sett laget vinna 150 av dessa matcher. Det är bäst av samtliga managers i klubben, Bob Paisley kommer näst med 144 vinster.
Tolv spelare har nätat totalt 44 mål under Kenny Dalglish ledning. Räknar vi bort Fernando Torres och Raul Meireles som inte spelar i klubben längre ser det ut så här i toppen där 3 spelare alltså har gjort 65 % av alla målen:
Dirk Kuyt 12 mål, 8 assist
Luis Suarez 9 mål, 8 assist
Maxi 8 mål, 2 assist
Andy Carroll 4 mål, 0 assist
Dubbelt holländskt i topp och om inte annat motiverar väl detta Dirk Kuyts plats i laget. Överraskningen här får väl sägas vara Maxi, men argentinaren hade samtidigt en stark vårperiod som tar honom upp på bronsplats.
Startelva
Ingen spelare på skadelistan alltså, men jag tror ändå inte att en sådan som Fabio Aurelio plötsligt slängs in i hetluften. Särskilt inte efter José Enriques fina insatser så här långt. Daniel Agger hade jag gärna sett i stället för Martin Skrtel, men jag tvivlar på att Agger är tillbaka i sådan matchform att han petar slovaken som vi får hoppas är extra inspirerad som nybliven pappa. Inspiration i fallet Skrtel riskerar dock att likställas med övertändning.
Startkampen mellan Glen Johnson och Martin Kelly avgörs även den av matchformen och i det här fallet Johnsons. Båda har haft sina krämpor, men jag lägger mina pengar på att Johnson får chansen.
Om Pepe Reina som väntat står i mål på lördag blir han den sjätte spelaren i klubbens historia att figurera i 160 raka ligamatcher. De övriga fem är Phil Neal, Chris Lawler, Ray Clemence, Bruce Grobbelaar och Ian Callaghan.
Steven Gerrard har alltså inte startat en match sedan Liverpool mötte Manchester United på Anfield i mars för 20 matcher sedan, men med en Charlie Adam som spelat två landskamper (om än utbytt i veckan) och slitit med att axla speluppbyggnadsrollen mot klart sämre motstånd än United tror jag vi får se kaptenen från start. De 5 % som kaptenen saknar till absolut matchform vinner vi på vilken injektion han skänker övriga laget och för Anfieldpubliken.
Dirk Kuyt behövs för att ge tvåvägsstöd på kanten samtidigt som Stewart Downing och Luis Suarez är andra givna startspelare. Andy Carroll har liksom Stewart Downing haft spelledigt under kvaluppehållet och bör ta den andra forwardsplatsen jämte Suarez.
Man kan se det som att vi på vänsterkanten möter United med samma motmedek i kraft av Enriques och Downings offensiv medan vi på högerkanten säkrar med fysik och löpstyrka.
Domare blir Andre Marriner som har dömt tolv matcher med Manchester United i karriären. Den enda av dessa som de har förlorat är 0-2-nederlaget mot Liverpool i oktober 2009 när Vidic och Javier Mascherano såg rött.
Källor: BBC, premierleague.com, liverpoolfc.tv, footbal365.stats, wikipedia.org