Lagbanner
Inför: Manchester United - Liverpool

Inför: Manchester United - Liverpool

Den enda matchen i FA-cupens tredje runda med två lag från Premier League matchar ärkerivalerna i nordväst och säsongens två verkliga motsatser när det gäller framgång. Manchester United har ännu inte förlorat en match i ligan eller Champions League och försvarsspelet har hittat rätt efter att Rio Ferdinand kom tillbaka. Liverpool har varit urusla borta och vidöppna defensivt. Men bollen är rund och Kenny Dalglish är tillbaka, så visst finns det chans att FA CUP inte blir ännu ett FAC UP.

MANCHESTER UNITED
 
Försvarsmässigt gick inte Manchester United att känna igen inledningsvis med tre nollor på de första åtta matcherna och hela elva insläppta mål. Som jämförelse släppte United bara in 18 mål på hela den förra säsongen. Laget hade så långt gjort sig skyldiga till att släppa ifrån sig en- eller tvåmålsledningar till oavgjort och dessa kryss gjorde att de inför omgång 15 ännu inte hade innehaft förstaplatsen trots att förlustnollan var intakt under fjorton matcher.
 
I omgång 15 gick United så till toppen med en smäll – 7-1 mot Blackburn – och har därefter inte lånat ut serieledningen efter en fullgjord spelomgång.
 
Defensivt har det sett bättre ut efter första fjärdedelen och efter 2-2 hemma mot WBA i oktober har laget släppt in 8 mål på tolv matcher och bara Aston Villa har lyckats göra fler än 1 mål. James Morrison i WBA är den ende som lyckats göra hål på Manchester United före paus räknat de 14 senaste ligamatcherna.
 
I Champions League hittar vi samma täta försvar med 14 av 18 poäng tagna i sin grupp och 7-1 i målskillnad.
 
Wayne Rooneys måltorka är väldokumenterad och han har bara hittat rätt 3 gånger så här långt, lika många som Michael Owen och Nemaja Vidic som jämförelse. Bäste målskytt är i stället Dimitar Berbatov (15) följt av Hernandez (9), Nani (7) och Ji-Sung Park (6). Dessa 4 har gjort 37 eller 61 % av Unites 61 mål, inräknat samtliga turneringar.
 
Manchester United har vunnit FA-cupen vid elva tillfällen. Det senaste var 2004 när de slog Millwall och har därefter förlorat två finaler. I fjol rök de ut direkt hemma mot Leeds.
 
Halvsäsongsjämförelse
 
Carling Cup slutade i kvartsfinalen mot West Ham, men där vet vi ju att det inte är förstaelvan som mönstras. Räknar vi på grund av detta borta dessa tre matcher får vi följande facit för Manchester United inräknat tävlingsmatcher säsongen 2010-11 och det blir då uppenbart hur riktigt knackig säsong det haft så här långt… Liverpools matcher i Premier League och Europa League (ej kval) är inkluderade under.
 

  Matcher Vunna Oavgjorda Förluster Målskillnad
Man Utd 27 17 10 0 43-19
Liverpool 26 9 8 9 32-30
 
Liverpools bortasäsong så här långt – 13  1 5 7  8-20 – är den huvudsakliga förklaringen till den miserabla statistiken.
 
Minimalt med misstag
 
En starkt bidragande orsak till Uniteds förbättrade defensiv hittar vi garanterat i Rio Ferdinands återkomst i laget i oktober. Vad som karakteriserar en riktigt bra mittback varierar säkert beroende på vem man frågar, men ganska många torde vara överens om att minimalt med misstag är en fördelaktig egenskap eftersom felsteg på den ytan av planen nästan alltid garanterar målchans eller mål bakåt. Här hittar vi också i mina ögon Rios absoluta styrka. Ofta så felfri att han glöms bort och att den mer synlige – på gott och ont – Vidic i stället får fler textrader i rapporterna.
 
När Ferdinand rev ner Jerome Thomas innanför straffområdet i matchen mot WBA förra helgen var det faktiskt Unitedbackens första regelvidrighet (foul) den här säsongen. Det innebär att det var först i sin 13 ligamatch för säsongen som han stod för en hands, offside, drog på sig en frispark eller liknande. Det innebär inte att han nödvändigtvis har varit prickfri i exempelvis sitt positionsspel, men ändå en klar indikation på hans försvarsstyrka. Peter Odemwingie missade förresten straffen.
 
Det finns två försvarare som ännu inte begått någon regelvidrighet, men dessa har inte spelat mer än två matcher och Ferdinand har förvisso sällskap på 1-listan, men övriga ligger långt efter när det gäller speltid. Fabio Aurelio har glädjande nog letat sig in på listan där föga förvånande varken Glen Johnson eller Paul Konchsky återfinns.
 
0 regelvidrigheter (speltid)
Beye, Aston Villa (181 mins)
Edwards, Blackpool (90 mins)
 
1 regelvidrighet (speltid)
Ferdinand, Man Utd (1170 mins)
Higgingbotham, Stoke (393 mins)
Chimbonda, Blackpool (364 mins)
King, Tottenham (314 mins)
Kelly Liverpool (186 mins)
Aurelio, Liverpool (151 mins)
Bridge, Man City (148 mins)
Murphy, Birmingham (132 mins)
Bruma, Chelsea (108 mins)
 
Skador & Avstängningar
 
Edwin van der Saar och Wayne Rooney är troligtvis tillbaka medan Paul Scholes och John O’Shea missar matchen.
 
Tidigare möten (i Liverpools favör)
 
Totalt: 60 vinster, 50 oavgjorda, 70 förluster
Totalt FA-cupen: 3 vinster, 4 oavgjorda, 8 förluster

Totalt på Old Trafford: 16 vinster, 27 oavgjorda, 42 förluster
FA-cupen på Old Trafford: 1 vinst, 1 oavgjord, 3 förluster
 
Klubbarna har ställts mot varandra vid elva tillfällen (15 matcher) i FA-cupen inklusive finalerna 1977 och 1996 som båda vanns av Manchester United. I fem av de nio tio mötena har avancemanget avgjorts i den första matchen. Senaste var i februari 2006 när Peter Crouch avgjorde med matchens enda mål på Anfield och Liverpool tre månader senare lyfte bucklan i Cardiff.
 
En av de mest smärtsamma förluster jag upplevt som Liverpoolsupporter kom den 24 januari 1999 när Liverpool ledde med 1-0 på Old Trafford med bara två minuter kvar av ordinarie matchtid, men tidstypiskt försvarsspel och egenskapen att vika ner sig när det verkligen gällde såg Manchester United vända genom mål av Dwight Yorke (min 88) och Ole-Gunnar Solskjaer (min 90+2) och matchen blev ett varsel om vad som väntade Bayern München i maj samma år. Vid den här tiden hade Liverpool väldigt svårt att vinna på Old Trafford och inte mycket att glädja sig åt i ligan och förutom att en positiv injektion gick om intet blev det extra irriterande när Manchester United gick och vann hela turneringen och trippeln.
 
Efter en svag period 2004-08 med en oavgjord och sju förluster på åtta ligamöten lyckades Liverpool besegra Manchester United i tre raka matcher innan sviten tog slut i mars 2010. Än bättre gick det 2000-02 då Liverpool med god hjälp av Danny Murphys känsliga fötter vann fyra raka ligamatcher mot Manchester United, något som ingen annan klubb kan skryta med i Premier League.
 
Liverpools 4-1-seger på Old Trafford i mars 2009 var Uniteds tyngsta hemmanederlag sedan de förlorade med samma siffror mot QPR på nyårsdagen 1992.
 
Endast en av de 21 senaste ligamatcherna har slutat med oavgjort.
 
0-0 på Anfield i september 2005 är lagens enda mållösa möte på 43 möten inräknat cupmatcher.
 
Sex röda kort har delats ut i de åtta senaste matcherna mellan Liverpool och Manchester United.
 
LIVERPOOL
 
Efter att ha vunnit FA-cupen för sjunde gången 2006 slog Arsenal ut Liverpool direkt i den tredje omgången 2007. Säsongen därefter blev Barnsley för svåra i den femte rundan, 2009 besegrade Everton oss i den fjärde och förra året tog det stopp redan mot Reading i den tredje.
 
Howard Webb dömer matchen.
 
Startelva
 
I jämförelse med matchen mot Blackburn Rovers räknar jag med att Daniel Agger och Dirk Kuyt går in i startelvan. Att Agger ersätter Sotirios Kyrgiakos är ingen vild gissning, men om Joe Cole eller Maxi Rodriguez behåller sin plats är svårare att sia om. Efter ett par bra insatser var Maxi väldigt anonym på Ewood Park samtidigt som Cole var en av våra bättre aktörer, men fortfarande inte är tillbaka i hundra procent fysisk status. Jag tror ändå att det blir Cole som blir valet och att ge just engelsmän chansen i FA-cupen brukar vara populärt.
 
Dessutom är Raul Meireles tillbaka efter att ha missat matchen mot Blackburn skadad och det ger laget en bättre balans centralt eftersom Steven Gerrard då tillåtts ha en högre utgångsposition utan lika stora defensiva förpliktelser och på den ytan där hans spetskompetenser kommer bättre till nytta. Meireles ska sedan givetvis inte placeras på en kant.
 
Spelar Glen Johnson som mot Blackburn kommer vi ha 0-3 i ryggen efter en kvart på Old Trafford, men jag har väldigt svårt att se att han skulle petas till förmån för Martin Kelly. Vänsterbacksplatsen så slutligen. Premieras engelsmän väljs Paul Konchesky före Fabio Aurelio, men jag tror att det kan bli så oavsett. Det som talar emot Aurelio och Cole på vänsterkanten är att dessa två knappt har spelat över huvud taget, än mindre ihop.
 
                      Reina
Johnson Skrtel Agger Konchesky
             Lucas Meireles
           Kuyt Gerrard Cole
                    Torres

Med tanke på det som just hände

Kenny Dalglish får inte många timmar på sig, även om det är troligt att han har känt till det här längre än oss, att sätta någon form av prägel på truppen till matchen på söndag och lika lite som Roy Hodgsons säsong hade stått och fallit med insatsen i en av de svårast tänkbara matcherna kan vi inte dra några slutsatser om Dalglisheffekten utifrån spel och resultat på Old Trafford i morgon.

Visst kan King Kenny agera motivationshöjare, men ska jag vara ärlig finns det nog flera spelare för vilka Hodgson eller Kenny kan fungera lika bra, men samtidigt, om man som Liverpoolspelare inte får maxtändning av en cupmatch mot Manchester United bör man nog ta av sig den röda tröjan och lämna in en transferförfrågan. Då kan ingen manager hjälp en.


Källor: liverpoolfc.tv, BBC, Opta, lfconline.com

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2011-01-08 14:05:00
Author

Fler artiklar om Liverpool