När värvar Liverpool? En tolvårig tillbakablick - del 2
Tre olika ägare, fyra olika managers. Det har rörts om i ledargrytan de senaste tolv åren i Liverpool men hur har det sett ut på transferfronten? Liverpoolsweden gör en djupdykning för att se om det mest blivit bottennapp och när baddare nappar på kroken.
Kommer bara gälla spelare som värvas under sommarfönstret så därför kommer Javier Mascherano, Daniel Agger, Maxi Rodriguez et al lysa med sin frånvaro. Tar också notis att det viktigaste är när spelarna anlände, inte vem som värvade dem. Därför kommer ni bland annat se Djibril Cissé under det året när Benitez tog över även om det var en Houllier-värvning.
Tolv år är valt för det ger en bra överblick över hur de två tidiga ägarna David Moores och Hicks + Gillett har agerat och båda de ägarskapen har fått kritik för att vara långsamma på transfermarknaden. Vi får också en komplett överblick över hur våra fyra senaste managers har agerat. Vart har förstärkningarna hamnat först? Kanske går det också att se en röd tråd i hur FSG kommer agera i framtiden.
Vi fortsätter in på Houlliers sista år vid makten och går in pår hur Benitez satte sin prägel på laget.
03/04
Steve Finnan – Fulham - 3,5 m pund – 9 juni
Florent Sinama Pongolle – Le Havre - 1,5 m pund – 1 juli
Anthony Le Tallec – Le Havre – 3 m pund – 1 juli
Harry Kewell – Leeds - 5 m pund – 10 juli
Houlliers sista år kom att visa vad han var bäst på. Att värva försvarare. Finnan var inte full med flärd men så genuin att han var orubblig på högerbacken tills Arbeloa kom in och var ännu stabilare.
Det var ju det där om man ska undvika att värva spelare som gjort succé i ett stort mästerskap. Sinama Pongolle & Le Tallec plöjde vägen för Frankrikes U17-landslag att vinna VM 2001 och Liverpool var först framme. Men potentialen lovade mer än vad den höll.
Kewell hade en imponerande första säsong med elva mål men under resten av sin tid i Liverpool blev det bara fem och de två sista säsongerna spenderade han mest i sjukstugan. Ett skadeuppehåll han hade varade mellan FA-cupfinalen 2006 mot West Ham och han gjorde comeback den 5 maj 2007 mot Fulham.
Hur var då Houllier som värvare? Kvick på marknaden med många värvningar som blev klara tidigt under sommaren där bara tre värvningar gjordes i augusti men där kan han ha hjälpts av att det dröjde till 02/03 innan FIFA införde transferfönstren som vi känner till dem idag. Märkligt nog var det den 31 augusti 2001 som båda målvakterna Dudek och Kirkland blev klara.
Det blir nästan full pott rakt igenom bland försvarsspelarna med ikonen Hyypiä överst på tronen. Vi delar också ut VG till inköpen av de defensiva innermittfältarna med McAllister och Hamann som får finaste omdöme medan Diao drar ner betyget.
Mindre lyckat, om vi håller oss till så små ord, var Houlliers anfallsköp. Diouf, Cissé, Sinama Pongolle stod tillsammans för 39 mål på 225 matcher och det förhöjer bara miraklet i Istanbul till att de två sistnämnda var med på vägen dit. De och Djimi Traore… hur?
04/05
Djibril Cissé – Auxerre - 14 m pund – 1 juli
Josemi – Malaga - 2 m pund – 29 juli
Antonio Nunez – Real Madrid – 1,5 m pund – 17 augusti
Luis Garcia – Barcelona - 6 m pund – 20 augusti
Xabio Alonso – Real Sociedad - 10,7 m pund – 20 augusti
Ny säsong, ny manager. In med Rafa Benitez ifrån Valencia. Att Cissé inte var en Benitez-värvning blev tydligt när fransmannen fick spendera mer tid på högerkanten än vad han gjorde i mitten som anfallare. Mer ihågkommen för sina frisyrer än för sitt spel.
Mer logik gjorde värvningarna av Alonso och Garcia. Alonso som stod för det lugna, bollhållande i Benitez spelplan medan Garcia var den lilla teknikern som stod för den offensiva spetsen.
Nunez kom som en del i Michael Owens transfer till Real Madrid och började sin enda säsong i Liverpool med att skada sitt knä på sin första träning och det dröjde tre månader innan han var tillbaks i spel.
Josemi? Inga kommentarer.
05/06
Pepe Reina - Villarreal - 6 m pund – 4 juli
Boudewijn Zenden – Middlesbrough - Bosman – 4 juli
Mohamed Sissoko – Valencia - 5,6 m pund – 14 juli
Peter Crouch – Southampton - 7 m pund – 20 juli
Trots Dudeks matchavgörande insats mot Milan i Champions League-finalen året visade Benitez inga tecken på sentimentalitet utan att satsa på 23-årige Reina som förstamålvakt. Oslipad till en början (minns 0-2 mot West Ham i FA-cupfinalen) men har blivit bättre år för år.
Efter att Michael Owen hade försvunnit året innan till Real Madrid och Cissé blivit en miss som anfallare behövde Benitez förstärka framåt. Valet föll på gängliga Crouch som inte blev någon målmaskin i Premier League men han var en stabil leverantör i Europaspelet.
Spelaren som gjorde skillnaden? Nä, det är väl att tillskriva Zenden lite väl mycket men att han fick ta den första straffen mot Chelsea i Champions League-semifinalen 2007 var inte oväntat. Tack för det.
Det fanns redan stabil backlinje för Benitez i kvartetten Finnan – Carra – Hyypiä – Riise och spanjoren fortsatte med det han kunde bäst – att bygga en stark ryggrad. Sissoko kom in för att kampera jämte Alonso i mitten och lovade mycket i början med sina långa spindelbenstacklingar men drabbades av en svår ögonskada under våren som sänkte honom några nivåer.
06/07
Craig Bellamy – Blackburn - 6 m pund – 1 juli
Mark Gonzalez - Albacete - 1,5 m pund – 4 juli
Jermaine Pennant – Birmingham - 6,7 m pund – 26 juli
Dirk Kuyt - Feyenoord - 9 m pund – 18 augusti
Trots både Champions League och FA-cupvinst stod det klart att Liverpools anfallsbesättning var alldeles för svag för Liverpool. Sommaren 2006 lämnade Djibril Cissé och året innan dess hade även Milan Baros försvunnit. Crouch hade kommit in men det saknades fart och där kom Bellamy in. Walesaren hade en frustrerande säsong där han ofta hamnade i bra lägen men i nästan alla fall försakade dem. Men han stod för ett av de bästa målfirandena på den här sidan Robbie Fowler när han nätade borta mot Barcelona.
Kanterna hade varit en akilleshäl för Liverpool ända sedan McManaman försvann och för att råda bot på det problemet kom Pennant och Gonzalez in. Vindsnabba yttrar båda två men där chilenaren hade problem på plan som slutligen fällde honom var det Pennants problem utanför planen var som hindrade honom. God tanke med de båda, mindre bra utförande.
Skyttekung i holländska ligan men i Liverpool fick Kuyt utnyttja sina andra kvalitéer. Förstå-sig-påare pratade om +20 mål ifrån Kuyt men han blev aldrig någon van Nistelrooy, även om han leverat över tio mål varje säsong i Liverpool. Sammanfattning: Kult. Kung. Kuyt.
07/08
Lucas Leiva – Gremio – 6,7 m pund – 11 maj
Fernando Torres – Atletico Madrid – 20,2 m pund – 4 juli
Yossi Benayoun – West Ham – 5 m pund – 12 juli
Ryan Babel – Ajax – 11,5 m pund – 13 juli
Ryggrad var det. Mascherano hade kommit under januari 2007 och det sista som fattades var en målmaskin. Säg god dag till Torres. Liverpools transferrekord spräcktes och spanjoren själv bräckte van Nistelrooys rekord för mest mål för en utlänning i en debutsäsong. Han krönte säsongen med att vinna EM med Spanien. Vem som stod för det enda målet i finalen? Torres.
Som en del av Torres övergång hade spökmålskytten Garcia återvänt till Spanien och Atletico Madrid och Benitez behövde ånyo en ny trollgubbe på yttermittfältet. Benayoun hade ett par år tidigare ställts mot Liverpool i FA-cupfinalen där han representerade sitt West Ham men om du kan inte besegra dem – gå med dem.
Under sitt tredje sommarfönster började Benitez titta på att förstärka för framtiden och en långhårig krabat ifrån Brasilien köptes tillsammans med rapparen helikopterpiloten twittermaskinen fotbollsspelaren Babel. Lucas förvandlades ifrån kapten för Brasiliens U20-landslag till mänsklig spottkopp medan Babel hade en solid första säsong innan det gick stadigt neråt för holländaren.