Lagbanner
2020-10-21 21:00

Ajax - Liverpool
0 - 1

Ajax - Liverpool 0-1: Viktig nolla i nystarten utan van Dijk

Ajax - Liverpool 0-1: Viktig nolla i nystarten utan van Dijk

Ett nykomponerat Liverpoolförsvar höll en symboliskt viktig nolla i första matchen utan skadade Virgil van Dijk i elvan. Siffrorna skrevs till 0-1 i Amsterdam sedan Ajax Nicolas Tagliafico tofflat in matchens enda mål i eget nät.

Matchen bokstavligt talat mullrade igång när de utestängda hemmasupportrarna dammade av nyårsraketerna i förtid och satte färg på den mörka Amsterdam-himlen ovanför Johan Cruyff Arena. En vacker påminnelse om att det trots allt fortfarande finns ett liv bortom de tomma läktarna. 

Aja, till själva matchen då. Liverpool kom till mötet med Ajax med skadeproblem upp över öronen. Alisson Becker var fortfarande axelskadad, Richarlison hade tacklat sönder Thiagos knä och Jordan Pickford hade gjort det samma med Virgil van Dijk. Till råga på allt hade även van Dijks ersättare Joël Matip fått lämna återbud efter en lättare skada. Detta resulterade i en elva där Adrian vaktade stolparna och mittlåset bestod av ett nykomponerat sådant med Joe Gomez och Fabinho. 

Så, ovana partners i försvaret och det skulle inte ta speciellt lång tid innan denna ovana skulle ge sig till känna. En första gång när Gomez brast i kommunikationen med sin keeper och Adrians rensning höll på att resultera i ett baklängesmål och en andra gång när Fabinho tvingades cykla bort en boll på mållinjen sedan spanjoren passat på att hänga lite tvätt. 

Ajax hade övertaget, stod högt upp i plan och skärmade av Liverpools uppspelsalternativ. I kortare stunder kändes det som att detta hade potential att läggas till i raden av håglösa bortaförluster i Champions League. 0-2 mot Napoli, 0-2 mot Röda Stjärnan och nu detta. Men så blev ej fallet, Nicolas Tagliafico självmålade och när spelarna lämnade den regnvåta planen för halvtidsvila gjorde man det med 0-1 på tavlan. 

Holländarna hade ett skott i stolpen tidigt i den andra halvleken men mycket närmare ett kvitteringsmål än så kom man faktiskt inte. Adrian spelade upp sig och räddade det han skulle medan resten av Liverpool lyckades stänga igen bakåt och forsa fram i kontringar. Jordan Henderson stabiliserade mittfältet och Diogo Jota kom in som en mycket frisk fläkt efter en timme. Portugisen kom runt bra ute till vänster och hade med lite tur kunnat lämna mattan med minst ett mål och en assist. 

Kvällens seger mot Ajax i Amsterdam markerade inte bara en optimal start på Champions League-säsongen, utan även en nystart utan Virgil van Dijk i mittförsvaret. Det började skakigt men slutade - mycket tack vare en fenomenal Fabinho - i en hållen nolla och förhoppningsvis i ett stärkt självförtroende inför ett par hektiska veckor där man kommer att fortsätta att sättas på prov. 

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2020-10-21 23:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool