Lagbanner
Krönika: Andy Robertsons fantastiska resa

Krönika: Andy Robertsons fantastiska resa

Från släppt Celtic-löfte och amatörfotboll till en av Europas bästa vänsterbackar. Häng med på en krönika om Andy Robertsons resa till toppen.

Andy Robertson var som 15-åring ett ungt löfte i Celtics akademi men blev släppt av klubben som framför allt tyckte att han var för tanig för att satsa på. Han skrev sedan på för skotska amatörklubben Queen’s Park där han inledde med att spela för U20-laget. Med sin intensitet, kämpaglöd och fina touch imponerade han såpass mycket att han snabbt flyttades upp till A-laget. En klubb som inte förmådde att betala ut någon lön fick en då 18 år gammal Robertson att ta till sociala medier och twittra: ”Life at this age is rubbish without money #needajob”. En numera klassisk tweet.

Efter att ha imponerat stort i Queen’s Park visade Dundee United intresse för den unge skottens frenesi och inte långt därefter hade Robertson skrivit på ett kontrakt med ”The Tangerines”. Robertson anpassade sig snabbt till den skotska ligan och kammade hem SPFL Young player of the month och SPFL Player of the month efter bara några månader i klubben. Robertson bevarade formen säsongen ut och belönades med PFA Scotland Young player of the year samt blev uttagen i säsongens elva i den skotska ligan.

Efter en utmärkt första säsong med Dundee United attraherade han intresse från det skotska landslaget som fått upp ögonen för honom. Redan efter debuten mot Polen rosades han och blev snabbt en viktig del av ett Skottland som där och då skrek efter ett nytt affischnamn. Det var inte bara landslaget som imponerades av Robertsons framfart utan även engelska Hull City var intresserade av skottens fotbollskunnande. Flyttlasset gick vidare till England då ”The Tigers” slantade upp lite drygt 3 miljoner pund för den flygande skottens tjänster.

Ifrågasatt av brittisk media efter enbart en säsong som professionell fotbollsspelare tystade han snabbt sina kritiker. Han imponerade stort efter övergången från Dundee United, något som fick Hull Citys chefscout Stan Ternet att lovorda skotten. Han menade att Robertsons beslutsamhet och hunger att vilja etablera sig på proffsnivå kunde ta honom långt. Han förblev lojal mot Hull City trots att klubben ramlade ur den engelska högstaligan säsongen 2014/2015. De tog sig dock direkt tillbaka till det engelska finrummet och hyllningarna till skotten lät inte vänta på sig. Tillsammans med sin frejdiga offensiv och en solid defensiv lyftes även hans ledaregenskaper och hårda arbete till skyarna av många runtom The Championship. Efter att Tigrarna sedan degraderats till The Championship igen under våren 2017 så skulle de komma att få klara sig utan sin betydelsefulle skotte.

Det var säkert många supportrar där ute som höjde på ögonbrynen när Liverpool öppnade plånboken och köpte loss Robertson som från början sågs som ett komplement till ostadige Alberto Moreno och den ibland vikarierande James Milner. Jürgen Klopp, känd för sin ”gegenpress”, såg något i Robertson som de flesta Liverpoolanhängare inte gjorde. Efter en tuff start då Robertson fick agera andrafiol bakom Alberto Moreno tyckte Klopp till slut att Robertsons tid för startelvan var kommen. Hans energi och tajming i presspelet passade som handen i handsken för Klopps ”gegenpress”. Resten är historia som man brukar säga. Efter en fantastisk debut mot Crystal Palace hade Klopp och Liverpool till slut hittat sin vänsterback - en perfect fit.

Han har hunnit komma att bli en ny publikfavorit efter att ha pressat ner Manchester City inför ett kokande Anfield, ” he's making 100 metre sprints every minute” för att citera José Mourinho och utvecklats till hela Premier Leagues och kanske Europas bästa vänsterback. Tillsammans med sin ytterbackskollega Trent Alexander-Arnold har de revolutionerat Liverpools spel och stått för fler framspelningar än någon kunnat drömma om. Faktum är att under de senaste två säsongerna så har den magnifika duon stått för flest assist i hela Premier League. Under sin tid på Merseyside kan Andy Robertson titulera sig Champions League-mästare, Premier League-mästare och världsmästare. Vem hade kunnat tro det när en tanig 18-årig skotte var i desperat behov av pengar för åtta år sedan?
 
Andy Robertsons resa från ett bortvalt Celtic-löfte till att spela amatörfotboll som 18-åring är inget annat än inspirerande. För alla unga spelare där ute som drömmer om att bli professionella fotbollsspelare är skotten den perfekta förebilden som visat att allt är möjligt. Alla utvecklas olika, vissa slår igenom i ung ålder medan det tar längre tid för andra. Det handlar om att fortsätta drömma och att aldrig ge upp oavsett hur tuff din situation är, det är Andy Robertson ett levande bevis på.

Källor: TheseFootballTimes.co, Transfermarkt.com

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2020-10-07 10:05:00
Author

Fler artiklar om Liverpool