Arsenal - Liverpool 0-2: Avancemang i FA-cupen: ”Matchcoachningen ska hyllas”

Ingen Salah och inte heller någon van Dijk. Trots det fixade Liverpool avancemang till fjärde rundan i FA-cupen efter två halvlekar som var som natt och dag jämfört med varandra.

Stormöte direkt i FA-cupens tredje omgång. Arsenal mot Liverpool, blott två veckor efter att lagen drabbades samman i ligaspelet på Anfield i en match som slutade 1-1.

Efter den matchen är det vitt skilda formkurvor om man jämför lagen. Liverpool har efter det besegrat Burnley på Boxing Day och Newcastle på nyårsdagen. Arsenal å andra sidan hade två raka förluster i ryggen in i den här matchen, mot West Ham på Emirates och mot Fulham.

Med det i åtanke var känslan inför att Arsenal var det laget som var i störst behov av en seger i den här matchen för att få säsongen på rätt köl igen. Och när laguppställningarna presenterades timmen före avspark var det en stark elva som Mikel Arteta valt att ta ut. De enda förändringarna han gjorde jämfört med Fulham-matchen var att ta in Reiss Nelson och Jorginho som ersättare till Gabriel Martinelli och den skadade Gabriel Jesus samt att Aaron Ramsdale fick chansen mellan stolparna i stället för David Raya.

Även Jürgen Klopp valde att mönstra en stark elva. Mohamed Salah och Wataru Endo saknas som bekant för spel i afrikanska- respektive asiatiska mästerskapen. I deras ställen klev Harvey Elliott och Alexis Mac Allister in. Cody Gakpo tog även han plats från start i skadade Dominik Szoboszlais frånvaro och Jarrel Quansah klev in i stället för Virgil van Dijk som tvingades stanna hemma på grund av sjukdom. I övrigt var det samma lag som gjorde det så bra mot Newcastle som skulle göra det igen för Liverpool.

Men det var inget av det Liverpool vi såg för sex dagar sedan som kom ut till den här matchen. Liverpool hade genom hela den första halvleken extrema svårigheter med Arsenals höga presspel och bolltappen i farliga lägen avlöste varandra.

Reiss Nelson var den Arsenalspelare som var förgrundsfigur i inledningen. Först brände han ett friläge efter en fin passning av Ramsdale. Därefter avslutade han efter förarbete från Ödegaard och Saka, men Mac Allister hann fram och täckte undan till hörna där Arsenal nästan skapade ett nytt jätteläge.

Dryga tio minuter in i matchen slarvade Gomez vilket bäddade för en trippelchans för hemmalaget. Först var det Nelson som fick se sitt avslut blockat av matchens gigant Konaté. Bollen landade sedan framför fötterna på Ödegaard som försökte prickskjuta in bollen, men han träffade ribbans underkant. När Liverpool inte fick undan bollen var det Sakas tur att få ett läge, men den gången stod Trent i vägen.

Arsenal fortsatte att skapa i matchen samtidigt som svårigheterna för Liverpool var tydliga. White var näste man att testa Alissons reflexer med ett tungt skott och på den efterföljande hörnan fick Havertz en gyllene chans men han kunde inte styra sin nick på mål.

Havertz var sedan nära igen efter Liverpoolslarv men Alisson stod i vägen den gången också. Liverpool hade sin allra bästa, och i stort sett enda, chans i den första halvleken när Trent smällde bollen i ribban efter en fin aktion från Gakpo.

På något sätt var det dock mållöst efter den första halvleken trots en enorm chansmässig övervikt för hemmalaget.

Klopps pauskorrigeringar bestod i att flytta över Diaz till höger och Nunez ut till vänster, flytta ner Elliott på det centrala mittfältet samtidigt som Gakpo tog platsen centralt längst fram. Det fick han effekt på. Liverpool såg ut som ett helt annat lag i den andra halvleken.

Liverpool stod högre upp och Arsenal fick inte samma effekt på sitt presspel och hade inte alls lika lätt att skapa chanser. I stället var det Liverpool som hade det allra hetaste. Nunez stod nästan för ett drömmål på egen hand när han curlade bollen strax utanför Ramsdales kryss.

Diaz var sedan nära när han fick iväg ett avslut som tvingade Ramsdale till en fin parad. Precis efter det skulle sedan dödläget i matchen brytas. Trent levererade en frispark från kanten som Kiwior skarvade in i eget mål.

Därefter fortsatte Liverpool att försvara sig otroligt bra som man gjort hela den andra halvleken. Arsenal hade extremt svårt att kunna skaka fram någon kvitteringschans. I stället för en kvittering så kunde Liverpool på stopptid kontra in 2-0 genom Luis Diaz och avancemanget var ett faktum.

Att Liverpool lyckas lösa ett avancemang, trots de tunga avbräcken och trots den enorma Arsenalpressen under den första halvleken, är ingenting annat än otroligt imponerande. Här förtjänar Klopp att hyllas något enormt för sin matchcoachning. Förändringarna han gör i halvtid och de byten han gör, och vid den tidpunkt han gör de, är perfekta. Jota är som vanligt jättebra och är den som levererar assisten till 2-0-målet, både Gravenberch och Bobby Clark gör nytta på mittfältet. Den sistnämnda står för en otroligt fin taktisk foul när han skickar Declan Rice i backen på stopptid. Till sist är Conor Bradley helt felfri mot Martinelli under sina tjugo minuter på planen.