2020-08-29 17:30

Arsenal - Liverpool
6 - 5

Arsenal - Liverpool 1-1 (5-4 efter straffar): Förlust för The Reds i Community Shield efter straffavgörande

Säsongen 20/21 är igång och Liverpool fick se sig besegrade av Arsenal i slaget om Community Shield-skölden. Trots stort bollinnehav lyckades inte The Reds utnyttja övertaget utan ett lågt stående Arsenal försvarade sig bra och vann matchen efter straffläggning.

Liverpools säsong 20/21 inleddes på ett öde Wembley Stadium. Community Shield i all ära, men någon sprakande föreställning bjöds vi inte på, trots att en titel stod på spel. Liverpool saknade den där lilla extra briljanta touchen för att få hål på Arsenal i första halvlek. Arteta placerade sina mannar lågt stående och lät Liverpool äga majoriteten av bollen, spela sig fram via kanterna och slå inlägg efter inlägg. Det var en matchbild som passade Arsenal som kunde utnyttja den vindsnabba Pierre-Emerick Aubameyang i omställningsspelet. Neco Williams fick chansen från start i Trent Alexander-Arnolds frånvaro och den unga walesaren fick den otacksamma uppgiften att försvara mot just nämnda Aubameyang. Det var således föga förvånande att Arsenals ledningsmål uppstod just från en situation när en rättvänd Aubumeyang utmanade Williams, som inte hann komma tillräckligt nära, utan fick se gabonesen prickskjuta in 1-0 för Arsenal.

Andra halvlek fortsatte i första halvleks anda. Liverpool tilläts ha ett stort bollinnehav, men lyckades inte kombinera sig förbi ett bra försvarande Arsenal. Detta uppmärksammades av Jürgen Klopp och med förhoppning om att få till ett bättre offensivt spel fick både Takumi Minamino och Naby Keita äntra planen i andra halvlek. Klopps byten visade sig vara rätt väg för Liverpool som för varje minut i andra halvlek tryckte ner Arsenal längre och längre ner på egen planhalva. Till slut fick Liverpool stå och spela trianglar precis utanför straffområdet och det var bara en tidsfråga innan kvittering skulle inträffa. En pigg inhoppande Minamino väggspelade sig fram med Salah och placerade kallt in bollen till 1-1. Pressen från Liverpools fortsatte efter kvitteringsmålet, men målet uteblev för de regerande Premier League-mästarna. Vikten av spelarbyten visade sig återigen spela en stor roll då Arsenal efter ett trippelbyte i slutskedet av matchen lyckades hitta en väg in i matchen igen. Matchen slutade följaktligen ganska rättvist oavgjort och straffläggning fick avgöra matchen.

I den efterföljande straffläggningen blev tyvärr unge Rhian Brewster syndabock efter att han bombat Liverpools tredje straffspark i ribban. Ödets ironi då Brewster byttes in i slutminuten just i egenskap av att vara en säker straffskytt. Aja, det finns värre finaler att förlora än Community Shield. Bittert givetvis, men grattis Arsenal till en väl genomförd match.

Avslutningsvis kan det konstateras att det är två veckor kvar till att den riktiga säsongen drar igång. Det finns tid för att finslipa spelet och för att hitta toppformen inför premiären mot Leeds. De sista 30 minuterna av dagens match vittnar i alla fall om att Liverpool kommer att vara svårslagna, även den här säsongen.

Carl Andreassoncarl.andreasson@liverpoolsweden.seTwitter: @Candreasson_2020-08-29 19:50:00