Lagbanner
Emirates Stadium, 2024-02-04 17:30

Arsenal - Liverpool
3 - 1

Arsenal – Liverpool 3–1: Årets första förlust

Arsenal – Liverpool 3–1: Årets första förlust

Chans att hänga av Arsenal och ta ytterligare ett kliv mot Premier League-titeln, då vek Liverpool ner sig. Hemmalaget gjorde det mesta rätt och bortalaget fick lämna med säsongens första rättmätiga förlust. Arsenal vinner toppmötet på Emirates med 3–1.

Med Conor Bradley, Dominik Szoboszlai och Mohamed Salah borta var det en defensivt försvagad högerkant som saknades för Liverpool. Lägg därtill en halvskadad Darwin Núñez så var även x-faktorn eller gubben i lådan borta i anfallet, trots det gavs Liverpool möjligheten att inleda kvällen på bästa möjliga vis. Diogo Jota kom loss mellan Arsenals mittbackar men touchen försvann och det speglade även spelet därefter.

Arsenal kom in i matchen direkt efter Jotas halvchans och tog tag i taktpinnen. Bukayo Saka hamnade inte i Joe Gomez ficka denna match och på andra kanten kvarstod Gabriel Martinellis mentala övertag på Trent Alexander-Arnold och i den 14:e matchminuten skulle hemmalagets yttrar ligga bakom ledningsmålet.

Martinelli frispelades elegant och trots Alissons parad ville det sig inte bättre än att bollen studsade fram till Bukayo Saka som kunde smälla in bollen i ett vidöppet mål och ge hemmalaget ledningen.

Arsenal drog sedan ned på tempot, försvarade sig lågt och spelade lugnt och metodiskt med bollen. En akilleshäl att spela mot för Liverpool. Bortalaget förändrade också en del i spelet och gav Ibrahima Konaté ett större ansvar mot Martinelli medan Joe Gomez växte in i matchen i matchen mot Saka. De två förändringarna gjorde att matchen blev mer av ett ställningskrig men där Arsenal fortsatt kontrollerade spelet.

Men fotboll behöver inte alltid vara helt logiskt. I den första halvleks sista tilläggsminut skulle Arsenal bjuda in Liverpool i matchen igen. William Saliba skulle bara täcka ner en långboll ämnad mot Luis Díaz, men var alldeles för nonchalant och colombianen kunde runda och chippa in bollen i straffområdet över en utrusande David Raya. En olycka kommer sällan ensam, och för Arsenal stämde det bra när Díaz chipp når armen på Gabriel som slår in bollen i egen kasse. 1–1 och helt plötsligt bör det mentala övertaget vara hos Liverpool?

Till viss del stämde även det. Liverpool inledde andra halvlek med matchens enda bra sekvens, mellan minut 45–50 men kunde inte åstadkomma mer än ett par avslut på första försvarare.

I stället skulle Arsenal sakteligen komma tillbaka. Laget åt sig in mer och mer i den andra halvleken. Kai Havertz spelade smart och sprang rakt in i Liverpools försvarsmur och på något sätt fick han med sig en frispark och ett gult kort på Konaté. Sedan var det Liverpools tur att ha rättsskiparen på sin sida. Alexis Mac Allister jagade ikapp nyss nämnde Havertz i straffområdet och klev in framför Havertz som faller till backen, VAR tog en blänkare på situationen innan den friades.

Liverpool försökte att ändra på matchbilden med ett trippelbyte, in kom Núñez, Andy Robertson och Harvey Elliott men önskad effekt uteblev. I stället var det Liverpools tur att bjuda tillbaka.

En lång boll denna gång ämnad för Martinelli såg ut att passera, men Virgil van Dijk agerade lojt i väntan på Alisson och bjöd in Martinelli till att förstöra. En lätt tryckare gjorde att van Dijk hamnade i vägen för en utrusande Alisson och målvakten missade totalt sin rensning och bollen hittade i stället Martinelli som kunde rulla in 2–1 i öppen bur.

Arsenal återgick direkt till ett kompakt försvar och mittfältet med Declan Rice i spetsen gjorde livet svårt för Liverpool. Alexis Mac Allister försökte ett par gånger med långskott men närmare än så kom aldrig Liverpool. I stället skulle Ibrahima Konaté få sitt andra gula kort och bli utvisad, något som öppnade ännu större luckor i ett jagande Liverpool.

När forceringen gick i stå kunde Arsenal i stället kontra och på tilläggstid kom spiken i kistan. Nyinbytte Leandro Trossard kom fri längs vänsterkanten och spurtade hela vägen in till straffområdet där hans avslut, via van Dijks tå, tunnlade Alisson och matchen var över.

En blek insats av Liverpool och en bra insats av Arsenal resulterade i bortalagets första, välförtjänta, förlust och i stället för en avhängning och ett ryck i toppen skapades en tajt titelstrid mellan tre lag.

Emrik Johansson@emrik_johansson2024-02-04 20:02:00
Author

Fler artiklar om Liverpool