Atalanta - Liverpool
0 - 5

Atalanta - Liverpool 0-5: Uppvisning

Liverpool gav Gasperinis Atalanta en spelmässig lektion i anfallsspel.

Atalanta är numera kända för att vara ett italienskt lag som krupit upp ur skyttegraven. Att följa laget från Bergamo under fjolårssäsongen var en fröjd för alla fotbollsälskare. Fartglad anfallsfotboll, men väldigt glest i försvaret. Hav av ytor utlovades bakom Atalantas backlinje, och vad gör Klopp då? Firmino får sätta sig på bänken och den desto mer kunniga djupledslöparen Diogo Jota får ansluta till fronttrion.

Det sprakade under matchens inledande minuter med ett böljande spel som aldrig riktigt ledde till någon ordentlig chans. Jota hade en aktion efter bara någon minut när han tjusigt tog sig till ett farligt läge, men avslutade ställde inte till något större besvär för hemmamålvakten Sportiello. Efter dryga kvarten hamnar Jota i ett friläge som han kyligt förvaltar till 0-1, fint framspelad av Trent Alexander-Arnold. Det var nog första gången som Liverpool hittade in i ytan bakom Atalantas backlinje. Efter ledningsmålet tog dom röda över matchen helt och det blev tydligt hur sårbara hemmalaget var i defensiva omställningar. Efter 33 minuter hittar Joe Gomez in med en crossboll i offensivt straffområde som Diogo Jota förvaltar exemplariskt. Ta emot med en fot, dunka dit den med den andra. 0-2. Atalanta kommer till en och annan nästanchans (dom flesta var offside), men när domare Ovidiu Hategan blåser av första halvlek så leder Liverpool med två mål mot noll.

Minns ni Salahs mål mot Arsenal på Anfield 2017/18? Favorit i repris blir det i den 47 minuten! Atalanta med en offensiv hörna som hamnar hos unge Curtis Jones. Han slår därefter en passning som ger Salah ett friläge från halva plan, och ett sådant läge missar inte ”the egyptian king”. 0-3.  2 minuter hinner det gå innan Mo Salah hittar in bakom backlinjen för att ge anfallskollegan Sadio Mané ett drömläge. Kyligt avslut av senegalesen resulterar i 0-4. Det dröjer inte länge innan en till målskytt får sin plats i assistprotokollet. Sadio Mané hittar Diogo Jota som blir hattrickhjälte. Liverpool slår av lite på tempot och hemmalaget får sina chanser till ett tröstmål, men nollan tas med hem till Liverpool.

Tre matcher har nu spelats i årets upplaga av Champions League. Det har också inneburit tre matcher utan van Dijk och Matip. Lägg till att matchen i Amsterdam spelades utan Becker i mål. Tre nollar på tre matcher. Vi supportrar ska vara hoppfulla gällande att defensivens alla pusselbitar kommer att falla på plats till slut.