Vitality Stadium, 2023-03-11 13:30

Bournemouth - Liverpool
1 - 0

Bournemouth – Liverpool 1-0: Baksmälla

Efter 9-0-segern mot Bournemouth i höstas och 7-0-segern mot Manchester United senast var det en bakfylla utan dess like som inledde lördagen. Spräckt nolla, straffmiss och förlust mot jumbon.

Det var ett taggat Liverpool som kom ut på Vitality Stadium. Självförtroendet från 7-0-segern mot Manchester United låg färskt i minnet och när Liverpool radade upp sex hörnor de första 15 minuterna var känslan att första målet bara var en hårsmån bort och vi skulle få se en repris av 9-0-segern mot Bournemouth i höstas. Men som Klopp sa, självförtroende är en ömtålig sak.

Men vi tar det från början. Det första läget kom efter sex minuter på just en hörna när Virgil van Dijk nådde högst, men på mållinjen stod Lerma och räddade ett tidigt underläge. I sekvensen efteråt var det i stället Bournemouths tur att ges chansen för en tidig ledning.

Första halvlekens frontfigur Dango Ouattara utnyttjade sin snabbhet och Liverpools öppna försvar. Men när yttern skulle runda Alisson blev vinkeln för dålig och bollen hittade bara till utsidan av nätet. Men det var Liverpool som skulle sätta den första bollen i nät.

Först fick Robertson iväg ett bra avslut för första gången sedan Sundsvall brann, men Neto var snabbt nere och lyckades rädda bollen men i nästa läge blev han överspelad av Gakpo när Darwin Núñez nickade ner bollen till holländaren som enkelt kunde raka in vad vi trodde var 0-1. Men nej, Gakpo befann sig på fel sida och efter det bortdömda målet vek Liverpool ner sig.

Den intensiva inledande kvarten blev byttes bort mot att Bournemouth fick komma in mer och mer i spelet, och Liverpools försvar hade stora problem med Solanke och Billings fysik och Ouattaras snabbhet. Den sistnämnde vann, efter cirka en halvtimme, bollen och lyckades sprinta förbi både Robertson och van Dijk längs kanten innan han skickade in bollen i mitten till en framstormande Billing som kunde ge Bournemouth ledningen.

Liverpool lyckades aldrig riktigt koppla på under den avslutande kvarten i den första halvleken utan matchbilden förblev krampaktig i offensiven och Bournemouth fick göra det de ville i deras offensiva riktning, däremot utan några nämnvärda händelser.

När domare John Brooks blåste i gång den andra halvleken var det ett byte som genomfördes i Liverpool, Harvey Elliott fick inte samma fina matchbild som mot United och lämnade plats åt Diogo Jota i jakt på kvittering och förhoppningsvis ett segermål också.

Andra halvlekens första chans skulle också skrivas portugisen. Efter en bollvinst på offensiv planhalva klev han framemot kanten av straffområdet och avlossade ett fint avslut som däremot Neto i Bournemouths mål kunde parera till en hörna.

Det var även Jota som låg bakom den främsta kvitteringschansen. I den 68:e får han ett jätteläge att nicka in 1-1, men en räddning med handen av Adam Smith resulterade i stället i straff. Efter veckans uttalande där Salah erkänner att han inte är bekväm från straffpunkten byttes den sedvanliga säkerheten ut mot osäkerhet. Och visst, egyptiern kliver fram och lägger straffen en halvmeter bredvid krysset och det redan tunga läget blev ännu tyngre.

Närmare än så kom aldrig Liverpool, en baksmälla eller tankarna på onsdagens Champions League-match? Oavsett var det en insats som är långt ifrån godkänd i jakten på topp 4. ”Never back the early kick-off”. Bournemouth lyckas denna gång att bevaka en vinst och nollar Liverpool som i stället får rikta sig in på att ge den ”omöjliga” vändningen mot Real Madrid en chans på onsdag. 0-4 med Firmino som sista målskytt, kom ihåg vad ni hörde de först.

TV: Salah missade straff när Liverpool föll tungt