Brexits betydelse för Premier League?
Efter gårdagens folkomröstning på andra sidan Nordsjön står det klart att Storbritannien lämnar EU, något som kommer att påverka fotbollen i Premier League. Exakt vad och hur står påverkan blir återstår att se, men redan nu kan vi konstatera att det kommer att bli svårare att erhålla ett arbetstillstånd för utländska spelare samtidigt som det fortsatt medges undantag för särskilda talanger.
Bara några timmar efter att det står klart att Storbritannien har röstat för att lämna EU är det givetvis alldeles för tidigt för att kunna dra några långtgående slutsatser om hur det kommer att påverka Premier Leaguefotbollen. De förändringar som ändå sker kommer inte att ske genom en knapptryckning och så väl förhalning som påskyndande av förhandlande i olika frågor lär ske beroende på parternas ställning i EU-frågan.
Å ena sidan talas det om spelarflykt och skenande kostnader för att knyta till sig toppspelare, å andra sidan om uppluckring av regler, nödvändiga undantag och skapande av en inre marknad likt den som i dag finns med Norge och Schweiz, två länder som inte är med i EU, men för den sakens skull inte står helt avsågade från europeiskt samarbete. Som vanligt hamnar vi väl någonstans mellan extrempunkterna.
Förra året uttalade sig Richard Scudamore, styrelseordförande för Premier League, och sa att från ett affärsmässigt perspektiv så är det att föredra att Storbritannien förblir i EU och motsatte sig skapande av en inre marknad för sändningsrättigheter av ligamatcher. Samtidigt vore det förvånande om den mångmiljardindustri (Sky Sports och BT Sport betalade tillsammans över 60 miljarder kronor för sändningsrättigheterna i fjol) och viktiga exportvara som Premier League är inte skulle säkras med särskilda skyddsåtgärder för att garantera en fortsatt inkomst från den omvärld där den engelska ligan röner ett så stort intresse.
108 av dagens spelare i Premier League skulle inte ha haft tillåtelse att skriva under för sin nuvarande klubb om Storbritannien inte hade varit med i EU vid tidpunkten för underskriften. De hade då inte spelat tillräckligt många a-landslagsmatcher för att erhålla ett automatiskt arbetstillstånd. För Liverpools räkning hade det rört sig om Emre Can, Alberto Moreno, José Enrique, Adam Bogdan, Simon Mignolet, Dejan Lovren, Mamadou Sakho, Tiago Ilori og João Carlos Teixeira.
En spelare från ett land raknat topp 10 av FIFA måste ha spelat 30 % av a-landslagsmatcherna i tävlingssammanhang under en tvåårsperiod före ansökan om arbetstillstånd. För länderna på plats 11-20 ökar siffran till 45 %, för plats 21-30 till 60 % och för plats 31-50 till 75 %. För en spelare som har varit skadad under delar av tvåårsperioden före ansökan kommer särskild hänsyn att tas.
En spelare som inte uppfyller ovanstående landskampskrav kommer inte att medges ett arbetstillstånd. Klubben har dock möjlighet att överklaga beslutet och låta en oberoende panel göra en bedömning utifrån följande två parametrar.
- Rör det sig om en spelare av högsta kvalitet?
- Rör det sig om en spelare med förmåga att i betydande grad bidra till utvecklingen av fotbollen på toppnivå i Storbriannien.
Talangfulla unga spelare med potential kommer alltså fortsatt att ges chansen i Premier League, men de som blommar ut sent kan få svårare.
Bosmanregeln faller under FIFA:s reglemente och inhemska lager, vilket innebär att den inte påverkas av ett EU-utträde.
Källor: The Telegraph, liverpool.no