Brighton - Liverpool
0 - 2

Brighton & Hove Albion - Liverpool 0-2: Salah med sitt tjugonde ligamål

Luis Díaz och Mo Salah blev matchhjältar när Reds segrade i bortamötet med Brighton.

– Det här är två lag med positiv inställning till fotboll, säger kommentatorn Niklas Holmgren när matchen rullar igång på ett soldränkt Falmer Stadium. Hade varit kul om scenariot vore det omvända tänker jag och kluckar lite för mig själv.

***

Brighton inledde bra. Graham Potters mannar stod ganska högt mot Liverpool och försökte hitta in bakom gästernas backlinje. Det var dock Liverpool som kom till matchens första stora chans när Mané störtade fram mot första stolpen och var nära att styra in 1-0.

Ganska tätt därefter kom 1-0-målet ändå genom Luis Díaz. Colombianen satte av med en vältajmad löpning i djupled och nickade in Joël Matips perfekta långboll bakom Robert Sanchez i hemmamålet. Den initiala glädjen över målet byttes dock ganska direkt ut mot oro över hur det egentligen hade gått med Díaz som tacklats sent av Sanchez i situationen. Märkligt nog fick målvakten fortsätta spela, men allra viktigast var att Díaz reste sig och snart var tillbaka i spel igen.

Mohamed Salah stod inför matchen på nitton ligamål och det var tydligt hur mycket han suktade efter ett tjugonde. Strax innan paus kontrade han på vänsterkanten och bröt sig in framför Yves Bissouma på Magnus Pääjärvi i JVM 2010 (?)-manér och kom till ett farligt avslut. Parad Sanchez den gången men egyptiern skulle snart testa igen.

Efter paus var det ett välbekant ansikte som äntrade planen i Brightons gula färger. Adam Lallana bytte av Steven Alzate men blev inte långvarig på mittfältet. Fem minuter in i halvleken högg det till någonstans och han tvingades till byte. Tråkigt för Lallana som ju är en fantastisk fotbollsspelare när han är hel, vilket han sällan får vara, tyvärr.

57 minuter in kom Salah till dagens andra stora chans att komma till tjugo ligamål när han vände bort en försvarare och siktade in sig på bortre stolpen. Skottet i täck men med en styrning som letade sig upp i överliggaren. Nära igen.

Salah skulle dock inte hinna jämra sig speciellt länge över ribbträffen för bara någon minut därefter tilldömdes Liverpool straff efter att Bissouma täckt Keïtas skott med armen. Nummer elva tog hand om den, tog inga risker utan sköt mitt i målet och inkasserade därmed säsongens tjugonde ligamål. Hans fjärde säsong över tjugo ligamål i Liverpooltröjan.

Resten av andra halvlek handlade om att bevaka ledningen. Alisson Becker skrämde en del supportrar när han dansade på straffområdeslinjen med bollen i famnen och var någon hårsmån från att trampa fel och bli utvisad. Brighton lyckades samla ihop till en sista slutforcering och satte Alisson på prov, men Liverpool lyckades freda sitt straffområde och slutligen knipa alla tre poängen från sydkusten.

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2022-03-12 15:24:00