Ytterbackslöftet Neco Williams (till vardags ute till höger) får chansen från start när Andy Robertson börjar på kvisten. Vidare tar Alex Oxlade-Chamberlain över Sadio Manés position längst ute till vänster i fronttrion.

Williams - van Dijk - Gomez - Alexander-Arnold
                                 Alisson

På bänken sitter Adrián, Fabinho, Milner, Mané, Minamino, Robertson, Origi, Jones och Elliott.

Skador & avstängningar: Matip

Mål: Matchen har knappt hunnit bli fem minuter gammal när Naby Keïta påpassligt snappar upp en dålig mottagning från en hemmaspelare och hittar Mohamed Salah med en passning i sidled. Roberto Firmino hoppar osjälviskt över och egyptiern kan ohotad trycka in 1-0 till de engelska mästarna.

Mål: Jordan Henderson dubblar gästernas ledning när han från femton meter vackert böjer in 2-0 bakom Matthew Ryan i hemmakassen. Ännu en gång straffas Brighton för sin envisa vilja att starta sina uppspel från långt bak i banan. En naiv Graham Potter-taktik som minst sagt fallit bakut så här långt.

I matchens nittonde minut är Seagulls nära ett 1-2-mål när Leandro Trossard får sitt närskott blockat av en uppoffrande Neco Williams. Den unge walesaren har blandat och gett i matchupptakten. En felpassning där, en uppoffrande brytning här, ett felbeslut hit, en precis crosspassning dit. Höjden är det inget fel på i alla fall.

Mellan minut 25 och 35 har Brighton en bra period där de hugger på precis varenda bolltapp från gästerna. Seagulls är bollskickliga, vill framåt och kommer så småningom att straffa Liverpool om bortalaget fortsätter så här lojt.

Mål: Strax innan 45 minuter spelade reducerar Brighton & Hove genom Trossard som på halvvolley smäller in Tariq Lampteys mycket välriktade inlägg. Målet är välförtjänt och det är hemmalagets hittills mest framstående spelare, Trossard och Lamptey, som ligger bakom.

Jürgen Klopp gör ett byte i halvtid; Andy Robertson byter av unge Neco Williams. Ett skifte jag personligen har ganska svårt att förstå. Visst, den unge walesaren har gett bort bollen vid ett par tillfällen och utmärkt sig som backlinjens klart svagaste länk men att plocka av honom redan i halvtid känns väl hårt. Matchen är helt utan betydelse för Liverpool, så varför inte ge de unga chansen att lyckas - och misslyckas - fullt ut?

60 minutersstrecket är passerat när ett förlupet inlägg dimper ned framför en fri Dan Burn som drar till mot bortamålet. Engelsmannens avslut kan dock motas bort på mållinjen av Naby Keïta och vi har fortsatt 2-1 till de rödklädda gästerna från nordväst.

Minuten efter gör Liverpool ett dubbelbyte när Sadio Mané och Fabinho tar klivet in på plan istället för Alex Oxlade-Chamberlain och Naby Keïta.

75 minuter spelade, kvarten kvar och känslan är att Brightons anfall kommer med allt större mellanrum, laget ser tröttkört ut efter en svängig första halvlek.

Mål: Matchen är 76 minuter gammal när Mohamed Salah rycker mot första stolpen, lurar bort sin markering och nickar in Andy Robertson hörna intill målvakten Ryans första stolpe. En fenomenal hörna från skotten.

Fem minuter återstår när Takumi Minamino entrar gräset på Falmer Stadium. Utgår gör Bobby Firmino.

Sammanfattning

En match och ett resultat som i mångt och mycket kan summera hela Brighton & Hove Albions säsong. Man spelar en bra, positiv (om nu positiv fotboll ska likställas med possessionspel) och flödande fotboll som överraskat fotbollsengland vid mer än både ett, två och tre tillfällen. Man går för tre poäng och bjuder upp till dans vilket är beundransvärt men lite för ofta slår det dogmatiska över i ren naivitet. Hemmalagets första tio minuter är ett lysande exempel på det sistnämnda. Två gånger ger man bort bollen på egen planhalva när man försöker rulla ända nerifrån Ryan och två gånger blir man också straffade på grund av det. Mo Salahs 1-0 är en produkt av en övermodig passning från Ryan och en dålig mottagning från en hemmamittfältare och i upprinnelsen bakom Jordan Hendersons så vackra 2-0 låg ett onödigt bolltapp på mittplan. Seagulls stod för en bra insats och spelade jämnt med Liverpool i stora delar av resten av matchen, men uppförsbacken blev för stor, naiviteten för övervägande och mot en motståndare av Liverpools kaliber kunde det egentligen bara ha slutat på ett sätt - med ännu en ädel förlust för det charmiga laget från sydkusten.

Spelaromdömen

Alisson Becker var chanslös på hemmalagets enda mål. Stod för en stabil insats där han hjälpte till att rensa bakom sin höga backlinje.

Trent Alexander-Arnold stod för en bättre insats än sin ytterbackskollega men hade även han en del problem i defensiven när Brighton ställde om. Joe Gomez agerade lätt tvekande i vissa situationer, inte sett ut som sig själv sedan coronauppehållet. Varnad, dessutom. Virgil van Dijk täckte upp bakom Williams på ett föredömligt sätt och stod för en finfin insats. Neco Williams blandade och gav. Hade svårt att riktigt komma till som en högerfotad högerback ute till vänster. Märkligt utbytt i paus.

Jordan Henderson stod för matchens snyggaste mål när han böjde in 2-0 efter drygt åtta minuter. Fick ofta hjälpa Williams med Lamptey. Gini Wijnaldum växte in i matchen, en av den andra halvlekens bästa. Naby Keïta var regissören bakom Salahs 1-0-mål. Alltid påpasslig och sådär härligt ettrig mot sina motståndare.

Roberto Firmino var tillbaka igen efter ett par okaraktäristiskt intetsägande insatser från brassen. Betydligt mer involverad ikväll. Alex Oxlade-Chamberlain föll bort ute till vänster där han inte har lika stor nytta av sin fysik och genombrottskraft. Utbytt efter en timme. Mohamed Salah nätade två gånger och var nära ett tredje. Otroligt stark i kroppen när han på Magnus Pääjärvi-manér bryter sig in framför sina försvarare.

Matchens bäste Liverpoolspelare enligt liverpoolsweden.se: Naby Keïta

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2020-07-08 23:47:33