Lagbanner
The Amex, 2020-11-28 13:30

Brighton - Liverpool
1 - 1

Brighton & Hove Albion - Liverpool 1-1: Liverpool och VAR är inte en kärleksnovell

Brighton & Hove Albion - Liverpool 1-1: Liverpool och VAR är inte en kärleksnovell

Två bortdömda mål och en sen VAR-straff gav Brighton 1-1 mot Liverpool.

Första halvlek började öppet från båda lagen. Liverpool hade två lägen där de kunde, och kanske skulle gjort åtminstone ett mål. Brighton var inte heller utan lägen de själva då Aaron Connolly rann igenom och brände ett friläge. Ifall man bortser från de öppnande tio, kanske femton minuterna, var det däremot inte en fröjd för ögat. Liverpool kändes trevande och spelet kändes inte alls sammanhängande. Det var som att spelarna inte riktig förstod sina egna roller, men kanske framförallt inte var vana vid hur de skulle förhålla sig till varandra. Vilket kanske inte är särskilt konstigt då flera spelare antingen är nya i laget eller spelade i ovana roller, exempelvis Minamino i en mittfältstrio. Backlinjen hade även svårt att hantera ett antal genomskärare då Allisson räddade dem flera gånger med en bra kombination av spelförståelse och snabbhet. I den 20:e minuten fick Brighton en straff när Connolly fällde ut sin kropp framför Neco Williams som kom lite obetänksamt in situationen. Ingen vårdslös satsning, men det var en straff. Fram klev den fruktade målskytten Neal Maupay och drog upp den i krysset. Eller nej så var det ju inte riktigt. Maupay, som är en fantastisk spelare i övrigt, men som har haft det svårt med målskyttet missade målet helt, andra gången på tre matcher ett motståndarlag har skjutit utanför på en straff mot Liverpool. Mohamed Salah skulle även hinna göra ett mål som vid första glans såg ut att vara klar offside, men som verkligen inte var det. Målet blev först godkänt, men sen skulle det börja dras linjer och kollas centimetrar, och då dömdes målet tillslut bort. 

En dålig halvlek där det var tydligt att det behövde ske förändringar. 


Jordan Henderson, otroligt viktig för Liverpools spel

In klev Jordan Henderson istället för Neco Williams. Henderson tog platsen på mittfältet bredvid Wijnaldum och Milner klev ner på högerbacken. Bytet gjorde mycket för matchbilden och det kändes som att Liverpool fick tillbaka sin identitet. Wijnaldum kunde till exempel kliva högre upp i planen och behövde inte ta samma ansvar i försvarsspelet. Och det gav resultat. Robertson hittade in till Salah som skarvade vidare bollen till Jota. Här vet nog alla vad som händer, han är så kylig i dessa situationer. Han avslutar inte i förstaläget utan skottfintar bort två gubbar och rullar in den i bortre. Härifrån hoppades man att det skulle vara en färdsträcka fram tills visslan skulle blåsas och tre poäng skulle inkasseras, men icke sa nicke. Welbeck petar undan bollen och lyckas bli sparkad av Robertson på stortån och får därmed en straff, som Pascal Gross säkert rullar in. Straffen kanske är rätt dömd enligt regelboken, det argumenterar jag inte emot. Problemet är bara att hela premissen med VAR verkar ha ändrats. VAR skulle handla om att "clear and obvious errors" nu skulle gå att ändra med hjälp av en videodommare. Men det är inte vad vi ser idag. Och det är nog faktiskt aldrig vad VAR har varit. VAR handlar nu om att ändra på varje småfel och att gå in på centimetern och mäta ifall något var rätt eller fel. Men det är inte vad fotboll handlar om för mig, oavsett om rätt eller fel beslut blir taget.

Men men, det blev som det blev och vi får nöja oss med en poäng. Tråkigt nog klev även James Milner av skadad i andra halvlek och skadorna blir bara fler och fler. Tycker det var talande för situationen när Curtis Jones var tvungen att gå ner och spela högerback. En offensiv mittfältare som gillar fria tyglar som högerback. 

Nu är det även dags att rikta fokus mot matchen mot Ajax på tisdag. Fortsätter Williams som högerback nu när Milner gick sönder? Blir det Rhys eller Matip som mittback? Och vilka kommer ta plats på mittfältet? Det finns så många frågetecken inför komamnde matcher och jag kan inte säga något annat än att jag är glad att det inte är jag som behöver ta besluten! 

Jakob LindegrenTwitter: @Jakob_Lindegren2020-11-28 15:55:00
Author

Fler artiklar om Liverpool