Lagbanner
2023-01-29 14:30

Brighton - Liverpool
2 - 1

Brighton - Liverpool 2-1: Utslagna ur FA-cupen efter sent avgörande

Brighton - Liverpool 2-1: Utslagna ur FA-cupen efter sent avgörande

Det fortsätter att grina illa för Liverpool den här säsongen och söndagens FA-cup-drabbning mot Brighton var inget undantag. En fin inledning på matchen blev till en nattsvart avslutning när Kaoru Mitoma avgjorde för sydkustlaget på stopptid.

Ligamötet lagen emellan för två veckor sedan blev en minst sagt ensidig historia. Även om ”The Reds” hade 0-0 i halvtid var det aldrig något snack om vilket lag som skulle gå segrande ur den striden. Brighton körde över Liverpool totalt och vann till slut med klara 3-0.

Under söndagseftermiddagen var det chans till revansch och upp till bevis för Liverpool när det spelades om en plats i FA-cupens femte omgång.

Det var två rätt ordinarie uppställningar från de båda lagen. I Brighton var det reservkeepern Jason Steele som fick chansen mellan stolparna, och dessutom fanns inte ryktenas man Moises Caicedo med i truppen. I Liverpool var det näst intill exakt samma manskap som i 0-0-krysset mot Chelsea som fick chansen där den enda förändringen var att Trent Alexander-Arnold ersatte James Milner. Thiago, Stefan Bajcetic, som i veckan skrev på ett nytt kontrakt, och Naby Keita fick återigen förtroendet på mittfältet, medan Fabinho och Jordan Henderson återigen fanns på bänken.

Till tonerna av ”Hey Jude” sparkades matchen igång och i den första halvleken skulle vi få se ett helt annat Liverpool än vad vi sett i de senaste matcherna.

Matchen inleddes i ett högt tempo och bara efter några minuters spel skulle Liverpool skapa matchens första målchans när Mohamed Salah kom runt på sin högerkant. I förstaläget försökte han hitta in till anfallskollegan Cody Gakpo på den bortre stolpen men ett Brighton-ben var i vägen men inte mer än att Salah fick tillbaka bollen och sköt in den framför mål via hemmakaptenen Lewis Dunk som styrde undan bollen på mållinjen.

Tio minuter senare skulle Brighton skapa matchens dittills hetaste målchans när Solly March hittade in till Evan Ferguson vars avslut räddades av Trent Alexander Arnold på mållinjen.

I Liverpool så fortsatte det se riktigt bra ut emellanåt i kombinationsspelet där Thiago, Bajcetic och Keita var lysande stundtals. Samtidigt stod januariförvärvet Cody Gakpo för sin bästa match i den röda tröjan sedan han anlände från PSV.

Även Harvey Elliott var väldigt bra och det var just han som skulle skapa Liverpools nästa möjlighet när han hittade in till en djupledslöpande Salah som däremot stod för ett riktigt svagt avslut när han inte lyckades pricka mål.

De två skulle kombinera sig fram igen efter en halvtimmes spel. Då var det ombytta roller när först Keita hittade upp till Salah som drev fram med bollen, spelade in bollen bakom Brightons backlinje där Elliott kom löpandes och 19-åringen gjorde inget misstag och Liverpool gjorde 1-0 (!) för en gångs skull, annars har man ju haft för vana att alltid släppa in det första målet i matcherna.

Ledningen skulle däremot bli kortvarig. En undanrensad hörna hittade till Tariq Lamptey som några meter utanför straffområdet klippte till direkt, bollen träffade Dunk som ändrade riktning helt och en chanslös Alisson fick plocka bollen ur nät för första gången i matchen.

Den andra halvleken var inte alls lika sprudlande och chansrik som den första. Framför allt var Liverpool otroligt bleka i jämförelse med de första 45 minuterna och det skapades egentligen ingenting framåt. Och i takt med att Jürgen Klopp började byta så blev Liverpool lite sämre för varje gång en ny spelare som kom in på planen. Först var det James Milner, Jordan Henderson och Darwin Nunez som ersatte Alexander-Arnold, Naby Keita och målskytten Harvey Elliott. Sedan var det dags för Curtis Jones att äntra planen och slutligen var det dags för Fabinho att presentera sig för publiken.

Den sistnämndes inhopp går knappast till historien som det bästa som skådats, snarare tvärtom. Först bjöd han på en touch som studsade iväg flera meter, för att sedan stå för ett par misslyckade ingripanden och sedan avsluta det hela med att sätta dobbarna i Fergusons vad. En tackling som definitivt borde renderat i en utvisning, men i det här fallet klarade sig Fabinho undan med en ostskiva.

Chansmässigt var det Brighton för i stort sett hela slanten under den andra halvleken. Kaoru Mitoma fortsatte skapa oreda för Liverpool-försvaret och han hittade in med en läcker yttersida mot Solly March men Alisson stod för en fin räddning och höll Liverpool kvar i matchen.

Japanen Mitoma skulle däremot få sista ordet i matchen när han, på tilläggstid, stod för en helt fantastisk prestation. Först genom att ta ner bollen, sedan hålla undan för Joe Gomez, som på något märkligt sett bara vände ryggen till bollen, för att sedan dunka upp bollen i nättaket.

Liverpool är därmed utslaget ur FA-cupen denna säsong och det är verkligen inte mycket som pekar åt rätt håll. Första halvleken var stundtals riktigt bra men i den andra halvleken är det nog inte för hårda ord att konstatera att Klopps byten kostade Liverpool matchen.

Nu återstår bara Champions League för Liverpool som något slags orealistiskt och avlägset hopp om en titel den här säsongen. I övrigt så ska Liverpool försöka jaga ikapp lagen ovanför i ligatabellen för att det ska bli spel i Europa kommande säsong. Just nu finns inte mycket som talar för det men det första hindret på den vägen för Liverpool är Wolves som väntar på bortaplan på lördag.

Lukas Abrahamsson@AbrahamsonLukas2023-01-29 17:08:00
Author

Fler artiklar om Liverpool