American Express Community Stadium, 2023-01-14 16:00

3 - 0

Brighton – Liverpool 3–0: Nytt bottennapp för Liverpool

Goda råd börjar bli dyra för Liverpool. Topp 4-konkurrenterna går från klarhet till klarhet medan luften fortsätter att pysa ur Klopps mannar. Ytterligare ett bottennapp väntade när Brighton körde över Liverpool.

Det var vackra bilder som inledde eftermiddagen från Amex Stadium när Alexis Mac Allisters VM-guld hyllades av hemmasupportrarna. Men mycket mer positivt än så tar jag inte med mig från eftermiddagen.

Liverpool testade för dagen ett nytt spelsystem. En diamant på mittfältet och två centrala anfallare i Gakpo och Salah låter väl på förhand intressant, men med formen på mittfältet fanns det även rimliga frågetecken. Någon direkt positiv effekt kunde man heller inte se, det var ett trevande och tafatt rött lag som kom ut på plan de första tio minuterna.

Liverpool överlämnade helt taktpinnen till hemmalaget, och fokuserade i stället sig på att försvara lågt. Det i sin tur gav Brighton chanserna till att anfalla gång på gång. I den åttonde minuten räddade Trent matchens första läge, som visserligen såg farligare ut än vad den faktiskt var. Två minuter senare lyckades han även stoppa en farlig ”tre mot tvåa” med ett bra hemjobb.

Efter inledningen skulle annars mycket komma att handla om Kaoru Mitoma. Japanen satt både Matip och Trent i klistret vid flera tillfällen med sin bländande teknik. I den 18:e minuten kostade det Matip ett gult kort och i den 33:e kostade det Trent byxorna. Däremellan skulle däremot Liverpool skapa halvlekens enda möjlighet. Ett par snabba delikatesser av Fabinho och Thiago på mittfältet serverade Salah en möjligt att driva in i straffområdet, men väl där var han ensam och just nu räcker inte det för Liverpool.

Det främsta som Liverpool-supportrarna annars hade att reagera på i den första halvleken var när Jordan Henderson sparkade ner ryktenas man Moises Caicedo. Om det var för att han sagt nej till klubben eller för att Hendo vill behålla sin plats tål att diskuteras.

Nej, som ni märker var det ingen sprudlande insats från Liverpool i den första halvleken och i den 41:a minuten trodde nog de flesta att gräddet på moset kom när Darren England pekade på straffpunkten efter att Alisson rivit ner Evan Ferguson. Men en minimal offside till lagets fördel bidrog till att resultatet kvarstod vid 0–0 i paus.

Någon vidare utskällning kan det inte varit i paus för scenförändringen uteblev. I stället kunde Brighton rida vidare på vågen när Liverpool fortsätter att bjuda på individuella misstag. Denna gång är det Matip som står för en slarvig pass rakt upp i banan och två snabba pass senare har matchens frontfigur Kaoru Mitoma serverat Solly March till 1–0 för hemmalaget.

Sex minuter senare skulle uppförsbacken bli dubbelt så brant. Hos Viasat väljer Martin Åslund att hänga Konaté men jag väljer att hänga den kollektiva hönsgården som ska symbolisera en ”linje”. Det skiljer säkert 5–10 meter i höjd och närmare 40 meter i bredd när Solly March upptäcker det gröna landskap som finns mellan Robertson, Konaté och Matip, och med ett elegant avslut kan han dubbla både sin och Brightons målskörd.

Reaktionen skulle utebli, och det närmaste Liverpool kom var en vacker yttersida av Trent och ett försök som jag låter bli att kommentera av ”Ox”. Även när Klopp bestämde sig för att nog får vara nog skedde… inget? Fyra ut och fyra in men den nonchalanta inställningen kvarstod.

Eftermiddagen och kvällen blev inte roligare än så här för Liverpool och innan Darren England skulle ta slut på lidandet kunde även Danny Welbeck skriva in sig i protokollet efter en elegant prestation i offensivt straffområde. 3–0 i baken, luften mer eller mindre helt slut i ballongen och frågan är om något kan rädda denna Premier League-säsong?