Turf Moor, 2022-02-13 15:00

Burnley - Liverpool
0 - 1

Burnley - Liverpool 0-1: Inte den vackraste vinsten - men ack så viktig

I torsdags var Liverpool dominanta när Leicester City kom till Anfield. I dag ställdes man inför en uppgift av annan karaktär. Burnley på Turf Moor, vilket allt som oftast är en tuff nöt att knäcka och regnet i första halvlek hjälpte inte Liverpools försök att rulla ut The Clarets.

Premier League-jumbon Burnley hade en tydlig matchplan. Långa direkt djupledsbollar bakom Liverpools höga försvarslinje. Taktiken fungerade inledningsvis, då både Jay Rodriguez och framför allt Wout Weghorst skapade en del oreda. Räddaren i nöden för Liverpool var som så många gånger förr, Alisson Becker. Målvakten stod för ett par fina räddningar i den första halvleken och tillsammans med en annan brasilianare löste han tre poäng till Liverpool.

Liverpool hade problem att skapa något ordentligt under den första halvleken. De få chanser som skapades kom antingen via skott utifrån eller fasta situationer. Just de fasta situationerna var det som skulle ge utdelning för Liverpool.

I slutet av den första halvleken slog Trent-Alexander Arnold en hörna från vänster som nådde Sadio Manés panna. Senegalesen nickade ner bollen till en framrusande Fabinho som efter två försök fick in bollen i mål. 1-0 stod sig till paus.

I andra halvlek kom Liverpool ut på ungefär samma sätt. En press som inte riktigt fungerade och ett mittfält som hade svårt att kontrollera matchen. Jurgen Klopp gjorde en förändring, ut med Jordan Henderson och in med Thiago, något som påverkade matchbilden avsevärt. När spanjoren kom in fick Liverpool ett större lugn med bollen, något man saknat under den första halvleken.

I övrigt var den andra halvleken mer händelsefattig än den första, även om Liverpool hade sin beskärda del chanser att stänga matchen. Men när matchuret tickade upp mot 93 och Martin Atkinson satte pipan i munnen för sista gången i dag, kunde Jurgen Klopp & co kassera in tre nya poäng i Premier League.

Detta var inte den vackraste fotbollsmatch jag sett Liverpool spela, men ack så viktig. För att vinna titlar är det dessa vinster som behövs. Att få med sig poängen när allt inte är perfekt kan vara skillnaden mellan en första eller andra plats i maj.

Efter att ha klarat denna uppgift blir det nu att ladda upp för något helt annat, för på onsdag är det återigen dags för Champions League-fotboll. Liverpool reser ner till Milano för den första åttondelsfinalen mot Inter.