Burnley - Liverpool 0-2: "Liverpool gjorde vad som krävdes"

En pigg första halvlek kombinerades med en mindre pigg andra halvlek. Hur som helst lyckades Liverpool knipa åt sig samtliga tre poäng på "boxing day".

Ett intensivt spelschema medför allt som oftast en naturlig ruljans och rotation vad gäller diverse startelvor som ska snickras ihop och idag var inget undantag på den fronten. Efter den tuffa och intensiva bataljen mot Arsenal för bara några dagar sedan, var det väl föga förvånande att flertalet byten skulle ske. Ibrahima Konate förpassades till bänken och in i hans ställe klev den unge engelsmannen Jareel Quansah. Med tanke på den smäll greken Konstantinos Tsimikas åkte på i förra matchen fick även Joe Gomez kliva in som vänsterback och de bägge engelsmännen kompletterade backlinjen tillsammans med kaptenen och vice-kaptenen. Kanske försöker man kräma ur det sista av Wataru Endo, som åker iväg på landslagsuppdrag några dagar in i januari månad, för trots 90 minuter av kamp och slit fanns japanen än en gång med i startelvan. Han ackompanjerades i sin tur av Ryan Gravenberch och Harvey Elliot. Konstanten Mohamed Salah bildade tillsammans med Cody Gakpo och Darwin Nunez fronttrion dagen till ära.

Matchen inleddes som ett rungande, tempofyllt pianospel där Liverpoolspelarna, dirigerade av Jurgen Klopp, agerade dur-tangenterna. För det skulle nämligen inte dröja särskilt länge innan det blev tjong i medaljongen på Turf Moor. Cody Gakpo spelade fram Darwin Nunez som mycket kyligt och skickligt kunde placera bollen i bortre burgaveln och ge bortafansen fog att jubla. Ett mål som inte bara var snyggt rent objektivt, utan som även gjorde en lite extra glad med tanke på uruguyanens sviktande formkurva. Men trots det tidiga målet så låg Liverpool kvar och tryckte ner gaspedalen. Man kopplade ett allt tydligare grepp om matchen, dominerade bollinnehavet och skapade chanser i plural. En kombination av en rad svaga avslut, imponerande målvaktsinsatser och bristfälligt beslutsfattande mynnade ut i att siffrorna, överlägsenheten till trots, stod kvar vid 0-1. Bortalaget hade visserligen en till boll i mål under den första halvleken, när Cody Gakpo piskade in ett avslut så att nätmaskorna minst sagt fick anledning att vibrera, ett mål som däremot blev bortdömt, ett beslut som i sin tur väckte diskussioner. Hur som haver, Liverpool gick in i halvtidsvilan med ett smickrande spel men också med smickrande siffror på resultatraden sett ur Burnley-ögon. Och som man brukar säga, så länge siffrorna står på 0-1 kan fortfarande allting hända.

Det uttrycket såg däremot inte ut att konkretiseras eller förpliktigas i Burnleys favör under i alla fall inledningen av den andra halvleken. Liverpool fortsatte att äga bollen och kontrollera ställningarna och därför kom 0-2 målet fullt rimligt och rättvist bara ett par minuter in. Ryan Gravenberch kunde via ett lågt, hårt inspel hitta lagkamraten Harvey Elliot som i sin tur mycket distinkt kunde placera bollen invid stolproten. 0-2 var ett faktum, men bara för någon minut. Efter diverse målgester och firande, samt en känsla av lättnad över att äntligen få sätta det där viktiga andra målet, så signalerade domaren för VAR-symbolen snarare än att signalera för fortsatt spel. En VAR-check senare och målet dömdes bort, med anledning av en offside signerad Mohamed Salah. Egyptiern rörde visserligen aldrig bollen, men uppskattades ha påverkat spelet i så stor mån att målet inte skulle räknas.

Det andra bortdömda målet var ett faktum, men till skillnad från det första så var det som att motståndarlaget, pådrivna av hemmafansen, väcktes till liv som följd av beslutet. För Burnley tog inte bara tag i taktpinnen, de ryckte till sig den med all sin kraft och började att diktera villkoren på sin hemmaplan. Man skapade diverse fasta situationer och presspelet bet sig fast, uppfyllda av en helt annan energi och frenesi än tidigare. Liverpool var som tagna på sängen för ett par minuter. Samtidigt var det inte direkt som att hemmalaget radade upp klara målchanser på löpande band, med undantag för islänningen Johann Gudmundssons missriktade nick inför ett i princip öppet mål, men känslan var att ett kvitteringsmål ändå började krypa sig allt närmre. Efter ett par byten av Jurgen Klopp kunde man i alla fall lugna ner sig något och etablera någon form av passningsspel, även om man fortsatt befann sig långt ifrån mål eller målchanser. Tiden tickade och Liverpool kunde välkomna tillbaka portugisen Diogo Jota till spel efter en skadefrånvaro. Därifrån tog det inte särskilt många minuter innan matchen var punkterad och siffrorna stod sig som 0-2. Målskytten? Givetvis var det Diogo Jota, som framspelad av Luis Diaz, kunde rulla in bollen mellan benen på den annars storspelande James Trafford och fira framför de bortresta supportrarna. Spiken i kistan, tre poäng var ett faktum att ta med sig hem till Liverpool.