2020-09-20 17:30

Chelsea - Liverpool
0 - 2

Chelsea - Liverpool 0-2: En match att minnas

Det var en fotbollsmatch som representerade fotbollen i sin helhet. Det var fartfyllt i perioder och ganska tråkigt spel i andra stunder. Det var superstjärnor på plan som gjorde vad superstjärnor gör. Det var en straffspark och en straffmiss. Det var en utvisning och en VAR-granskning. Det var en målvaktstavla men också ganska många fina målvaktsräddningar. Det var en rolig match att följa helt enkelt.

Det var ett Liverpoollag med en ynka förändring i startelvan som stod i formation på Stamford Bridge gröna matta när domare Paul Tierney blåste igång omgångens stora drabbning. Fabinho som lämnades utanför startelvan mot Leeds förra veckan, fick krypa in bredvid Virgil Van Dijk i mittbackslåset. Han ersatte därmed Joe Gomez som enligt uppgifter har dragit på sig en ”lindrig” skada. Ett rejält bakslag kunde man på förhand anta. Joe Gomez kändes som bäst lämpad för att handskas med Chelseas nyförvärv Timo Werner och hans speed.

Första halvlek var allt annat än det vi såg i premiärmatchen mot Leeds. Om den matchen stod för hög intensitet, risker och omställningar så var denna halvlek mer präglad av noggrannhet, riskminimering och bollinnehav. Anfallsvågorna blev från båda lagen (men främst dom röda) väldigt långa och väldigt uddlösa. Chelsea försökte jobba in bollar bakom Liverpools backlinje, men dom kom på tok för sällan och i fel lägen för dom blå. Liverpool tryckte fram sina ytterbackar i banan och etablerar långa anfall, men det mesta rann ut till ett inkast eller en inspark för Chelsea. Kepa Arrizabalaga var ute och seglade på en boll som i sin tur gav Roberto Firmino ett perfekt läge att utöva sitt signaturnummer (klackspark med blicken bort från målet) efter ett inspel av Mohamed Salah. Men även det blev inget mer än en hörna. I slutet av den första halvleken hamnar dock matchen framför ett vägskäl. Jordan Henderson drar iväg en djupledsboll mot Sadio Mané, som i sin tur rivs omkull av Chelseas Andreas Christensen. Frilägesutvisning för dansken var ett faktum efter VAR-granskning.

Inför den andra halvleken var förutsättningarna rätt enkla. Liverpool kommer att spela med en man mer kommande 45 minuter och in kommer nyförvärvet Thiago Alcantara. Direkt när den andra halvleken drar igång påbörjas en forcering från dom röda och det skapades ett oerhört tryck framför Chelseas straffområde. Det dröjde fem minuter innan Firmino och Salah tjusigt väggar sig fram till ett inlägg som Mané sätter pannan på, 0-1 på resultattavlan. Fyra minuter senare gör Kepa ”en Kepa” som Henrik Strömblad uttryckte det. Han slår bollen rakt i gapet till Mané som blir tvåmålsskytt i matchen. Liverpool fortsatte att trycka på och Thiago dikterade speltempot som det är tänkt att han ska göra. Chelsea får med dryga kvarten kvar en väg in i matchen när domaren dömer straff till hemmalaget efter att Werner gått omkull. Men Alisson Beckar ser till så att vi supportrar slipper bita på naglarna under slutminuterna.

Under dom sista minuterna gjorde faktiskt den ifrågasatta Chelseakeepern några riktigt fina parader, Alisson likaså. Fabinho var solid och Mané direkt matchavgörande. Men man kan undra hur det hade gått om utvisningen hade uteblivit.