2020-03-03 20:45

Chelsea - Liverpool
2 - 0

Chelsea - Liverpool 2-0 (1-0)

Liverpool lyckades inte studsa tillbaka efter lördagens chockförlust på Vicarage Road när Chelsea var numret större i cupmötet i sydvästra London.

Domare: Christopher Kavanaugh

Sju ändringar i startelvan när Liverpool ska försöka studsa tillbaka med ett cupavancemang på The Bridge ikväll. Adrian byter av Alisson Becker när det vankas cupspel och egenproducerade duon Neco Williams och Curtis Jones får fortsatt förtroende efter mogna insatser mot Shrewsbury Town. Vidare hoppas säkerligen Jürgen Klopp att Takumi Minamino äntligen ska presentera sig själv på den engelska fotbollsscenen. Han startar ikväll.

Mané - Origi - Minamino
             Jones - Fabinho - Lallana
Robertson - van Dijk © - Gomez - Williams
                             Adrian

På bänken sitter Lonergan, Matip, Milner, Salah, Oxlade-Chamberlain, Chirivella och Firmino.

Skador & avstängningar: Henderson, Keita, Shaqiri, Clyne

Tre minuter på matchuret när Antonio Rüdogers nonchalanta uppspel fastnar i midjehöjd på Takumi Minamino. Bollen letar sig ut till Andy Robertson som hittar Sadio Mané med ett inspel från vänster.

Senegalesen står alldeles fri i straffområdet men kan inte mäkta med ett farligt avslut och Kepa Arrizabalaga räddar enkelt.

Mål: Willian tar revansch på Adrian när han 30 sekunder efter att ha blivit nekad av spanjoren drar iväg en till synes harmlös toffel till skott mot bortamålet. Liverpools andremålvakt går ned i någon sorts volleybollpositionering och försöker styra bort bollen med ett baggerslag men misslyckas fatalt med detta och tvingas kapitulera. 1-0 till de blå efter dryga kvarten på Stamford Bridge.

Kepa snyggar till sin underliggande statistik med ett helt batteri avgörande räddningar när Liverpool hamnar nere i knät på hemmaförsvaret. Minamino, Mané och Origi avlossar alla från bara någon meters avstånd men lyckas lik förbannat inte få hål på den orädde 25-åringen från Bilbao.

Vi har nått halvtimmesstrecket och vi kan utläsa att det är två anfallsglada och kontringsskickliga lag vi har att göra med. Omställningen från defensiv till offensiv går blixtsnabbt och man flyttar upp mycket folk i sina ruscher mot motståndarmålet.

Vi har nått dryga fem minuter in i den andra halvleken när Chelsea tvingas till ännu ett tidigt byte.

Först Mateo Kovacic och nu Willian (som varit bland de främsta på planen så här långt). In kommer Jorginho.

Bra start från Liverpool som efter en temposvag avslutande kvart i första börjat den andra betydligt piggare. Man har skalat bort de statiska inslagen från minuterna 30-45 och visar upp ett mycket rörligare och dynamiskt anfallsspel med fler passningar på rättvända medspelare med fart.

Mål: Chelsea dubblar sin ledning efter att Curtis Jones misslyckats med en vändning på offensiv planhalva. Bollen hamnar hos Liverpoolsonen Ross Barkley som får springa ostört i säkert 40 meter (nyvarnade Fabinho vågar inte klippa den forne Everton-mittfältaren av rädsla för att syna det röda kortet) och drar in 2-0 i Adrians bortre hörn. 64 minuter spelade.

Tre minuter senare är 3-0 nära när Pedro snappar upp ett Neco Williams-misstag och sätter fart mot Adrian. Bortamålvakten tar dock revansch på sig själv när han parerar sin landsmans något tama avslut.

Jürgen Klopp agerar när han i den 70:e minuten byter in James Milner och Roberto Firmino för Curtis Jones och Divock Origi

75 minuter. Liverpools anfall blir kortare och kortare och man börjar förlita sig allt mer på individuella prestationer framför att försöka etablera ett mer organiserat, kollektivt, anfallsspel. Chelsea är välorganiserat och får tiden att rinna iväg med bollen rullandes inom laget.

90+4. Liverpool är aldrig riktigt nära en reducering (närmare till 0-3) och åker ur FA-cupen efter en svag insats på Stamford Bridge.

Sammanfattning

Två halvlekar som inleddes med en anfallsglad, offensiv och underhållande fotboll vars svängiga fram-och-tillbaka-karaktär späddes på av simpelt slarv i uppspelsfaserna. Reds startade kanske bäst men hamnade tidigt i bakhasorna efter Adrians blunder efter dryga kvarten spelad. 1-0 kom, och 1-1 skulle definitivt ha kommit när Liverpools nykomponerade fronttrea turades om att testa Kepa Arrizabalaga från en meters avstånd. Efter den chansen vill jag hävda att Chelsea hade den här matchen under kontroll. Visst, Liverpool hade en period strax efter paus där man frigjorde Andy Robertson ute till vänster och fick lite tryck mot hemmamålet men mycket mer än så hade man faktiskt inte att komma med medan Chelsea (utöver Ross Barkleys 2-0-mål) i sin tur hade en Mount-frispark i ribban och två missade frilägen. Nej, det här var inte heller Liverpools dag, samma statiska anfallsspel från Atletico- och Watfordmatcherna var kvar och den defensiva nonchalansen likaså. Förhoppningsvis var en tredje väckarklocka vad som behövdes för Liverpool att återvända på rätt köl igen.

Spelaromdömen

Adrian kastade in 1-0 vilket drar ned betyget betänkligt trots en i övrigt bra match från spanjoren.

Neco Williams var en av Liverpools bättre spelare ikväll. Togs inte av den stora arenan och stundens allvar. Virgil van Dijk var dominant i luften men slarvade, likt resten av sina lagkamrater, med bollen vid fötterna. Joe Gomez kunde kanske ha gjort mer på Barkleys 2-0-mål. Andy Robertson kom fram bättre på sin kant efter paus men hittade inte till rätt adresser med sina inlägg.

Fabinho påverkades av sin relativt tidiga varning och blev lite för mycket rundningsmärke i den andra halvleken. Adam Lallana har fortsatt problem med sin slutprodukt. Snabba vändningar och lirkande i all ära, men utan poäng är de inte vatten värda. Curtis Jones var osynlig första 45 men höjde sig efter paus. Märkligt utbytt runt 60-minutersstrecket.

Takumi Minamino vägde för lätt mot Chelsea fysiskt starka mittlås och kom bort ur matchen. Väntar fortfarande på sitt genombrott i den röda tröjan. Divock Origi stod för ännu en tyst kväll. Sadio Mané var Liverpools stora offensiva hot med en serie chanser i den första halvleken. Rånad av Kepa.

Matchens bäste Liverpoolspelare enligt liverpoolsweden.se: Neco Williams

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2020-03-04 00:38:30