Stamford Bridge, 2022-01-02 17:30

Chelsea - Liverpool
2 - 2

Chelsea - Liverpool: 2-2: Delad pott i årets första match

En match med två olika momentum, först var det Liverpool som kapitaliserade på slarv från Chelsea och briljans från Salah. Sedan var det Chelseas tur att vända på matchen. Men när slutsignalen ljöd var det inget av lagen i London som firade.

Ikväll ställdes tvåan mot trean i en match som kändes helt avgörande för vem som skulle kunna utmana Manchester City om titeln. Liverpool kom till Stamford Bridge utan Jurgen Klopp på sidlinjen och saknade även Alisson, Roberto Firmino och Joel Matip. Samtliga otillgängliga på grund av covid. Att något fattades hos Liverpool syntes tidigt då Chelsea tog kommandot initialt.

Trots detta var det Trevoh Chalobah som bjöd Liverpool på matchens första chans. Engelsmannen tappade bollen till Sadio Mané som hittade in till Mohamed Salah. Egyptierna kunde dock inte få bollen förbi Edouard Mendy i Chelsea-målet. Efter detta var det nästa engelmanns tur att slarva, men denna gång var det en engelsman klädd i rött.

Trent Alexander-Arnold misslyckas med en rensning vilket resulterade i ett friläge för Christian Pulisic. Ut ur sitt mål kom dock Caoimhin Kelleher och på “Alisson vis” svepte bort bollen framför fötterna på Pulisic. Efter detta var det dags för ännu ett defensivt misstag från Chelsea.

Chalobah nickade ner bollen i marken och bjöd Mané på ännu ett läge. Senegalesen rundade sin landsman i Chelsea målet för att sedan lägga in ledningsmålet. Efter detta kom Liverpool in mer och mer i matchen och efter fint förarbete av firma Salah/Trent kunde den förstnämnda lägga in 0-2, efter att ha rykt förbi Marcos Alonso. Här saktade matchen ner någorlunda och Liverpool verkade nöjda med att hålla det såhär till halvtidspausen, något som allt som oftast straffar sig.

Likt hur det ibland kan bli är James Milner lite brysk i tacklingarna och gav bort en farlig frispark i slutskedet av den första halvleken. Frisparken klarade Kelleher men Matteo Kovavics fin volleyavslut letade sig via stolpen in bakom irländaren. Dessvärre ur Liverpool ögon skulle The Reds inte få med sig någon ledning alls i paus, för på stopptid hittade Pulisic fram och dunkade in 2-2.

Resultatet hade kunnat skrivas annorlunda då både Mount och Salah hade varsin kvalificerad chans till innan Anthony Taylor satte pipan i munnen. Snackisen utöver målen var Manés arm/armbåge på Ceaser Azpilicueta som en annan dag nog hade kunnat se Liverpool yttern blir utvisad redan i den första minuten.

Intensitetet som fanns under den första halvleken var även där inledningsvis under den andra. Mendy stod för två jätteräddningar på avslut från både Salah och Mané och Kelleher var snabbt uppe med händerna och räddade Liverpool från ett underläge. Men efter drygt en timme i London verkade kraften tagit slut. Antonio Rudiger skarvade i och för sig en nick utanför och Alex Oxlade-Chamberlain slarvade bort chansen till en bra omställning. Men mycket mer att hurra över fanns inte under den andra halvleken.

Ifall den första halvleken bjöd på nyårsraketer och fotbollsfest bjöd den andra halvleken bakfylla. Inget av lagen verkade riktigt våga gå för segern, vilket i det stora hela gör Manchester City till kvällens stora segrare.

Nu lämnar Naby Keita, Mohamed Salah och Sadio Mané för afrikanska mästerskapen, medans resterande Liverpool-spelare får samla krafterna inför den första ligacup semifinalen mot Arsenal på torsdag.