Selhurst Park, 2022-01-23 15:00

Crystal Palace - Liverpool
1 - 3

Crystal Palace - Liverpool 1-3: Första ligasegern i London

En stark inledning och en billig straff räckte för tre poäng mot ett starkt Palace i södra London.

Liverpool var tillbaka i London efter torsdagens cupviktoria mot Arsenal och ställdes mot ett Crystal Palace som inledde slappt. Patrick Vieras gubbar hängde inte alls med när Liverpool spelade ut och kom till en mängd vassa chanser tidigt i matchen.

Åtta minuter in i matchen kom också ledningsmålet för gästerna. Andy Robertson (som stod för en riktigt fin första halvlek) bände in hörnan från vänster och prickade pannan på en framrusande Virgil van Dijk. Sömnigt i hemmaförsvaret som helt missade att markera den nästan två meter långe och hundra kilo tunge holländaren.

Halvtimmen in var Robertson framme igen med vänsterfoten. Den här gången med ett tidigt inlägg mot den alltid så farliga ytan mellan backlinje och målvakt. Alex Oxlade-Chamberlain tackade, tog emot och smällde in tvåan bakom Vicente Guaita

Halvtimmen spelad, 2-0 på tavlan och total kontroll på matchen. Trodde man. För nu var det Liverpools tur att slappna av.

Tappade greppet

Gästerna blev för bekväma, släppte fram Palace och började drälla med bollen på egen planhalva. I minut 40 var hemmalaget nära en reducering när Joël Matip spelade galet i ett prekärt läge och tvingade Alisson Becker till en kvalificerad räddning när Michael Olise hamnade fri.

Reds behöll något slags tryck halvleken ut men släppte till för mycket bakåt och när visslan äntligen ljöd kunde man tacka Alisson Beckers målvaktsspel för att man fortfarande ledde matchen.

Inför andra undrade man om Palace skulle kunna fortsätta pressa Liverpool eller om gästerna skulle skärpa till sig. Svaret blev det föregående. En minut in i andra vände Michael Olise (där har Palace något riktigt intressant) ut och in på Robertson och drog bollen strax utanför.

Nära igen strax därefter när Odsonne Edouard drog till med en klack två meter från Liverpools mål men Alisson räddade igen. Fransmannen skulle dock få sin revansch när Palace - i regi av Jeffrey Schlupp - tio minuter senare stod för en riktig upprullning fram till 1-2.

Sur förlust för Palace

Bortsett från den första halvtimmen var Crystal Palace det bättre laget. Michael Olise låg bakom det mesta offensivt i Wilfried Zahas frånvaro (det här var bara säsongens fjärde ligastart för den 20-årige fransmannen, jag har en känsla av att det kommer att bli många fler framöver) och Conor Gallagher fortsatte att imponera på mitten. Därför var det extra surt för de rödblå när Diogo Jota gick ned i offensivt straffområde och tilldömdes straff efter VAR-koll. Fantastisk passning från Trent Alexander-Arnold som ledde fram till situationen som jag dock inte tycker är straff. Visst, målvakten tar bort Jota, men samtidigt tycker jag att portugisen 1. inte kan nå bollen och 2. inte springer i bollens riktning.

Fabinho tog hand om straffen, slog den säkert till höger och låste in 3-1 och tre poäng från Selhurst Park. Oförtjänt kanske men ack så viktigt i jakten på Manchester City i tabelltoppen.

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2022-01-23 17:35:08