Lagbanner
När Hamann tillbringade natten i en japansk cell

När Hamann tillbringade natten i en japansk cell

Idag backar vi bandet till 2005 och ger oss ut i Tokyonatten tillsammans med Liverpoolspelarna.

Roberto Firminos matchavgörande mål mot Flamengo i finalen av klubblags-VM 2019 innebar att Liverpool tog hem den titel man aldrig tidigare lyckats vinna. Man hade försökt ett antal gånger tidigare och senast 2005 då klubblags-VM spelades i Japan där Liverpool dominerade finalen mot Sâo Paulo. I princip alla matchavgörande detaljer gick emot laget den gången och brassarna fick till slut lyfta pokalen. Den snöpliga förlusten hindrade dock inte Liverpoolspelarna från att ta chansen att upptäcka Tokyo när man ändå var där. Den kvällen och natten blev sannerligen en minnesvärd sådan, åtminstone om du heter Jamie Carragher eller Dietmar Hamann.
 
Trots att tränaren Rafa Benítez inte gillade idén gav han ändå spelarna tillåtelse att lämna hotellet för att gå ut på stan. Rafa hade dock ingen aning om att den kvällen skulle komma att bli en riktigt blöt historia. Carraghers kompisar som hade åkt över för att se matchen anslöt till laget och ju längre kvällen och natten fortlöpte samlades mer och mer Liverpoolsupportrar som hade fått reda på var spelarna höll till. Finalförlusten föll snabbt i glömska då drinkarna avlöste varandra medan spelarna och fansen sjöng Liverpoolsånger tillsammans.
 
När spelarna till slut insåg att det var dags att söka sig tillbaka till hotellet började det spåra ur ordentligt. Fansen ville inte att spelarna skulle lämna festen och började hoppa och klättra på de taxibilar som väntade på spelarna. Detta innebar att den japanska poliskåren kallades till platsen för att få kontroll på kaoset. De flesta spelarna kunde ändå åka iväg med sina taxibilar tillbaka till hotellet medan poliserna haffade flera av supportrarna. Två spelare fick dock inte plats i taxibilarna och stod kvar och bevittnade när samtliga personer i närheten av taxibilarna greps då mer och mer poliser anslöt. Spelarna i fråga omhändertogs också likt supportrarna eftersom poliserna inte kunde skilja på vem som var vem i kaossituationen. Dessa två var Jamie Carragher och Dietmar Hamann som nu började inse att goda råd var dyra.
 
Med vetskapen om att flygplanet skulle lyfta hemåt på morgonen insåg Carragher och Hamann att en natt i häktet troligen hade inneburit stora problem för de praktiska arrangemangen och såklart även skandalomsusade rubriker. När fansen och de två spelarna leddes mot polisstationen fick Carragher en sista desperat idé, de skulle rymma! Carragher övertalade sina kompisar att ställa till med mera kaos som skulle upprätthålla poliserna medan han och Hamann skulle fly. Eftersom de inte hade fått handbojor på sig i samband med gripandet kunde ett flyktförsök vara värt ett försök. Carragher gav en signal åt Hamann att stunden var kommen och sprang sedan iväg så fort han kunde i tio minuter och lyckades faktiskt skaka av sig poliserna. Efter att ha gömt sig i en mörk gränd i en halvtimme lyckades Carragher senare hitta en taxi som körde honom tillbaka till hotellet klockan fyra på natten.
 
Hur gick det för Hamann då? När Carragher kom tillbaka till hotellet ringde han tyskens rumskamrat Sami Hyypiä som vaknade och svarade att Hamann tydligen inte hade återvänt. Timmarna gick och Carragher blev mer och mer orolig då Hamann lyste med sin frånvaro. På morgonen parkerade dock en taxi utanför hotellet. Ut ur bilen och in till frukostsalen stegade Didi Hamann, som försökte uppträda som om ingenting hade hänt. Till Carragher avslöjade han däremot att han hade tillbringat natten i en cell! När Carragher sprang iväg kunde han själv inte hålla samma tempo och hade därför blivit haffad. Vi som minns Hamann som fotbollsspelare vet ju att han verkligen inte var den snabbaste typen.
 
Innan Carragher själv avslöjade detaljerna från denna kaosartade kväll i sin självbiografi hade ingen utomstående någon koll på vad som hade hänt. Rafa Benítez var till exempel helt ovetande trots att en av hans spelare hade tillbringat natten i en japansk cell. Med åren har det nu och då skämtats friskt om denna anekdot i flera sammanhang där Carragher och Hamann varit inblandade. Det är ju sannerligen en tacksam historia att dra skrönor om med två huvudpersoner som bjuder på sig själva.

Detaljerna och informationen i denna text har jag tagit från Jamie Carraghers självbiografi från 2008, men för den intresserade kan jag även tipsa om att det under åren cirkulerat ett antal videoklipp ute på nätet där huvudpersonerna själva berättar om vad som skedde under den galna natten i Japan för drygt 16 år sedan!
 

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2022-01-26 10:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool