Lagbanner
Damkollen – Blandade första femme

Damkollen – Blandade första femme

Året har blandat och gett för Liverpools damer. Den svåra andra säsongen tillbaka i ligasystemets finrum har passerat halvtid och i cuperna finns det framgång och motgång. Liverpoolredaktionen ger er en sammanfattning av damernas start på 2024.

Matt Beards lag gick in i säsongen utan några större förväntningar. Efter att ha tagit klivet tillbaka till WSL inför säsongen 2022/23 lyckades man påbörja en etablering i högsta divisionen under fjolåret och med många nya spelare in och ett par spelare ut var det svårt att placera laget inför året. När säsongen nu passerat halvtid kan man börja reda ut vart laget befinner sig.

Under hela säsongen har laget blandat och gett. Damerna inledde säsongen men att besegra Arsenal med 1–0 framför över 50 000 på Emirates men fick en dryg månad senare storstryk mot Chelsea med 1–5 och lite så har säsongen varit för Liverpool. Högt och lågt.

I ligacupen blev det en seger på fem matcher och därmed inget vidare spel medan FA-cupen blivit turneringen att hålla koll på, och mer om det i 2024.

För det nya året har som sagt följt säsongens spår. Damerna inledde året med att ta sig vidare från fjärderundan i FA-cupen där Bristol City passerades, trots en man mindre, efter Gemma Bonners sena avgörande. Veckan senare? 5–1-förlust mot Manchester City där Taylor Hinds gav Liverpool ledningen innan allt rasade.

Veckan därpå skulle Arsenal få sin revansch när Londonlaget tog en välförtjänt, och trots allt respektabel 2–0-vinst. Mer London skulle det även bli, både hemma och borta. I ligan kunde damerna knipa en pinne hemma mot Tottenham efter att Marie Höbinger kvitterat på tilläggstid och under gårdagen skulle äventyret i FA-cupen förlängas i London.

Championshiplaget London City Lionesses kunde enkelt besegras efter att Sophie Román Haug gett Liverpool ledningen efter sex minuter. Trots ett stort övertag skulle hemmalaget stå pall länge, men i den 67:e matchminuten kunde Melissa Lawley punktera matchen med slutresultatet 2–0.

Så hur ser det ut för våra damer när vi då passerat halvtid? I ligacupen tackar vi för oss medan FA-cup äventyret fortsätter i mars med kvartsfinal. I ligaspelet tillhör Liverpool ett mittenskikt där det ska till mycket om något ska hända. Laget ligger femma och har nio poäng upp till Arsenal på Champions League-kval och 13 poäng ner till Bristol City på sista- och nedflyttningsplats. Mycket tyder på att det blir en kamp mot Spurs om platserna fem och sex medan det mer spännande får följa i FA-cupen.

Säsongen får hittills absolut ses som fullt godkänt och etableringen i högsta serien har tagit nästa steg och det kan absolut bli spännande att följa på sikt. Men för att nästa steg ska tas måste offensiven bli starkare. Liverpool har i ligan ett okej försvar med 19 insläppta på 13 matcher, men där laget bara mäktat med 17 mål framåt. Österrikiskan Marie Höbinger är lagets främsta målskytt och poängdrottning med fyra mål och två assist och även fast hon har varit en av de mest utmärkande spelarna denna säsong är det siffror som inte duger om man vill bli ett topplag i WSL.

Högt och lågt, nöjd men med chans till förbättring så känner åtminstone jag att det finns alla förutsättningar för att Liverpool kan bli ett topplag på sikt även på damsidan men denna säsong får drömmarna lämnas till FA-cupen. Mot en cupskräll, YNWA!

Emrik Johansson@emrik_johansson2024-02-12 07:42:00
Author

Fler artiklar om Liverpool