Damkollen: Liverpool - Everton 0-1. Släkten är värst

Solen skiner över Anfield. Det är Merseysidederby. King Kenny Stand och The Kop är i princip fyllda men det ser tomt ut på dom andra två läktarna. 23088 personer är på plats. Liverpool har startat Women's Super League finfint, men det blev stopp mot lokalrivalerna.

Vi startar med i samma lag som i dom två första WSL-matcherna förutom att vi har roterat på en anfallsplats där Sophie Román Haug får chansen idag. Everton startar med dom två svenskorna Nathalie Björn och Hanna Bennison och dom två danskorna Katrine Veje och Nicoline Sørensen. Vi har två nordbor från start i finskan Emma Koivisto och danskan Sofie Román Haug.

Våra röda tjejer är riktigt laddade när det blåses igång. Missy Jo Kearns går in hårt i första minuten och snor bollen av Evertons Lucy Hope som tyvärr fick linka av skadad. När spelet sattes igång fick vi till ett fint anfall där Taylor Hinds spelade fram Missy Jo Kearns som gjorde en enkel tap-in, men tyvärr för oss var hon någon centimeter offside enligt den assisterande domaren. Någon minut därefter dundrade Ceri Holland på en stänkare som via Evertonmålvakten Courtney Brosnan gick i ribban. Ytterst nära. Bra start.

Men efter dryga tio minuter av Liverpoolpress började spelet att jämna ut sig. Vi pressade inte lika högt med lika många spelare längre och Everton kunde börja spela sig fram och kom även att skapa flera chanser. I den 22:e minuten fick Evertons Nicoline Sørensen en bra chans men hann inte riktigt till. Dom blå fortsätter att ligga på. I 30:e minuten kommer Sørensen på högerkanten igen och skjuter ett bra skott som Gemma Bonner räddar till hörna. På hörnan tappar vi sedan Evertons bästa huvudspelare Megan Finnigan som ganska ostört får nicka in 1-0 till dom blå.

Vi försöker lyfta spelet efter baklängesmålet men får inte ut mer än några hörnor och ett skott av Marie Höbinger i den allra sista matchminuten av första halvlek. Sett till statistiken har det varit jämnt i bollinnehav, jämnt i avslut, jämnt i hörnor men målmässigt 1-0 i till Everton.

Andra halvlek börjar böljande utan att resultera i så många chanser. Missy Jo Kearns får ett skottläge men får inte till skottet. I den 61:a minuten gör Matt Beard ett kvadrudelbyte och ut går Emma Koivisto, Gemma Bonner, Missy Jo Kearns och Sophie Román Haug. In kommer backen Jasmine Matthews och dom tre anfallarna Melissa Lawley, Mia Enderby och Natasha Flint. Vi går nu över till 4-3-3 och satsar mer framåt.

Vi får lite mer boll efter bytena men har svårt att skapa chanser. Dom blå täcker bra bakåt och vi får inte till dom sista passningarna. I 73:e minuten gör så Everton tre byten, ut får bland andra Emma Bennison gå. Matt Beard ser irriterad ut på bänken. Spelet flyter inte. I 81:a minuten gör Matt Beard sitt sista byte och tar ut Marie Höbinger och sätter in danskan Sofie Lundgaard.

I 84:e minuten kommer Everton i anfall och Katja Snoeijs skjuter i ribban, där kunde det vara tack och godnatt. Men det känns hur som helst inte så hoppingivande. Vi har inte stört Everton mer än nämnvärt. I 89:e minuten får vi lite tryck men Natasha Flint dundrar kulan utanför. En minut senare får Mia Enderby en chans i straffområdet men krutar över. Vi lyfte lite i slutet men utan att få till det. Matchen slutar med en 1-0-förlust. Vi har slagit Arsenal och Aston Villa, men Everton har blivit lite av ett bogeyteam för oss. Det återstår att se hur högt våra tjejer kan lyfta.

Resultat: Liverpool-Everton 0-1 (0-1)
31’  0-1 Megan Finnigan

Liverpool: Rachael Laws; Emma Koivisto (Melissa Lawlwy 61), Jenna Clark, Gemma Bonner (Jasmine Matthews 61), Grace Fisk, Taylor Hinds; Marie Höbinger, Fuka Nagano, Ceri Holland; Missy Jo Kearns (Mia Enderby 61), Sophie Román Haug (Natasha Flint 61)

Everton: Courtney Brosnan; Heather Payne, Nathalie Björn, Megan Finnigan, Katrine Veje (Karen Holmgaard 73), Lucy Hope (Clare Wheeler 3); Justine Vanhaevermaet, Hanna Bennison (Karoline Olesen 73), Aurora Galli; Nicoline Sørensen (Toni Duggan 73), Emma Bissell (Katja Snoeijs 56)