Lagbanner
Damkollen: Uppstart för våra röda tjejer

Damkollen: Uppstart för våra röda tjejer

På söndag startar Women's Super League och Liverpools tjejer reser till London för att möta Arsenal. Samtidigt startar också Liverpoolredaktionen upp bevakning av vårt fina damlag.

Vårt damlag har inte alls samma anor som herrarna, kvinnornas rättigheter och möjligheter har ju först på senare tid börjat komma lite i fas. 1989 bildades Newton Ladies Football Club som sedan efter några namnbyten kom att bli en del av Liverpool FC 1994. Under nittiotalet och 00-talet spelade vi huvudsakligen i den högsta divisionen, National Premier League, men vi hälsade även på i andradivisionen, Northern Division. Vi nådde tre FA-cup-finaler, 1994, 1995 och 1996 men förlorade i tur och ordning mot Doncaster, Arsenal och Croydon. Inga pokaler så långt.

2011 bildades Women's Super League och Liverpool var ett av dom åtta lag som ingick i ligan. Lagen var inledningsvis halvprofessionella och under dom första sex åren spelades ligan från mars till oktober. Det började riktigt uselt för våra röda tjejer. Vi kom sist det första året och det såg lika illa ut det andra året. Tränaren Robbie Johnson fick gå och i augusti 2012 utsågs Matt Beard som inte lyckades vända trenden under dom sista månaderna säsongen 2012 utan vi kom sist igen. Turligt nog hade ännu inte någon degradering införts.

Inför 2013 gjorde Matt Beard en slags revolution i spelartruppen och bytte ut dom flesta. Det visades sig väldigt framgångsrikt då vi vann Woman’s Super League både 2013 och 2014. 2015 gick det sämre, vi kom på en sjundeplats och Matt Beard hoppade av skutan. Sedan följde ett antal säsonger där vi valsade runt i mittens rike för att sedan snava till ordentligt och åka ur ligan säsongen 2019-20.

Första säsongen i Championship gick mindre bra och vi rekryterade vår gamla hjälte Matt Beard igen. Matt vann Championship 2021-22 och tog oss tillbaka till Super League. Säsongen 2022-23 var tuff. Det var tydligt för Matt och för alla att Woman’s Super League har utvecklats mycket dom senaste åren och att skillnaden från Championship är väldigt stor. Vi hade god marginal till nedflyttning, 22 poäng, men samtidigt var vi långt ifrån toppen. Vinnarna Chelsea hade 35 poäng mer än oss.

Nu satsar Matt Beard på en revolution igen. I januari hämtade han in tre nya spelare, Fuka Nagano från North Carolina Courage, Gemma Bonner från Racing Louisville och Sofie Lundegaard från Hjørring. Under sommaren har nio spelare fått gå och sju har tillkommit. Dom sju nya spelarna är: Teagan Micah från Rosengård, Jenna Clark från Glasgow, Grace Fisk från West Bromwich, Marie Höbinger från Zürich, Natasha Flint från Leicester, Sofie Roma Haug från Roma och Mia Enderby från Sheffield United. Det återstår att se om denna totalomvandling kan ge samma effekt som den första.

Dom senaste säsongerna har Liverpool Women varit Wirralbaserade. Dom har tränat på Tranmere Campus Ground och har spelat sina matcher på Prenton Park som ägs av Tranmere Rovers. Men från och med denna säsong har laget tagit över ikoniska Melwood, som herrarna haft som sin bas i sjuttio år. Det blir en dubbelvinst, både att Melwood finns kvar i föreningen och att damlaget får en förnämlig träningsanläggning. Matcherna kommer fortsätta att spelas på Prenton Park, men derbyt mot Everton den 15 oktober kommer att gå på Anfield.

Det kommer att bli en tuff start i Super League borta mot Arsenal. Arsenal har vunnit högstadivisionen tio gånger vilket är mest av alla lag. Förra året kom kanonjärerna trea, elva poäng efter segraren Chelsea, men 24 poäng före oss. Arsenal har en stor svenskanknytning. Dom tränas av Jonas Eidevall och i truppen finns dom tre landslagsspelarna Amanda Ilestedt, Lina Hurtig och Stina Blackstenius. Liverpool saknar svenskar, men har tre nordbor i form av finskan Emma Koivisto, norskan Sophie Roman Haug och danskan Sofie Lundegaard.

Det är inte allt helt lätt att bevaka Liverpools tjejer. Viasat sänder två matcher per omgång, men det är ju inte alls säkert att dom visar våra matcher. Det beror nog mycket på hur det går för oss. Det verkar inte heller som om LFCTV visar alla dammatcher direkt. Än är inte tjejerna i mål.

Matcher i oktober:

1/10 Arsenal (borta), WSL, 15:00
8/10 Aston Villa (hemma Prenton Park), WSL, 19:45
11/10 Leicester (borta), WSL, 20:00
15/10 Everton (hemma Anfield), 17:30
22/10 West Ham (borta), WSL, 16:00

Frisse Frisonfrisse.frison@liverpoolsweden.se2023-09-29 16:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool