Lagbanner
Det har sett bra ut i USA

Det har sett bra ut i USA

Vi har varit i USA på turné, vi har tränat och spelat tre matcher och det har sett bra ut. Vi har absolut inte hamnat på sné.

Liverpool FC har åkt till USA för att träna, möta tre europeiska lag och för att visa upp sig. Nye huvudtränaren Arne Slot har fått chansen att lära känna sina spelare och implementera sitt spelsätt.

I alla tre matcherna har Arne spelat ett tydligt 4-2-3-1- spel, ett spel som också går att utläsa som 4-2-1-3. Arne spelar med två spelande och styrande sexor och en tia. Han spelar med mer kontroll och mer bollinnehav än vad vi är vana vid. Ytteranfallarna har ett brett utgångsläge och nian ligger högt för att skapa utrymme åt andra. Det är ett tydligt spelsystem som verkar passa många av våra spelare.

Vi har mött tre storlag, Real Betis, Arsenal och Manchester United och det har varit värdefullt att känna den nerven. Alla lag har varit brandskattade på spelare som har gått långt i EM och i Copa America. Det har istället öppnat utrymme åt andravalsspelare och ungdomar. Vi har vunnit alla tre matcherna vilket är en boost för Arne och laget. Vi har startat med en förstauppställning och hade kommandot mot Real Betis, började lite på bakfötterna mot Arsenal men tog sedan över under första halvlek och mot Manchester United böljade det fram och tillbaka men vi gjorde mål på våra chanser till skillnad mot mancarna.

Den mest lysande spelaren i USA har varit Harvey Elliott som fungerade väldigt bra som tia, han stod för två assist och flera fina framspelningar. Vi såg också ett nytt stjärnskott tändas i form av sjuttonårige Trey Nyoni, spännande. Även Mohamed Salah, Jarell Quansah och Curtis Jones ska klappas på axeln.

Det har varit fullsatta arenor "over there", vi har spelat i Pittsburgh, Philadelphia och South Carolina. Sammanlagt har fler än 190 000 åskådare sett vårt lag.

Resultat:
27 juli, Acrisure Stadium, Pittsburgh, publik 42 679
Liverpool - Real Betis 1-0 (1-0)
Målskytt: Dominik Szoboszlai (34)
Laget: Kelleher (Jaros, 46); Bradley (Stephenson, 63), Quansah (Phillips, 63), Van den Berg (Chambers, 63), Tsimikas (Beck, 63); Endo (Morton, 46), Jones (Nyoni, 30); Szoboszlai (Bajcetic, 63); Salah (Blair, 63), Elliott (Doak, 63), Carvalho (Gordon, 63).

1 augusti, Lincoln Financial Field, Philadelphia, publik 69 879
Liverpool - Arsenal 2-1 (2-1)
Målskyttar: Mohamed Salah (13), Fabio Carvalho (34), Kai Havertz (40)
Laget: Kelleher; Bradley (Stephenson, 46), Quansah (Nallo, 71), Van den Berg (Phillips, 71), Tsimikas (Beck, 71); Szoboszlai (Blair, 71), Jones (Endo, 46); Elliott (Morton, 71);  Salah (Doak, 71), Jota (Nyoni, 46), Carvalho (Bajcetic, 71). 

4 augusti, Williams-Brice Stadium, Columbia South Carolina, publik 77 559
Liverpool - Manchester United 3-0 (2-0)
Målskyttar: Carvalho (10), Jones (36), Tsimikas (61)
Laget: Kelleher (Jaros 46); Bradley (Stephenson, 73), Quansah (Phillips, 65), Konaté (Van den Berg 46), Tsimikas (Chambers, 65); Gravenberch (Endo, 65), Jones (Nyoni, 59); Elliott (Bajcetic 65);  Salah (Doak, 65), Jota (Blair, 65), Carvalho (Morton, 65). 

Tjugosex spelare har fått speltid i USA. Så här mycket och så här bra har dom presterat:

Caoimhin Kelleher, 180 spelminuter (45, 90, 45), betyg 8
Caoimhin är kvick, rörlig och bollsäker. Han ser bekväm ut och det är förståeligt att han inte vill tillbringa ytterligare en säsong i skuggan av Alisson. Caoimhin fyller 26 år detta år.

Vitézslav Jaros, 90 min (45, 0, 45), 8
Den 23-årige tjecken fick två halvlekar, mot Real Betis och mot Manchester United, och imponerade. Han höll nollan i båda halvlekarna och såg stabil ut. Mot Manchester United stod han för ett par prakträddningar.

Conor Bradley, 208 min (90, 45, 73), 7
Conor är full av energi och täcker hela högerflanken med bravur. En del slarviga passningar drar ner betyget ett pinnhål. 

Luke Chambers, 51 min (26, 0, 25), 6
20-åringen fick göra två inhopp som ytterback och såg bolltrygg ut utan några stora åthävor.

Jarell Quansah, 201 min (64, 72, 65), 8
Jarrel har varit första mittback under USA-turnén. Han är bolltrygg och växer med ansvaret. Om inte kameran zoomar in hans ansikte är det svårt att tro att han bara är 21 år.

Sepp van den Berg, 181 min (64, 72, 45), 7
Ständigt utlånade Sepp har fått mycket speltid i USA. Dom två första matcherna startade han tillsammans med Jarell och det såg bra ut. Sepp är en spelande mittback men ställdes inte på så många svåra prov. Han såg oftast stabil ut, men vid något tillfälle kom han på mellis. Sepp fyller 23 år i år och vill nog vara förstaval i sitt lag och även om han har gått framåt är det svårt att se att det blir så i Liverpool.

Nat Phillips, 68, (26 18, 25), 6
Nat är en fighter, fysisk och tuff, men kanske brister det lite i bollspelandet, lite antites till Sepp. Nat gjorde vad som förväntades, varken mer eller mindre. Mycket talar för att det inte blir så många fler framträdanden i den liverbirdprydda tröjan.

Luca Stephenson, 88 min (26, 45, 17), 6
Luca är en gänglig 20-åring som huvudsakligen har spelat som mittfältare. Luca har fått hoppa in under alla matcher i USA och har även spelat på backposition. Han har gjort det bra, varken mer eller mindre.

Kostas Tsimikas, 201 min (64, 72, 65 ), 7
Kostas har fått mycket speltid och har sett bekvämare och tryggare ut än vad vi kanske är vana vid. Arnes spelsätt kan nog passa honom bra. När Kostas blir ordentligt pressad kan misstag komma, det skedde inte så ofta under dessa matcher, men det blev synligt vid något tillfälle.

Owen Beck, 44 min (26, 18, 0), 6
Owen är en vänsterback som fyller 22 år i år. Han fick hoppa in i dom två första matcherna och skötte sig bra utan att briljera. Owen hade nog behövt visa upp mer under denna USA-turné, nu har istället Kostas befäst positionen som första utmanare till Andy Robertson.

Dominik Szoboszlai, 136 min (64, 72, 0), 6
Dompan kom från ett EM där han spelat nonstop i Ungern som kapten och bärande spelare. I första matchen mot Real Betis fick han och Harvey dela på rollerna som nia och tia då det saknades en renodlad anfallsspets. Dompan är energisk och stark och stod för ett snyggt mål. I andra matchen fick han spela som sexa tillsammans med Curtis, han var bra utan att briljera. Det gick att se att Dom var sliten och han fick därför stå över den tredje matchen. 

Curtis Jones, 134 min (30, 45, 59), 7
Curtis är en spelare som gynnas av Arnes spelsätt. Han har startat alla matcher som en av två sexor och är bolltrygg, rörlig och kan också vara kreativ. Han stod för en bedrift i Unitedmatchen där han efter en strålande djupledslöpning stötte in 3-0. Vid några tillfällen drällde han med bollen och blev av med den, det gör att beyget sänks ett hack.

Waturo Endo, 115 min (45, 45, 25), 6
Waturo är nog en spelare som passar sämre in i Arnes spelsystem, han är ju mer den hårdföre och resolute bollvinnaren än den rörlige passningsspelaren. Waturo startade den första matchen och efter det prioriterades han ned.

Stefan Bajcetic, 69 min(26, 18, 25), 6
Stefan har haft en hejdlös otur med skador och såg helt naturligt lite ringrostig ut, kvickheten saknas men kommer att komma tillbaka efterhand. Det lyser av spel och klass om vår 19-årige talang.

Tyler Morton, 88 min (45, 18, 25), 6
Tyler har gjort bra ifrån sig under sina utlåningar och är en bollspelare som borde passa in i Arnes lag. Problemet är att det är trångt på mittfältet, så trångt att han även under denna turné inte fick mycket speltid som sexa som är hans bästa position. 

Trey Nyoni, 118 min (42, 45, 31), 7
Sjuttonårige Treymaurice fick hoppa in i Real Betis-matchen när Curtis fick en smäll i den 30:e minuten. Han briljerade direkt genom sitt kvicka och atletiska rörelsemönster och sin fina bollbehandling. Trey ser ut som ett riktigt kap. Han har fått spela på olika positioner men har sett som bäst ut när han har mycket boll. Ett superlöfte.

Ryan Gravenberch, 65 min (0, 0, 65), 6
Ryan dök upp senare till USA och fick starta den tredje matchen som sexa tillsammans med Curtis. Han såg lite ringrostig ut vilket inte är så konstigt, han kommer från ett EM där han inte fick någon speltid. Ryan hann dock visa prov på fin bollbehandling och driv vid några tillfällen.

Harvey Elliott, 201 min (64, 72, 65), 8
Harvey har varit det stora utropstecknet under USA-turnén, Han har fått spela i en nummer 10-roll som verkar som klippt och skuren för honom. I matchen mot Arsenal stod han för två briljanta assists. Framtiden ser spännande ut.

Mohamed Salah, 201 min (64, 72, 65), 8
Ett mål och två assist är ett bra facit för vår kung. Mo har sett oförskämt pigg ut och har utvecklats som framspelare. 

Diogo Jota, 110 min (0, 45, 65), 6
Skadeförföljde Diogo är på väg tillbaka och startade dom två senare matcherna som vår nia. En nia i Arnes spelsystem ligger högt och stångas med och stressar motståndarnas mittbackar och Diogo såg inte alltid helt bekväm ut med det, men han rörde om i grytan och skapade chanser mer för andra än sig själv. 

Fabio Carvalho, 201 min (64, 72, 65), 7
Fabio har fått starta som högerytter i alla matcher och verkade inledningsvis inte helt nöjd med det. Men Fabbe började hitta sin position och spelade upp sig efter hand. Han stod för två briljanta mål. Grabben har finteknik, den saken är säker.

Ben Doak, 69 min (26, 18, 25), 6
Tre inhopp, snabba indrivningar med bollen tätt intill fötterna, men slutprodukterna saknades.

Kaide Gordon, 26 min (26, 0, 0)
Det blev bara ett inhopp för Kaide, men som 19-åring finns det klar utvecklingspotential.

Lewis Koumas, 18 min (18, 0, 0)
Det blev bara ett inhopp för Lewis, men som 18-åring finns det klar utvecklingspotential.

Harvey Blair, 43 min (0, 18, 25)
Harvey fick hoppa in i dom två sista matcherna och visade energi och frenesi, Som 20-åring finns det utvecklingspotential.

Amara Nallo, 18 min (0, 18, 0)
Amara är en sjuttonårig mittback som värvades från West Ham förra sommaren. Han fick hoppa in i matchen mot Arsenal och ser spännande ut.

Frisse Frisonfrisse.frison@liverpoolsweden.se2024-08-04 13:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool