Lagbanner
Díaz-intervju: “En klassisk genombrottsstark och avig spelare”

Díaz-intervju: “En klassisk genombrottsstark och avig spelare”

Luis “Lucho” Díaz älskar att utmana och är ett hot med bägge fötterna. Det säger fotbollsjournalisten Oscar Lindgren Ortiz till liverpoolsweden.se.

Vem är Luis Díaz? Jag har läst in mig lite snabbt på honom och han har en ganska häftig livshistoria. Hur ser man på honom i Colombia? 

– Lucho, som han kallas här (i Colombia), är en kille från allra längst upp i norra Colombia nära gränsen till Venezuela, som upptäcktes tidigt. Legendaren Carlos Valderrama såg honom i en tidig ålder och aviserade för hela Colombia att han sett en ung kille som hade något alldeles extra. 

Han slog igenom i Atlético Junior och med dem vann han ligan samt gick till final i Copa Sudamericana (Sydamerikas Europa League) 2018 som de dock förlorade på straffar. 

Lucho blev uttagen till Copa América 2019 där han fick speltid i flera av matcherna. I landslaget håller han till främst ute på vänsterkanten. 

Hur är han som spelare? Vad har han för styrkor och vad kan han bli bättre på? 

– Han är en klassisk genombrottsstark och avig spelare som älskar att utmana. Kommer till skott med båda fötterna och har en förmåga att ta sig ur trånga lägen med bollen under kontroll. Som ni säkert sett har han gjort många spektakulära mål för Porto och även i landslaget, där målet mot Brasilien i Copa América blev nominerat till Puskas award av FIFA som ett av 2021 års snyggaste mål. 

Något han kan bli bättre på är att avväga när en enkel passning är effektivare för laget än en dribbling. Som många andra individualister vill han gärna dribbla precis hela tiden men när det inte är hans dag skapar det frustration. 

Jag såg honom live här i Colombia i Barranquilla (på samma arena där han slog igenom med Junior) i VM-kvalmatchen mellan Colombia och Peru i fredags (28 januari) men då hade han, liksom övriga laget, ingen lyckad dag och kom inte alls fram. Det är hans andra nackdel skulle jag säga, att han ibland försvinner ur matcherna och en svag Lucho Díaz gör ingen nytta på planen eftersom hans uppgift är att bryta mönstret och ta sitt lag ur låsta lägen. 


Díaz firar ett mål med förre Liverpoolspelaren Marko Grujic. 

Slutligen, hur tror du att han kommer passa in i den engelska fotbollen och i Liverpool?

– Då Liverpool är ett lag som spelar en offensiv och fartfylld fotboll där man hela tiden öser på och där målskyttet och skapandet av chanser praktiskt taget aldrig är ett problem så kommer han säkert passa in jättebra. Bra spelare brukar förstå varandra så har han bara kemi med de övriga offensiva stjärnorna så kommer de säkert gilla sin nya lekkamrat. 

Falcao, James Rodríguez, Juan Guillermo Cuadrado, David Ospina, Davinson Sánchez och Yerry Mina – kort sagt alla de största colombianska spelarna de senaste tio åren har faktiskt alla spelat i England men ingen har lyckats bli en fem-plusvärvning i just Premier League, även om framför allt de tre förstnämnda har haft lysande karriärer i andra ligor. 

Lucho är genombrottsstark och får med sig många frisparkar med sin snabbhet så den beryktade ”fysiska fotbollen” tror jag inte kommer bli något hinder för honom. Jag vet inte vilka krav Klopp ställer på sina offensiva spelare i defensiven, men jag har i alla fall aldrig sett Lucho ta en maxlöpning på egen planhalva nån gång. Men slipper han defensivt ansvar och bara kan koncentrera sig på offensiven har jag stora förhoppningar på att han ska kunna bidra med poäng och spektakulära mål. 

*** 

Stort tack till Oscar Lindgren Ortiz som ställde upp och svarade på våra frågor! 

 

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2022-01-31 10:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool