Lagbanner
Drygt ett år av Thiago Alcântara och Diogo Jota

Drygt ett år av Thiago Alcântara och Diogo Jota

De värvades i början av förra säsongen och nu är det dags att ta en titt på vad dessa spelare har tillfört Liverpool under mer än ett års tid.

För drygt ett år sedan presenterade Liverpool två nya spelare i form av Thiago Alcântara och Diogo Jota. Duon anslöt i mitten av september, en vecka in i den senarelagda säsongsstarten. Många av oss var exalterade över värvningarna av dessa spelare och Thiagos ankomst var självklart den man var mest spänd på. När de nu har tillbringat mer än ett år i Liverpool och haft all tid i världen att anpassa sig kan vi göra ett försök till att bedöma spelarna. Hur mycket har de bidragit med och hur pass mycket har de lyckats motsvara förväntningarna?

Thiago Alcântara, är vi nöjda eller väntar vi fortfarande?
Det är inget snack om att Thiago är och har varit en av planetens bästa mittfältare under flera års tid. När Liverpool värvade honom från FC Bayern var det många som höjde på ögonbrynen över hur pass billig affären blev. 22 miljoner € för en världsklasspelare av Thiagos kaliber. En central världsklassmittfältare med teknisk briljans var precis vad Liverpoolfansen önskade där och då. Förväntningarna på honom steg ytterligare då han i sin debut fullständigt lekte med bollen. Med Thiago i laget skulle absolut inget kunna stoppa Liverpool, men det tog tyvärr inte länge innan brasse-spanjoren blev otillgänglig för spel. Först drabbades han av coronaviruset och därefter träffades han fult i en tackling i Merseyside-derbyt som höll honom borta länge och som fick flera negativa följder med en hel del bakslag under våren. Denna säsong har skadorna också redan varit framme.

Det var såklart ingen hemlighet att spelaren i fråga har dragits med skadeproblem under sin karriär, men man hoppas ju ändå alltid på att det ska släppa. Mellan varven har Thiago såklart visat vilket klassregister han sitter inne på, men visst hade vi hoppats på att få se mer av detta? Förutom passningsspelet har han även visat en hårdhet i närkampsspelet som inte heller ska underskattas. De gånger han har varit bra har han verkligen varit suverän, men även om det handlar om en världsspelare så har han ändå inte haft det alltför lätt att smälta in i Klopps lag. När Xavi nyligen tog över tränarposten i Barcelona började rykten om en återkomst till Camp Nou omedelbart att snurra. Hur pass mycket sanning det finns i dessa rykten spelar ingen roll, men hur länge ska vi egentligen behöva vänta? För visst är det Bayern München-Thiago som vi fortfarande väntar på?

Anpassningstiden till en ny liga är över sedan länge och nu är det bara att hoppas att vi får se mer av de briljanta stunderna och att frånvaroperioderna minskar. Kvalitén ifrågasätter ingen, men får Klopp inte ut det bästa av Thiago i Liverpool under längre perioder så kommer nog många att gräma sig med tanke på förhoppningarna som fanns och som fortfarande finns på honom. I skrivande stund har Thiago under ett par matcher varit stundtals lysande och kanske var dunderskottet mot Porto den symboliska vändpunkten mot något ännu bättre?

Diogo Jota, succé redan från början.
Visst var det lite synd för Diogo Jota att han presenterades dagen efter att Thiago blev klar och verkligen fick befinna sig i skuggan. Om värvningen av Thiago hade diskuterats hela fjolårssommaren så var köpet av Jota en riktig överraskning. Att portugisen dessutom kostade dubbelt mer än Thiago fick många att höja på ögonbrynen. Såklart ökar priserna när man handlar från ett lag i samma liga som i Jotas fall när han anslöt från Wolverhampton, men att en okej spelare skulle kosta dubbelt mer än Thiago var bara parodiskt.

Det skulle dock snabbt visa sig att Diogo Jota var mer än okej. Han tog för sig direkt och gjorde mål av bara farten. Han gjorde mål i ligadebuten, och hattrick borta mot Atalanta i Champions League. Han slog också något slags rekord över att snabbt ha gjort ett visst antal mål på några få matcher. Sedan kom dock en tung skada som höll honom borta från spel i flera månader. Den skadan skulle dock inte hindra honom när han väl återvände och i skrivande stund snittar Jota nästan ett mål varannan match i Liverpooltröjan.

Den kvicke portugisen har varit en riktigt positiv injektion i Liverpools offensiva spel. Förutom sina mål river han upp försvar och har ofta lätt att ta sig förbi sin motståndare. Märkbart är också att så många av hans mål har kommit på nick. Trots sin korta längd besitter han en god spänst och är därav förvånansvärt ofta ett vapen i luften. Anfallstrion Salah-Mané-Firmino har också fått välbehövlig konkurrens, eller rättare sagt har Liverpool i Jota fått ytterligare ett alternativ. Vi kan också leka med tanken kring ifall Jota hade kommit in i laget under en tid då denna anfallstrio inte existerade. Då hade stjärnglansen kring portugisen säkerligen varit ännu större och kanske rent av kretsat kring honom.

Vi ska heller inte glömma Jotas relativt unga ålder (fyller 25 i veckan). Han kan till exempel fortfarande utveckla sitt beslutsfattande och några andra delar i spelet. Allt tyder på att han steg för steg bara blir bättre. Det som kanske sågs som ett överpris ifjol (ca 45 miljoner pund) ses nu som en mycket lyckad affär och återigen har Klopp hittat en spelare som han har utvecklat ytterligare några nivåer.

Summering av spelarna och frågeställningar
Liverpool fick alltså ifjol in lite nytt blod i laget efter två magnifika säsonger och visst har dessa herrar erbjudit saker som gynnar laget. Jota är det svårt att klaga på, han har åtminstone överträffat mina förväntningar och fortsätter ju bara att göra mål. Gällande Thiago däremot så svider det att konstatera att det ännu inte blivit riktigt så bra som jag hade hoppats. Dock var ju Liverpools fjolårssäsong ingen dans på rosor och visst var det slumpmässig otur att han skadades av en våldsam tackling i derbyt och därav var borta länge. De gånger han spelat denna säsong har det dock sett lovande ut och jag önskar att den senaste veckans Thiago också är den vi får se kontinuerligt framöver.

Vad är era egna omdömen kring dessa spelare när de nu har tillbringat mer än ett år i Liverpool, vad ger ni för betyg på dessa värvningar? Hur ska Jota användas om alla spelare är tillgängliga? Är det rimligt att vi fortfarande väntar på Thiagos högstanivå eller kommer han inte att kunna få ut max i detta lag? Kommentera gärna vad ni tycker.
 

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2021-11-29 08:30:00
Author

Fler artiklar om Liverpool