Lagbanner
Elvan klockan Elva

Elvan klockan Elva

liverpoolsweden.se plockar fram spåkulan, dammsuger nätet på rykten och teorier och kokar ihop det till sin alldeles egna häxblandning. Det här är, elvan klockan elva.

Det makalösa segertåget har ångat sig igenom halva januari och har inte en plump i protokollet sedan den delade poängen på Old Trafford i slutet av oktober. När vi blickade mot 2020 och årets första matcher var Tottenham (B), Manchester United (H) och Wolverhampton (B) en intressant rad som direkt stal uppmärksamheten. Efter att ha konstaterat både den attityd med vilken segern i London senast togs, och givetvis de tre poängen i sig, har de här tre raka nyckelmatcherna fått en lysande start. I eftermiddag är det chans för revansch mot det enda laget som tagit poäng av Liverpool sedan första helgen i mars 2019. 

Med glada besked i ryggen i form av Fabinho, Joël Matip och Xherdan Shaqiri åter i full träning tar sig Liverpool an detta klassikermöte med en lättare känsla vad truppsituation och fysiskt allmäntillstånd beträffar. Manchester United spelade otacksamt nog retur mot Wolverhampton i FA Cupen i veckan och vann en tight 1-0-match efter mål av Juan Mata, men inbytte Marcus Rashford linkade av efter drygt 10 minuters spel. Bortsett från ett sådant eventuellt skadeslag kan 90 minuter i benen på vad som i stort sett var förstaelvan, komma att göra sig till känna såhär i januari när den grymma vinterperiodens verkan ännu inte suddats ut. 

Efter Manchester Citys förvånande poängtapp [läs: Sir Roy Hodgsons födelsedagspresent till Pep Guardiola] på Etihad igår tar Liverpool sig an eftermiddagens batalj med 13 poängs försprång och två matcher i handen. Fina förutsättningar för att utan kniven mot strupen gå ut och demonstrera det maktskifte vi bevittnar, och inte minst den klasskillnad som rivalitet och spänning borträknat bör råda de två lagen emellan. 

Skador och avstängingar
Solen har stigit upp över det som för några veckor sedan urartade sig till ett jättehinder på resan mot målet. Kvar i rehabiliteringsprocessen är ändå James Milner, Naby Këita och Dejan Lovren. Att döma av Jürgen Klopps presskonferens i fredags är möjligheterna till spel för trion troligare mot Shrewsbury eller ännu troligare West Ham därefter. 

Elvan
Med sex raka nollor i handskarna vaktar betryggande nog Alisson Becker kassen den här eftermiddagen också.

Ytterbackspositionerna förblir en konstant i det här Liverpoollaget, där har vi inga frågetecken att räta ut idag och förhoppningsvis är båda yrvädrena på spelhumör. Mittbackspositionerna kommer likaså föga förvånande att innehas av Virgil van Dijk och Joe Gomez. Dejan Lovren är sedan tidigare uträknad och Joël Matip, precis tillbaka i full träning, behöver inte stressas tillbaka i spel på den position som Joe Gomez gjort till sin igen. 

Mittfältet förstärks från sjukstugan i form av Fabinho och Xherdan Shaqiri, som var lyckosam senast Manchester United gästade Anfield, men vad gäller både honom och brassen är inhopp det sätt på vilket någon av dem kan komma till spel idag. Det bör inte bli någon annan mittfältstrea än den som dominerade stora delar av matchen senast på Tottenham Hotspur Stadium. Jordan Henderson som ankare med Alex Oxlade-Chamberlain och Georginio Wijnaldum på varsin sida. Trion lär få åtminstone 70 minuter i benen i eftermiddag, med potentiellt defensivt byte i form av Fabinho eller offensiv förstärkning i form av Shaqiri. 

Glädjande nog är det heller inga frågetecken associerade med anfallstrion. Roberto Firmino har som ett brev på posten i den här osannolika segerstreaken, som behövde lite nytt liv där framme i slutet av 2019, växlat upp i vinterskrud och bjudit på god poängproduktion över nyår. Mohamed Salah och Sadio Mané bibehåller god form, men för den som alltid vill ha mer vore en stark Mohamed Salah-insats i eftermiddag ett skönt besked inför fortsättningen. 

                   Mané - Firmino - Salah
Wijnaldum - Henderson © - Oxlade-Chamberlain
Robertson - van Dijk - Gomez - Alexander-Arnold
                               Alisson

Ludvig Lundqvistludvig.lundqvist@liverpoolsweden.se@lundqvistludvig2020-01-19 11:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool