Lagbanner
EM-kollen: Shaq med en ass, Hendo fortsatt utanför elvan och skotsk besvikelse för Robbo mot Tjeckien

EM-kollen: Shaq med en ass, Hendo fortsatt utanför elvan och skotsk besvikelse för Robbo mot Tjeckien

Den första gruppspelsomgången är avklarad och nu är Europamästerskapet igång på riktigt. liverpoolsweden.se ger er en bild av hur det har gått för våra röda hjältar.

Ozan Kabak, Turkiet

Den unge mittbacken spenderade hela öppningsmatchen på kvisten och tur var väl det för de turkiska spelare som fick chansen mot Italien hade ingen rolig kväll. Det reinkarnerade Roberto Mancini-ledda Italien visade inga spår av det cyniska och, för att vara helt ärlig, trista Gli Azzurri vi vant oss vid de senaste åren utan bjöd verkligen upp till dans inför sina egna supportrar på ett relativt välfyllt Stadio Olimpico. Slutresultatet skrevs till 3-0 till de blå och nu är det kniven mot strupen som gäller för de uppskrivna turkarna inför deras andra match mot Wales som spelas ikväll. Kanske är det en omstuvning i mittlåset och en Ozan Kabak som krävs för en nytändning? 

Neco Williams & Harry Wilson, Wales 

Turneringens andra dag överskuggades givetvis av de otäcka scenerna som utspelade sig på eftermiddagen när Danmark mötte Finland på Parken och Christian Eriksen plötsligt kollapsade strax innan paus. Eriksen ska efter omständigheterna må bra och nu håller vi alla tummarna för att vi ska kunna få se dansken tillbaka på planen i framtiden. Kämpa Christian! 

Men innan otäckheterna i Köpenhamn hann Wales möta Schweiz i Baku av alla städer. Den i särklass märkligaste spelorten i ett redan ologiskt planerat mästerskap för övrigt. Där lämnades båda Reds bidrag till den walesiska truppen kvar på bänken i en match som slutade 1-1 efter en dominant insats från Schweiz Breel Embolo och en skalle från britternas Kieefer Moore. 

Xherdan Shaqiri, Schweiz


Xherdan Shaqiri lyfte in hörnan som Breel Embolo skallade in till 1-0 mot Wales. 

Ingen Williams och ingen Wilson men på andra sidan planen gjorde Xherdan Shaqiri 66 minuter för sitt kära Schweiz. Ingen insats man kommer att komma ihåg från Liverpoolspelarens sida, men väl en assist till Embolos ledningsmål. 

Jordan Henderson, England

Inget spel från Hendo heller som med sin ljumskskada färskt i minnet sannolikt kommer att slussas tillbaka in i spel med varsamhet. Istället var det West Ham Uniteds Declan Rice och Leeds Uniteds Kalvin Philips som tog hand om det defensiva mittfältet för England i deras premiär mot Kroatien på Wembley. Duon skötte sig alldeles utmärkt och framför allt sistnämnde Philips stod ut med en assist till Raheem Sterlings avgörande 1-0-mål i den andra halvleken. 

Andy Robertson, Skottland 


Liverpools vänsterback ledde sitt Skottland ut till landets första mästerskapsmatch sedan 1998. 

Liverpools vänsterback har spelat både Champions League-finaler och jagat historiska ligatitlar, men måndagens EM-premiär med Skottland mot Tjeckien hemma på Hampden Park var förmodligen skottens mest framemotsedda match i karriären. Matchen var skottarnas första i ett mästerskap (på herrsidan) sedan Frankrike-VM 1998 och det var med hög intensitet som hemmalaget tog sig an sin comeback i den europeiska fotbollens finrum. Robbo spelade hela matchen från sin vänstervingbacksposition men lyckades inte stå emot Tjeckien som med hjälp av lite magi från Patrik Schick gick segrande ur mötet med 2-0. 

Thiago Alcântara, Spanien


Målsnålt. Spanien fick aldrig hål på Sverige som spelade cyniskt och slog bollen till icing i 90+ minuter. 

Thiagos Spanien ställdes inför den smått omöjliga uppgiften att tugga i sig Janne Anderssons sega, hårda och überdefensiva Sverige hemma i Sevilla. Matchen slutade som vi alla vet 0-0 efter att Marcus Berg missat öppet mål och Robin Olsen storspelat de få gånger som spanjackerna bröt sig igenom den svenska köttmuren. Visst, Spanien spelade fint, Barcelonas guldklimp Pedri var en trevlig nugget för oss som helt prioriterat bort den spanska ligafotbollen den senaste säsongen och Jordi Alba var lika obehaglig ute till vänster som han brukar vara, men det jag främst tar med mig från det mötet är att de inte kommer att vara med i en kamp om något EM-guld. De saknar en pålitlig spjutspets och med Thiago startandes från bänken får de inga sympatier från mig. Mitt (hittills usla) tips säger att Spanien åker i kvarten, men efter Sverige-matchen har jag en känsla att de kan ryka ännu tidigare än så. 

Diogo Jota, Portugal 


Det blev till slut portugisiskt jubel i Budapest. 

Diogo Jota spelade 81 minuter för sitt Portugal mot ett Ungern som, till skillnad från Sverige, valde att i alla fall försöka att anfalla men som, också till skillnad från Sverige, till slut fick kapitulera bakåt. Portugals superoffensiv med (utöver Jota) Manchester Uniteds Bruno Fernandes, Citys Bernardo Silva och Juventus Cristiano Ronaldo imponerade inte något särskilt men lyckades strax efter Jotas byte äntligen få hål på ungrarna som efter 1-0 tappade i motivation och släppte in ytterligare två. En planenlig trepoängare för portugiserna som härnäst ställs mot Tyskland och sedan Frankrike i dödens grupp.

 

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2021-06-16 10:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool