Lagbanner
EM-kollen: Shaqiri historisk i Schweiz efter dubbla strutarna mot Turkiet

EM-kollen: Shaqiri historisk i Schweiz efter dubbla strutarna mot Turkiet

Drömmen om EM-bucklan lever vidare för sex av Liverpools åtta bidrag i årets turnering. liverpoolsweden.se tar er igenom den sista gruppspelsomgången ur ett rött perspektiv.

Ozan Kabak, Turkiet 

Det blev inga mästerskapsminuter för Liverpools unge mittback Ozan Kabak som lämnades kvar på bänken igen när Turkiet förlorade igen. Slutresultatet skrevs till 3-1 till Schweiz som efter en pinne på sina två första matcher var piskat att vinna, men mer om det här under. 

Xherdan Shaqiri, Schweiz

För det var ju med en stor lättnad som schweizarna bokade sin plats i slutspelrundan efter två baljor från en viss Xherdan Shaqiri. Den första: en elegant curl på Daniel Nannskog-språk mot bortre stolpen med - hör och häpna - högerfoten och den andra: ett beslutsamt avslut bakom Ugurcan Cakir efter en öppnande passning från Steven Zuber. Doppiettan innebär att Shaq nu hittat nätet i fyra mästerskap i rad (VM -14, EM -16, VM -18 och EM -20). Med sina tre EM-mål är han numera även Schweiz främste målskytt i turneringen jämte Hakan Yakin. 

Härnäst för Schweiz väntar tuffast möjliga motstånd när man ställs mot Frankrike i åttondelsfinalen som spelas i Bukarest på måndag. 

Neco Williams & Harry Wilson, Wales

Liverpools walesare fick efter kortare inhopp i 2-0-viktorian mot Turkiet chansen på nytt när man skulle göra upp om gruppsegern med Italien på Olimpico. Harry Wilson byttes in efter 74 minuter, Neco Williams efter 86, men man lyckades inte hämta ikapp italienarnas 1-0-ledning. Fyra poäng och ett plusmål räckte dock gott och väl för en andraplats i gruppen och nu väntar Danmark i Amsterdam på lördag. 

Jordan Henderson, England 


England toppade sin grupp och nu väntar ett rivalmöte med Tyskland i åttondelen på tisdag nästa vecka. 

Efter två matcher på kvisten fick Liverpools lagkapten sina första minuter i mästerskapet när han inför den andra halvleken bytte av Declan Rice på mittfältet vid ställning 1-0 till England i deras gruppfinal mot Tjeckien. Mötet slutade 1-0 till de tre lejonen, men Hendo hade faktiskt en andra boll över mållinjen men vinkades av för offside och får således fortsätta vänta på sitt första landslagsmål. I själva spelet såg Henderson bra ut även om det ska sägas att det var en ganska avslagen tillställning på Wembley efter paus med två lag som visste att de redan var vidare och inte hade någon större lust att göra det mer spännande än nödvändigt. Men viktiga minuter för Hendo inför åttondelen mot Tyskland! 

Andy Robertson, Skottland

Det blev en förtrollad EM-sommar för skottarna, om än en kort sådan. Steve Clarkes manskap hade svarat för två bra insatser mot Tjeckien (0-2) och England (0-0) men hade bara lyckats skrapa ihop till en pinne och efter 1-3 mot Kroatien är man utslagna ur Europamästerskapet. Kapten Robertson ledde sitt Skottland som, likt Ungern i Grupp F, stod upp väl mot sina högre rankade motståndare men saknade det där lilla extra för att översätta det stora hjärtat och den hårda arbetsinsatsen till poäng på tavlan. En erfarenhet man tar med sig till kommande mästerskapssomrar. För fler av den varan kommer det att bli. Speciellt om Robbo, Kieran Tierney, John McGinn och Billy Gilmour kan fortsätta hålla samma höga nivå. 

Thiago Alcântara, Spanien

Samtidigt som Sverige tappade en tvåmålsledning till Polen men kom tillbaka och knep gruppsegern i den 93:e minuten spelade Spanien för vidare spel i turneringen efter två raka kryss. Thiago kom in efter 71 minuter mot Slovakien i en match som världsmästarna från 2010 vann till slut sprang hem med 5-0 efter en trevande inledning med en missad Alvaro Morata-straff. Nu väntar Kroatien i åttondelen som spelas på måndag. 

Diogo Jota, Portugal 

Diogo Jotas Portugal avrundade gruppspelsfasen när man mötte Frankrike i en match man efter den tunga 2-4-förlusten mot Tyskland var tvungna att ta poäng i. Och så blev också fallet efter att Cristiano Ronaldo krutat in två straffar som svar på den i det franska landslaget återvändande Karim Benzemas två mål. Jota spelade hela matchen för sitt Portugal som i och med tredjeplatsen ställs mot Belgien i åttondelen. 

 

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2021-06-24 10:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool