Lagbanner
En orange Liverpoolelva

En orange Liverpoolelva

Dags för en uppställningslek med Liverpools elva nederländska spelare genom åren.

När Cody Gakpo nyligen debuterade blev han den elfte spelaren från Nederländerna som spelat för Liverpool. Jag funderade ett tag på att rangordna dessa efter någon betygsskala men då de symboliskt nog råkar vara elva till antalet fördelade på olika positioner slog det mig att man ju faktiskt kan göra en fullt realistisk startelva av dessa namn. Kollar man närmare på spelarna har vi nämligen en målvakt och fyra backar medan resten är olika mittfältstyper eller anfallare. Så här får ni en nederländsk Liverpoolelva som innehåller allt ifrån världsklassnamn och kultspelare till mediokra profiler och oerfarna ynglingar!

Sander Westerveld
Var aldrig någon världsklassmålvakt och gjorde bara två säsonger på Anfield. Fick dock avsluta säsongen 2000-01 med tre medaljer runt halsen.

Jan Kromkamp
En högerback som inte kom upp i den nivå man hoppades på under sin enda säsong i klubben. Fick dock göra ett inhopp i den berömda FA-Cup finalen 2006.

Virgil van Dijk
Han kom, han tog över och han vann. En gigant som blev den kanske viktigaste pusselbiten när Klopps Liverpool tog sig tillbaka till toppen.

Sepp van den Berg
Den idag 21-årige mittbacken anslöt sommaren 2019 som ett framtidslöfte men har utöver några få cupmatcher mestadels varit utlånad.

Ki-Jana Hoever
Likt jämngamle van der Berg så var Hoever också en försvarare med framtiden framför sig. Tog dock aldrig plats och såldes till Wolverhampton.

Ryan Babel
Kom som en lovande talang och visade stundtals klass med sin fart och några fina mål. Tog dock aldrig det sista steget till att bli en tongivande spelare i Liverpool.

Georginio Wijnaldum
Värvades under Klopps första sommar och var en pålitlig klasspelare under fem säsonger. Gjorde bland annat betydelsefulla mål i CL-semifinaler, både mot Roma 2018 och mot Barcelona 2019.

Boudewijn Zenden
En märklig värvning av en spelare som hade passerat sitt bäst före datum när han kom till Liverpool. Blandade och gav under två år. Satte en straff i CL-semin 2007 och fick faktiskt även starta i finalen.

Cody Gakpo
Framtiden får utvisa hur väl Gakpo lyckas i Liverpool. Har fått en tuff start i ett för stunden formsvagt lag. Målskytt i samtliga gruppspelsmatcher i VM härom månaden.

Dirk Kuyt
En hårt kämpande publikfavorit under sex säsonger på Anfield. Gjorde en hel del viktiga mål även om han stundtals också användes som yttermittfältare.

Erik Meijer
Storväxt reservanfallare som under en säsong i Liverpool lyckades hitta nätet en enda gång.
                                       


                                      Westerveld

Kromkamp          Van Dijk           Van den Berg         Hoever

Babel                  Wijnaldum         Zenden                 Gakpo

                                  Kuyt            Meijer




Det blev en klassisk 4-4-2 uppställning där Hoever får agera ytterback. Gakpo tar plats som ytter och Kuyt blir anfallare, men man kan såklart byta position på dessa herrar. Kvalitetsmässigt är startelvan väldigt ojämn då nivåskillnaderna mellan en del spelare är extremt stora. Van Dijk, Wijnaldum och Kuyt utgör en stark ryggrad, men hur långt räcker det när spelarna runtomkring inte är av samma kaliber?

När van Dijk får sällskap av Kromkamp, van den Berg och Hoever i fyrbackslinjen räcker det knappast med att han själv är den han är. Hur mycket van Dijk än kommer att bidra med så kommer det att läcka bakåt och med Westerveld i målet kommer det nog inte kännas särskilt tryggt i de bakre leden.

På mittfältet får Wijnaldum sällskap av Zenden centralt och här får vi nästan lita på att båda håller en relativt hög lägstanivå. Babel och Gakpo som får attackera varsin kant är däremot allt för ojämna kort. Har de en bra dag på jobbet kommer de att skapa en hel del medan man under sämre dagar inte kommer uträtta någonting alls. (Vi får för övrigt hoppas att Gakpo inte blir en ny Babel efter sin tuffa start).

Även om Kuyt i sina unga år var en målskytt av rang så kommer detta lag att ha problem med målskyttet. Kuyt kommer nog göra några mål, men han behöver avslastning främst från mittfältet eftersom anfallskollegan Meijer inte är någon vi kan lita på.

Om vi leker vidare med tanken om att detta hade varit ett verkligt lag där alla spelare innehar den kvalité de besatt under sina år i Liverpool, hur bra hade man då klarat sig? Man hade nog varit ett mittenlag i Premier League. I sina sämsta stunder hade man kunnat halka långt ner i tabellen då försvaret skakar och målskyttet inte fungerar. Med lite bättre flyt hade man kunnat slåss om Europa League-platser eftersom stjärnspelarna trots allt håller en så hög kvalité. Man hade nog kunnat vinna en ligacupbuckla, sluta nia i ligan och åka ur mot Southampton i FA-cupens femte runda. Landslagsmässigt hade man tagit sig vidare från ett gruppspel och åkt ur i åttondelen.

Vad tror du själv, hur hade detta lag klarat sig och vilken av dessa profiler är din egen favorit genom åren?
 

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2023-02-01 07:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool