Lagbanner
Europakollen: "Det gnisslas fortfarande rejält"

Europakollen: "Det gnisslas fortfarande rejält"

Liverpool har chansen att säkra en slutspelsplats i Champions League på onsdagskvällen. William Edström på Ajax-redaktionen delar med sig av sina tankar kring motståndarna.

Ni ligger sex poäng efter Liverpool och en plats i Champions Leagues
åttondelsfinaler inför detta möte. Tror du fortfarande det är möjligt
att gå vidare?

-Nej, det tror jag inte. Vi måste vinna mot er med minst två mål för att ens ha chansen och som det sett ut så ser jag inte det hända.

Hur har första delen av Ajax säsong sett ut överlag? Trots att CL-avancemanget blir svårt så leder ni ändå ligan...
-Den började bra men föll sedan djupt. Började egentligen med förlusten på Anfield, det var ju ingen skam i sig men sen gick man flera matcher i rad utan seger, spelade uruselt och blev totalt förnedrade av Napoli. Visst har man ligaledningen i behåll och har tagit storsegrar i ligan två senaste omgångarna men det gnisslas fortfarande rejält.

1-6 förlusten mot Napoli är klubbens största nederlag sedan 1960-talet och den största någonsin för Ajax i europeiskt sammanhang. Hur var reaktionerna efter detta, såg man det som en tillfällig plattmatch eller har det orsakat djupare sår?
-Det blev väldigt starka reaktioner, även från mig. Det var Ajax värsta insats någonsin skulle jag säga. Jag och många fler skulle gärna se Alfred Schreuder få sparken. Inte bara för resultatet, utan för hans sätt att leda laget vilket ledde till förnedringen. Inte minst var hans uttalanden efter matchen enerverande, han skyllde ifrån sig på att man sålt flera spelare i somras, sa att Liverpool och Napoli är flera klasser över Ajax just nu osv, kort sagt var det en riktig loserattityd som man inte ska ha i Ajax, hans bortförklaringar och ursäkter gillades inte. Ajax-attityden är bröstet ut, huvudet högt, ett visst mått av arrogans, inte komma med slappa ursäkter när det går åt helvete. Schreuder har varit märkbart stingslig efter det, efter att man slog Excelsior med 7-1 höll han en bisarr presskonferens där han trots storsegern var på vresigt humör och i en lång monolog skällde och gnällde över kritiken han fått.

Vilken typ av match tror du vi får se då Liverpool kommer till Amsterdam under onsdagskvällen och finns det några frågetecken i Ajax trupp?
-Svårt att sia om. Anfallsspelet har sett lite bättre ut i ligan senaste matcherna när man ändrat om lite, men försvarsspelet har fortfarande sett svagt ut. Om RKC Waalwijk kan orsaka bekymmer med spelomställningar är man ju livrädd för vad Liverpool kan göra... Uttagningsmässigt så är Kenneth Taylor och Devyne Rensch friska efter mindre skador som höll dem borta i helgen, enda på skadelistan nu är mittbacksreserven Ahmetcan Kaplan som ändå inte varit aktuell.

Du ska ha en stor eloge för att du upprätthåller oss läsare på Svenskafans med dina texter, men hur upplever du att holländska ligan annars står sig medialt i Sverige?
-Tack så mycket! Jag upplever att intresset ändå växt en del på senare år, märks inte minst i att Viaplay nu visar åtminstone Ajax ligamatch varje omgång och ofta i alla fall någon till. För bara ett par år sen fick jag själv påminna Viasat om att de hade rättigheterna och be dem lägga ut matcher på Viaplay, innan det var det ett par år utan några svenska tv-rättigheter alls så då fick man fulstreama. Märker också av att intresset på SvenskaFans och på Twitter har ökat, och jag och en vän kunde driva Eredivisiepodden i flera år (nu nedlagd pga tidsbrist men gamla avsnitt finns fortfarande att lyssna på om man vill).

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2022-10-26 11:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool