Lagbanner
Europakollen: "Har lyft klubben till en ny nivå"

Europakollen: "Har lyft klubben till en ny nivå"

Champions League är tillbaka! liverpoolsweden.se hörde av sig till Fotbollskanalens Keven Bader för att kolla läget inför kvällens första åttondelsfinal mellan RB Leipzig och Liverpool.

Leipzig mot Liverpool i Champions Leagues åttondelsfinal. Hur mycket kittlar det här dubbelmötet?

- Oerhört mycket. Det är många fina matcher som vi kan se fram emot i Champions League, men just denna kittlar extra med tanke på alla ”matcher i matchen”. Det är framförallt spännande att se om Julian Nagelsmann får revansch mot Jürgen Klopps Liverpool efter CL-kvaluttåget 2017 (Hoffenheim – Liverpool).

Leipzig fortsätter att imponera och befinner sig just nu på en andraplats i Bundesliga bakom giganten Bayern. Hur har Julian Nagelsmann satt sin prägel på laget sedan han tog över skutan under 2019?

- Nagelsmann har verkligen tagit ett helhetsgrepp om ”projektet” RB Leipzig och lyft klubben till en ny nivå. Det finns ingen given fixstjärna efter Timo Werners farväl, nu är det istället flera spelare som tar på sig ansvaret när det kommer till målproduktionen. ”Laget före jaget” – något man definitivt kan applicera på Nagelsmanns RB Leipzig. 

Veckans stora snackis i klubben måste vara att försvarsstjärnan Dayot Upamecano nästa säsong spelar för konkurrenten Bayern München. Dina tankar kring den övergången?

- Ett tungt tapp, men ingen större överraskning med tanke på Dayot Upamecanos utveckling. Under Nagelsmann har RB Leipzig fått ett riktigt solitt försvar, det stabilaste i Bundesliga skulle jag säga. Självfallet finns det vissa käftsmällar såsom mötet mot Manchester United (5-0) i höstas eller tidigare i år mot Mainz (3-2). Men i det stora hela har RBL ett starkt försvar där Upamecano har varit en nyckelpjäs. Det ska dock sägas att RB Leipzig redan har planerat i förväg – den 19-årige lovande mittbacksklippan Joško Gvardiol (Dinamo Zagreb) är redan klar för klubben och kommer ansluta i sommar. Detta är en del av klubbens ”affärsidé” – värva in ungt/lovande och sedan sälja med fin vinstmarginal. RB Leipzig investerade cirka 54 miljoner € i Werner, Keita, Upamecano och nu är de sålda för cirka 156 miljoner €.

Det är två lag med helt olika formkurvor som drabbar samman i det här dubbelmötet. Är tyskarna rent av favoriter som läget är just nu?

- Jag skulle säga att det är 50/50. Ja, RB Leipzigs form är betydligt positivare, men jag tycker inte man kan bortse från de individuella stjärnorna som Liverpool har i Salah, Mané och Firmino. Jag tror på två jämna matcher som kommer bli väldigt intressanta att följa. Om jag måste tippa så säger jag att RB Leipzig tar sig vidare på grund av ett bortamål.

Avslutningsvis, matchen spelas ju som bekant i Budapest, på grund av de rådande Corona-restriktionerna i Tyskland, istället för på Red Bull Arena i Leipzig. Tror du att det kan komma att ha någon betydelse i slutändan?

- Detta har nog inte lika stor betydelse nu när det inte finns några fans på läktaren, men det gör ändå skillnad med tanke på den extra restiden som laget måste göra nu. Det mesta lutar dock mot att returmötet inte kommer spelas på Anfield, så då kan man säga att det är ”lika” i detta avseende.

***

Stort tack till Keven Bader som ställde upp och svarade på våra frågor!
 

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2021-02-16 11:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool