Lagbanner
Europakollen: “Öppna spjäll känns ju rimligt”

Europakollen: “Öppna spjäll känns ju rimligt”

En öppen match där mittfältskampen blir avgörande är att vänta när Liverpool gästar Ajax på Johan Cruyff Arena i Champions League-gruppspelets första omgång.

Ajax ledde Eredivisie på målskillnad när säsongen blåstes av med nio omgångar kvar i mars. Hur surt kändes det att inte få fullfölja säsongen likt Premier League och Serie A?

“Jag hänger inte direkt läpp för det. Kändes tråkigt att inte få slutföra säsongen, men det hade inte känts som en riktig titel då som du säger det återstod nio omgångar och efter en formsvacka hade luckan ner till AZ släppts upp till att bara målskillnad skilde. Hade Ajax utsetts till mästare hade det blivit ett jävla liv från de andra lagen och som sagt, hade inte riktigt känts som en äkta titel ändå så mest glad att vi slapp mer stök runt det än det blev. Viktiga var att Ajax tilldelades den bästa CL-platsen så man slapp kvala.”

Donny van de Beek och Hakim Ziyech lämnade för Manchester United respektive Chelsea i somras. Hur stora tapp är de för laget?

“Väldigt stora tapp förstås, både som spelare och personer var Donny och Hakim helt underbara att ha i Ajax. Så givetvis saknar man dem, men tidigt på säsongen har både nyförvärv och nya talanger underifrån imponerat och visat att de kan ta över efter dem.”


Matthijs de Ligt (Juventus), Frenkie de Jong (Barcelona), Hakim Ziyech (Chelsea) och Donny van de Beek (Manchester United) var alla vitala i det Ajax-lag som var sekunder från en plats i 2019 års Champions League-final. Nu är de sålda men Ajax har en ny lovande generation på uppgång. 

Kärnan från laget som tog hela Europa med storm för lite mer än ett år sedan är i stort sett borta. Vilka är det som ska göra det för Ajax nu? Sitter man på ytterligare en supergeneration?  

“En del av kärnan är ändå kvar. Dusan Tadic, Daley Blind, André Onana, Nico Tagliafico, David Neres och Noussair Mazraoui från startelvan då är alla kvar vilket förstås är väldigt skönt. Ziyech och van de Beek, och innan det Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong och för den delen Lasse Schöne såklart tunga tapp dock. Men det är inte ett helt nytt lag, att Onana och Tagliafico fortfarande är kvar är en trevlig överraskning, många trodde de skulle gå i sommar med och särskilt Onana är jätteviktig för Ajax. De och David Neres (som är tillbaka från en långtidsskada nu) och Mazraoui kan säkert försvinna inom några år medan ledarna och kulturbärarna Tadic och Blind (definitivt Tadic i alla fall, det är klappat och klart) kan bli kvar resten av sina karriärer. Det är ett spännande läge nu när halva laget från den säsongen är kvar och kan hjälpa skola in nya spelare i laget. Apropå ny generation på gång så ses de födda 2002/2003 som den mest lovande årskullen Ajax fått fram på väldigt, väldigt länge och nu knackar de, ledda av Ryan Gravenberch som lär starta på onsdag, på dörren till a-laget…”


Erik ten Hag - en tränare som gillar att experimentera. 

Seger i fyra av fem ligamatcher så här långt, hur har spelet sett ut i starten av säsongen?

“Det är tydligt att man fortfarande söker efter exakt hur man ska spela och fungera utan Ziyech och van de Beek. Erik ten Hag har mixtrat med startelvan där som sagt flera nyförvärv och nya talanger håller på att slå sig in. Han har stått för några riktigt dumma idéer som att spela slätstrukne mittbacken Edson Álvarez på mittfältet och sätta giftige yttern Quincy Promes som en vilsen tia. Det kulminerade med en genomusel insats i förlusten mot Groningen innan landslagsuppehållet. Men sent i transferfönstret kom Davy Klaassen hem till Ajax och senast mot Heerenveen bildade han mittfält med supertalangen Gravenberch och nyförvärvet Mohamed Kudus som varit briljant hittills (han saknades mot Groningen vilket märktes) och då gjorde Ajax sin bästa match för säsongen och vann med 5-1 tack vare det mittfältet. Så förhoppningsvis har ten Hag insett hur han borde spela och kan börja bygga runt det nu, men lite osäkert känns det ändå fortfarande då ten Hag gillar att mixtra så här tidigt på säsongen.”

Slutligen, vilken matchbild kommer vi att se i Amsterdam ikväll?

“Öppna spjäll känns ju rimligt, Ajax kommer i alla fall inte ligga på försvar och antar att Liverpool inte heller kommer göra det. Mittfältskampen blir intressant och kanske avgörande, hoppas Gravenberch-Kudus-Klaassen får fortsätta och fortsätter imponera, och att nye brassen Antony som likt Kudus varit grym så här långt i Ajax-tröjan, får starta som högerytter. Då tror jag det kan bli intressant offensivt för Ajax i alla fall. Samtidigt som man blir nervös över att Daley Blind och Perr Schuurs, inte jordens snabbaste mittbackspar, ska ställas mot Salah, Firmino och Mané. Frågetecken också gällande hur samspelt Ajax mittfält är, särskilt defensivt, det är ändå helt nykomponerat och ställdes helt när Heerenveen gjorde mål på en blixtsnabb omställning i söndags.”

***

Stort tack till William Edström på Ajax-redaktionen som svarade på våra frågor! 
 

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2020-10-21 11:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool