Everton-Liverpool 0-0 (0-0)

Delad pott i återuppstarten efter ett lågintensivt Merseysidederby. Liverpool ägde majoriteten av bollinnehavet, men det var Everton som skapade matchens bästa chans i slutskedet av matchen.

Domare: Mike Dean

Ligasäsongen startar igen och Liverpool inleder med ett Merseysidederby borta mot Everton. Andy Robertson missar matchen på grund av en skada och Mohamed Salah är inte redo för att starta matchen och placeras därför på bänken. James Milner och Takumi Minamino får i deras frånvaro chansen från start.

Mané       Firmino       Minamino
            Keita   Fabinho    Henderson
     Milner  Van Dijk  Matip  Alexander Arnold
                           Alisson

Bänken: Adrian, Wijnaldum, Lovren, Oxlade-Chamberlain, Origi, Elliott, Williams

Everton skapar matchens första chans via Richarlison som får chansen från en snäv vinkel efter en felinriktad nick från Fabinho. Alisson slänger sig och når brassens avslut med fingertopparna.

Liverpools första chans kommer efter ca 10 minuters speltid. Minamino testar lyckan från distans, men skottet går långt utanför. Efter en trevande inledning börjar Liverpool äta sig in i matchen och ta över matchbilden.

Efter 30 minuters speltid får Matip chansen att skalla in 1-0 efter en bra frispark från Alexander-Arnold. Tyvärr är Matips nick rejält feltajmad och bollen går utanför målvaktens vänstra stolpe.

Minamino erövrar boll på mittplan och sätter igång ett kontringsförsök. Bobby Firmino får ett bra läge att skjuta in 1-0 men får inte till skottet med vänsterfoten.

I slutskedet av första halvlek sliter sig Mané loss på vänsterkanten och vinner en frispark i ett bra läge. Alexander-Arnolds frispark räddas dock av Pickford. Kort därefter tvingas Milner lämna planen på grund av en skada, Joe Gomez ersätter.

Första halvleks sista chans går till Liverpool. Efter ett fint kombinationsspel får Minamino chansen att avsluta, men japanens skott blockeras av en Evertonspelare.

Sammanfattning

Efter en slö inledning av matchen, som vittnar om att det långa uppehållet har påverkat tajmningen i både passningsspelet och löpningarna, så lyckats Liverpool ändå skapa ett antal chanser. De farligaste situationerna uppstår efter omställningar och via fasta situationer. En ljusglimt i matchen är Minamino, som är den spelare som har varit inblandad i flest farliga situationer.

Minamino får något oväntat lämna planen efter första halvlek och ersätts av Alex Oxlade-Chamberlain.

Fint kombinationsspel av Liverpool leder till andra halvleks första chans. Keita får chansen att avsluta på volley, men skottet går utanför.

Liverpool använder sin vänsterkant på ett bra sätt i inledningen av andra halvlek, både Gomez och Mané är involverade i ett flertal halvfarliga situationer.

Richarlison får en chans efter en snabb omställning av Everton. Matip gör ett bra hemjobb och lyckats störa brassen tillräckligt mycket. I sekvensen efter vinner Mané en frispark i ett ypperligt läge precis utanför straffområdet. Frisparken från Alexander-Arnold är bra men snuddar muren och smiter utanför.

Liverpool gör ett dubbelbyte i den 65:e minuten, Wijnaldum ersätter Keita och Origi ersätter Firmino. Med ca 20 minuter kvar att spela tvingas Joel Matip lämna planen efter en skada och ersätts av Dejan Lovren. Liverpool har således genomfört samtliga fem byten med 20 minuter kvar att spela.

Everton skapar några riktigt heta chanser med 10 minuter kvar att spela. Alisson  tvingas  till en kvalificerad räddning efter en fin klackspark från Calvert-Lewin. På den följande returen får Davies ett drömläge, men hans skott går i stolpen. Några minuter senare skapar Everton ytterligare ett bra läge genom Richarlison. Alisson räddar återigen Liverpool.

I matchens slutskede slarvar Evertons Davies med bollen och tappar den till Oxlade-Chamberlain som blir nerdragen utanför straffområdet. Den efterföljande frisparken av Fabinho är ytterst nära att gå i mål men Pickford lyckats styra bollen över ribban.

Liverpool äger majoriteten av bollinnehavet i andra halvlek och trycker ner ett lågt sjunkande Everton. Klopps mannar lyckats dock inte vara tillräckligt effektiva i den sista tredjedelen av planen. Everton sticker upp i slutskedet av matchen och skapar två riktigt bra chanser. Matchens slutar tillslut 0-0 och resultatet får anses vara relativt rättvist.

Det blev inget blixtrande Merseysidederby denna afton av förklarliga skäl. Tajmningen och intensiteten saknades efter det långa uppehållet.

Spelaromdömen

Alisson Becker räddar Liverpool i matchens slutskedet med två fantastiska räddningar. Addera första halvleks räddning på Richarlisons avslut och det kan återigen konstatera att brassen är ovärderlig för Liverpool.

I de bakre leden gör både Virgil van Dijk och Joel Matip stabila insatser. Dejan Lovren får en otacksam uppgift när han får äntra planen i matchens slutskede, men han ska vara tacksam över att hans misstag ej resulterar i ett baklängesmål. Joe Gomez får agera vänsterback och gör det bra, trots en ovan position. Bidrar i offensiven och trycker på längs vänsterkanten. Alexander Trent-Arnold är involverad i ett flertal sekvenser, men saknar i likhet med många andra den där sista kvalitén.

Både Fabinho och Henderson gör gedigna arbetsinsatser men slarvar stundtals i passningsspelet. Naby Keita är den mittfältare som är mest kreativ ikväll.

Takumi Minaminos första halvlek är riktigt bra. Japanen är  kreativ och var involverad i mycket av det offensiva spelet. Sadio Mané jobbar sig sakta men säkert in i matchen. Saknar dock det där lilla sista ikväll, men visar stundtals upp den kvalité som vi alla vet att han besitter. Firmino gör en ganska svag insats och är för lite delaktig i spelet ikväll.