Everton - Liverpool
1 - 4

Everton – Liverpool 1–4: Röd dominans på Merseyside

Liverpool gästade Everton på Goodison Park för Merseyside-derby nummer 239 i ordningen.

Matchen inleddes med en total dominans av de rödklädda. Redan i matchminut två slog Trent Alexander-Arnold sin första hörna, en hörna som Joel Matip fick stå helt omarkerad på och kunde nicka bollen mot, men inte i mål. Matchminuten senare var Mohamed Salah nära att styra in ett inlägg av Diogo Jota och egyptiern var även nära att måla några minuter senare när Andy Robertson hitta in snett bakåt till målkungen som även denna gång inte kunde hitta in bakom Jordan Pickford.

Men mål skulle den engelska landslagsmålvakten behöva släppa in. När matchuret började ticka upp mot tio minuter spelade hittade Robertson in med en bra boll snett inåt bakåt där Jordan Henderson stod och väntade. Kaptenen mötte med vänsterfoten och med ett kliniskt avslut tryckte Hendo in bollen bakom Pickford. Mer än välförtjänt för ett Liverpool som hade varit klart bäst.

Tio minuter senare var det dags för Pickford att hämta bollen ur nätmaskorna igen. Liverpool vann bollen på mittplan, Henderson fick bollen och spelade fram Salah i djupled. Skytteligaledaren gjorde inga fel och placerade in bollen i det bortre hörnet. 2–0 var ett faktum och delar av Everton-publiken började lämna arenan.

Minuterna tickade på med mycket spelavbrott och The Reds såg ut att ha matchen under kontroll. Men med drygt fem minuter kvar till halvtidsvilan slog Everton till med ett mål som kom som en blixt från klar himmel. Richarlison hittade fram till Demarai Gray som hade löpt sig fri centralt. Gray placerade bollen mellan benen på Alisson Becker och helt plötsligt var matchen vid liv igen.

Andra halvlek inledde pendlande utan att något av lagen lyckades ta tag i taktpinnen. Everton visade på en ny energi och Liverpool hade svårt att komma till några klara målchanser.

Men efter tjugo minuter spelade i andra halvlek så kom läget för Liverpool. Seamus Coleman som hade gjort en bra match i övrigt stod för ett hjärnsläpp likt Jorginhos i helgen. Irländaren försökte ta ner bollen på mittplan efter en offensiv hörna, men Salah högg en som kobra och plockade bollen av högerbacken. Sedan var det fri gata och väl framme vid avslutsläget skedde inga misstag. 3–1 och man kunde pusta ut lite igen hemma framför teven.

Efter målet var det som att musten gick ur Everton och Liverpool kontrollerade matchen på nytt. Fler mål skulle det även bli. Diogo Jota är för tillfället stekhet och målformen skulle hålla i sig för portugisen. Robertson spelade in bollen på fötterna på Jota som med en touch vände bort Allan och tryckte upp bollen i nättaket helt otagbart för Pickford. Målet skrivs ner som nummer åtta i ligaspelet för Jota och fastställde slutresultatet 4–1 i röd favör.

Trots att Everton skapade lite nerv i matchen i och med det sena reduceringsmålet i första halvlek, så var det sämre Merseyside-laget aldrig riktigt nära. Liverpool är överlägsna sett till hela matchen och det är en klar klasskillnad mellan lagen.

It’s the season, love and understanding, Merry Christmas, Everton!