Goodison Park, 2022-09-03 13:30

Everton - Liverpool
0 - 0

Everton-Liverpool 0-0: Målvakternas match

Ett otroligt intensivt och händelserikt Merseysidederby slutade 0-0, men kunde eller borde ha slutat 2-2, 3-3 eller med en uddamålsseger till ett av lagen. Dom två målvakterna Jordan Pickford och Alisson och stolparna ville annat och den händelserika matchen slutade mållös.

Goodison kokade när stadens två stoltheter möttes för 241:a gången. Vårt röda lag började med bollinnehav vilket vi förväntat oss, men dom blå visade direkt att dom var laddade, välorganiserade och täta. När vi fick kontroll över bollen organiserade dom sig i en tät 4-5-1-organisation och gjorde det svårt för oss. Det blev istället Everton som fick den första riktiga chansen i sjunde minuten när hemmalagets kelgris Anthony Gordon får en chans på ett inlägg men är lite långsam.

Matchen är sedan en kamp där vi har bollinnehav och ser ut som det bättre laget. Men vi får inte till den sista passningen. Darwin är het men ibland lite otajmad. Salah har svårt att komma in i matchen. Det är återigen Harvey Elliott som är den som är kreativ. I den 27:e minuten slår Kostas Tsimikas en frispark som Luis Diaz är nära att skarva in. Men matchen svänger, i den 32:a minuten är det dom blå som får en fet chans efter intensiva närkamper på vår planhalva. Först blir Neal Maupays skott blockerat och sedan skjuter Tom Davies utanför med en yttersida.

Chanserna trappas upp och nu är det Liverpool som börjar visa klass. I 42:a minuten slår Joe Gomez en utmärkt djupledsboll som Darwin tar ner och direkt skickar iväg en rökare. Jag och många hade redan ställt oss upp för att jubla, men Pickford visade upp sin fantastiska reaktionsförmåga och touchade bollen så att det bara blev en ribbträff. Därefter sög Luis Diaz tag i bollen, drev inåt och skickade bollen mot mål, men ta mig tusan, gick den inte på insidan av stolpen. 0-0 i halvtid efter mycket dramatik.

Jürgen Klopp gjorde ett i byte i halvtid då Fabio Carvalho gick ut. Fabio åkte på en ordentlig smäll av den hårdföre Amadou Onana som då varnades. Fabio hade också svårt att komma till sin rätt i denna mycket fysiska match. In kommer vår hjälte Roberto Firmino och vi byter till en 4-2-3-1-formation som i praktiken mer ser ut som 4-2-4. Vi tar kommandot i andra halvlek och det går lite rappare. Såväl Kostas som Darwin får skottlägen utan att få precision på skotten.

När vi inte kan utnyttja vårt spelövertag skapar istället Everton feta chanser. I den 64.e minuten får Neal Maupay friläge men Alisson gör sig stor och täcker. I den 69:e minuten trycker vår tidigare ungdomsspelare Conor Coady in, vad han och nästan hela publiken och även vi TV-tittare tror, 1-0 till Everton. VAR uppvisade dock att det var en tydlig offside. Det ska vi vara glada för.

Jürgen utnyttjade alla sina fem byten. Trent hade det jobbigt mot Evertons vänstersida där Gordon och även Mykolenko gjorde livet surt för honom. Han blev utbytt mot James Milner som hade det lika jobbigt och Jürgens slutdrag blev att ta in Joel Matip och sätta Joe Gomez på högerbacken. I 84:e minuten visade Alisson åter sin klass som världsmålvakt och räddade ett jätteskott av inhopparen Dwight McNeal. I slutet var det vi som tryckte på och Everton som var nöjda med poängen. Salah var ytterst nära att avgöra, men stolpen räddade Everton återigen. Pickford fick ett gult kort för maskning och strax därefter blåstes matchen av.

Sammantagen en väldigt intensiv och underhållande match där Jordan Pickford och även vår Alisson briljerade. Vi hade mera boll och fler chanser, bland annat tre målramsträffar så det känns nog som en vunnen blå poäng och förlorade röda poäng. Vi får ta med oss att vi trots allt skapade många chanser, att Matip och Jota är tillbaka och att vi har en världsmålvakt. Vi måste steppa upp dom sista passen. Vi har också några spelare som ännu inte är uppe i sitt "prime", jag tänker då främst på Trent, Robbo och Salah.